[]

petrolümüz olsa

birey bazında nasıl zengin olurduk? herkes petrol sektöründe çalışırdı ve yüksek maaşlar mı alırdı? petrolü olan ülkelerde zengin olan kesim kim ve nasıl olmuşlar?




 
Bireysel zenginliği doğrudan petrol sahibi olmakla bağdaştıramayız.

Brezilya, Meksika, Rusya, Venezuella, Irak, Cezayir, Libya gibi ülkeler dünyanın en büyük petrol üretici ülkelerinden birkaçı. Petrol zengini deyince akla ilk olarak Arap ülkeleri geliyor halilye. Onların zenginliği de krallıklarından geliyor. Petrolün 'sahibi' onlar zaten.

Venezuella mesela, en büyük petrol üreticilerinden biri ama ambargolar nedeniyle ve siyasal diğer nedenlerle fakirlik çekiyorlar. Brezilya ve Meksika desen keza öyle.

Bizde petrol olsa "herkes petrol sektöründe mi çalışırdı?" diye bir durum olmaz. 84.7 milyon nüfusa sahip bir ülkeyiz. Petrol üretiminde bu kadar büyük bir işgücüne ihtiyaç olmazdı.
  • himmet dayi  (01.12.20 02:02:01) 
otomotivden elektronikten hayvani vergiler çok düşük seviyelere gelirdi öncelikle. çünkü ülke şu an da kaynak yaratamadığı için bir çok gider kalemini vergiyle karşılıyor. öncelikle refah seviyemizde bir artış gerçekleşirdi. hem azalan vergilerle cebimizde para kalması hem de petrol satışından gelen dövizle ülke içinde para bolluğu başlardı. bugün lüks diye yapamadığımız bir çok şeyi yapardık. ülkenin ucundan ucuna karavanlar gezeninden tut farklı şehirlere yatırımlarda artardı. ülke içi paranın da hızlıca dolaşması demek ekstra zenginleşme ve şehirsel kalkınmayı da getirirdi peşinde.

işi normalde petrol olanlar harici ekstra o sektörde çalışan olmazdı. zengin ya da istihdam oradan gelmezdi. para bolluğu olunca ilk iş insanlar hobilerine yöneliyorlar. müzik işine gireninden marangozluğa çiçekçiliğe soyunana kadar her türlü iş gırla artardı. batsan dünyanın sonu değil, çok kazanamazsan sorun değil sonuçta hobi.

böyle böyle önce refah sonra zenginlik sonra da huzur gelirdi
  • avatar is back  (01.12.20 02:03:41) 
ülkesine göre değişiyor. örneğin kuveyt'te petrol geliri bireysel zenginliğe yansımış, her birey devletin etinden sütünden faydalanıyor epeyce. norveç'te ülkenin zenginliğine yansımış, wealth fund ile bundan sonraki 20 nesli garanti altına almışlar. ama azerbaycan'da tek bi ailenin zenginliğine yansımış, gerisi fakirlikten kırılıyor. bizde de muhtemelen 3.sü olur.


  • roket adam  (01.12.20 09:05:38) 
Zengin olmazdık. Şu anda milletin vergisini lüpletenler o zaman da petrol gelirlerini lüpletirlerdi. Her zaman diyorum bizim en büyük şansımız yeraltı enerjimziin olmaması. Bu sayede mevcut iktidarı seçimle gönderme imkanı var ama petrol ülkesi olsaydık sittin sene sökemezdin başa geleni. Herkes de pastadan pay almaya kalkacağı için durmadan darbeler, müdahaleler vs vs.


  • dougsampson  (01.12.20 09:53:48) 
dünyada olan : özel firmalar, ülkelerin belli arazilerinde (deniz ya da kara) arama sondaj vs yapmak için lisans alırlar. (bildiğim kadarıyla bunun için para vermiyorlar) tabii önüne gelene de vermiyorlar. ciddi firmalara veriyorlar. sonrasında bu firmalar kendi ceplerinden para harcayarak sondaj yapıyor. çıkmazsa başka sondajlarla devam ediyorlar. ama yaptıkları sondaj sonucu petrol ya da doğalgaz bulurlarsa, o petrolün doğalgazın çıkartılması için altyapıyı hazırlıyorlar. çıkanın da bir kısmı devletin oluyor. böylelikle devlet zenginleşiyor. devlet zenginleşince daha az vergi alıyor, insanlara daha iyi imkanlar sunuyor, yardımlar ediyor vs vs vs.. böylelikle insanlar zenginleşiyor, hayat standartları yükseliyor.

bizde ise aramayı devlet yapıyor. üretimi de devlet yapacak. tüm para devlete kalacak. çok yüksek bir meblağ değil ama en azından memleketi düzlüğe çıkartacak kadar bir para. bizi zengin etmez ama komple iflas etmemizi engeller. bir yandan da enerji bağımsızlığı önemli bir şey.

co2s2, sektörün taaaa kalbinden bildirdi.
  • co2s2  (01.12.20 10:29:57) 
bu tür kaynaklar üçüncü dünya ülkelerinde daha fazla fakirleşmeye ve insan hakkı ihlallerine neden olurken birinci dünya ülkelerinde daha fazla zenginleşmeye neden oluyorlar. pekiştirici etki deniyor buna.

ülkedeki petrolden elde edilen gelirin doğrudan veya dolaylı olarak halka dönebilmesi için ülkede sağlam bir hukuk sistemi olması gerekiyor. devletin nispeten yolsuzluktan arınmış olması gerekiyor, hesap verebilir ve şeffaf olması gerekiyor.

www.theguardian.com
  • nickini degistiren yazar  (01.12.20 13:38:34 ~ 13:50:48) 
Türkiye'de petrol üretimi yapılıyor zaten Batman'da ancak rezervimiz yüksek değil. Eğer yüksek rezervlere sahip olup üretim yapıp ihraç etseydik petrol geliri GSYH'mizin patlamasına sebep olur dolayısıyla halkın refah seviyesi artardı. Mesela körfez ülkelerinde (BAE, Katar, Kuveyt) vergi yok ayrıca devlet halka para ödemesi yapıyor. Bugün Katar doğalgaz ve petrol geliri sebebiyle dünyanın en zengin ülkesi Ortalama bir Katarlı İngiliz kraliyet ailesi seviyesinde zenginliğe sahip. Benzer şekilde Norveç refahını petrol gelirine borçlu.


  • berkan11  (01.12.20 17:49:23 ~ 17:51:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.