[]

ing bank neden/ne hakla bu belgeyi istiyor olabilir?

ing bankta belli bir miktar paramız vardı ve pandemi başladığı dönemde bankadan çekip dövizde değerlendirmiştik. elde ettiğimiz kar ile bankaya geri yatırmak istedik ancak ing bank karı nasıl elde ettiğimizle ilgili kanıtlayıcı bir belge olmadan parayı almayacağını belirtti (sanki trilyonlar yani.. anaparanın üzerine 80k falan eklendi max :D) ki telefonla arayıp çektiğiniz paranızı geri getirin şu kadar faizle yatıralım falan diye çektiler bizi oraya. ama telefonda böyle böyle dediniz dediğimde "hmmm.. demişizdir yav." gibi laçka bi tepkiyle karşılaştık. aşırı sinirlendim gittim ing'nin teklif ettiği faiz oranından daha yüksek orana sorgusuz sualsiz iş bankasına yatırdım.

yine de aklıma karpuz kabuğu düştü. ing'nin böyle bir belge talep ederken altında ne gibi bir dayanağı olabilir?


 
Aslında hakkı var da. Aman size söyleyenin isguzarligi.


  • allah yazdiysa bozsun  (03.12.20 12:57:37) 
uluslararası bankalarda kara para aklama prosedürleri oluyor olabilir, muhtemelen öyle bir duruma takılmıştır sizin olay.


  • roket adam  (03.12.20 13:09:57) 
hakkı neden olsun ki,? ben de merak ettim şimdi


  • co2s2  (03.12.20 13:14:20) 
genel olacak ama yurtdışından swift ile hesabınıza para geldiğinde de bunun neye istinaden geldiğini bankanıza beyan etmeniz gerekmekte. devlet baba her şeyin kayıt altında olmasını istiyor. yersen ;)


  • silah taciri  (03.12.20 13:18:45) 
kar elde ettikten sonra bütün dövizi TLye çevirdim komple ama, yani bankaya elimde full TL ile gittim. kadın bana diyor ki döviz bürosundan aldığın fişleri getir :D:D bilmiyorum hiç profesyonelce gelmedi bana bu tavırları.


  • theseachange  (03.12.20 13:32:11) 
hocam Avrupa'da hep oyle, sen atiyorum belli bir miktar ustu nakitle gelir hesabina yatirirsan sorarlar adama bu parayi nerden buldun diye? Oyle cok buyuk nakite de gerek yok. Atiyorum bankanin musterisisin, adam bakiyor senin maasin ne kadar, ayin hangi gunu ne kadar para girisi oluyor hesabina vs. Ornegin adam 2000 euro maas ailiyor her ayin belli gununde nakit ya da bankadan yattriyor diyelim. Bu adam maasina ek olarak 1000 euro daha yatirirsa sorarlar nazikce. Alisilmadik bir durum oldugunda aninda soruyorlar sana bu neyin parasi diye. Yasalar geregi haklari var sanirim, maliye ile isbirligi icerisinde banka. Banka transferi o kadar sikinti degil bak, alan belli veren belli ha gene sorgulayabilirler ama nakit sikintidir her zaman. Avrupa ile otomatik bilgi paylasimi diye bir sey var, Turkiye de imzaladi bundan sonra Turkiye'de de bu isler siki olacak anladigim kadariyla


  • neck_and_neck  (03.12.20 13:51:04 ~ 14:04:02) 
illegal bahisçileri de bu yolla buluyorlar zaten.


  • Improbable  (03.12.20 14:04:48) 
Türkiye'de soranı görmemiştim ama artık dikkat ediyor olabilirler.

Bir örnek vermeye geldim, İngiltere'de okurken ben Lloyds bankasına hesap açıp Türkiye'den para transfer etmiştim. Sadece sözel olarak sordular kimden nereden geliyor diye. Fakat başka bir arkadaşım HSBC'ye hesap açtırmak istedi, babası neden/nereden/nasıl para gönderecek, o parayı nereden kazanıyor vb. yüz tane soru sordular uzun süre hesap bile açamadı. Bankaların kendine göre aml(anti money laundering) ve kyc (know your customer) süreçleri olabiliyor. Ama şu var, Türkiye'de de devlet/maliye/masak vb. seneye inceleyip bu 80k nereden gelmiş yav diyip sizi çağırıp sorabilir diye biliyorum. O yüzden döviz alış satışlarında falan da cidden kağıt vb. bir doküman tutmak iyi olabilir. (ha millet ev satıyor, gösterdiği değer farklı aldığı para farklı neler oluyor tabii ama kime inceleme denk gelir bilemiyoruz)
  • nhk ni youkosu  (03.12.20 16:04:57) 
MASAK kuralları ile ilgili sanırım. Belli bir meblağın üstünde nakit girişi olursa sormaları gerekiyor diye hatırlıyorum ama net değil, hatırladığım bu


  • cowboy  (03.12.20 16:42:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.