[]

Taksirli Trafik Kazası Sonrası Adli Süreç Hk. Yardım

Merhaba Ekşi Duyuru Sakinleri,

Yaya olarak bir taksinin çarpması sonucu, ayak bileğimdeki parçalı kırık nedeniyle platinlerin takılması ve sonrasında da çıkarılması ile 2 kere ameliyat geçirdim. Ceza mahkemesi sonucunda, çarpan tarafın asli kusurlu olduğu kararı alındı ve idari para cezası verildi. Bunun yanında, maddi-manevi tazminat davam da halen sürmekte.

Avukatımın sorduğum sorulara tatmin edici cevaplar vermemesinden ötürü, aklıma takılan birkaç soru hakkında cevap verebilirsiniz çok sevinirim. Çünkü avukatım önemsemediği için mi cevap vermiyor, yoksa ben mi çok detaya takıldım anlamıyorum. En azından başkalarının fikrini de alarak, yanlış giden birşeyler varsa da dava sonuçlanmadan avukatımı değiştirmek istiyorum.

Kaza sonrası tutanak tutulmadan, doğrudan hastaneye gidildiği için kaza tutanağında kusur oranları yazmıyor. Ceza mahkemesinde de karşı tarafın asli kusurlu olduğu kararı alındı, fakat oran olarak (%25, 50 vb. gibi) ne kadar kusurlu olduğunun kararı neden alınmadı?

Maddi-manevi tazminat davası, ruhsat sahibi ve çarpan taraf için açıldı ve açılan miktar tutarı maddi olarak 2000 (cebimden çıkan sağlık harcamaları) ve manevi olarak ise 25000 lira.

Araştırdığım kadarıyla, karşı tarafın sigortasından iş gücü kaybım vb. sebeplerle maddi tazminat almak gibi bir hakkım var. Böyle bir hakkım varsa, neden avukat tazminat davasını sadece ruhsat sahibi ve çarpan taraf için açtı, anlamadım. Sigorta şirketinin de dahil edilmesi gerekmez mi? Kendisine sorduğumda, "Biz neden sigorta şirketi ile uğraşalım, taraflar çıkan tazminatın bir kısmını da onlardan illaki almaya uğraşacak" dedi. Dediği gibiyse, dava sonuçlanınca sigorta şirketi irtibat mı kuracak yani bizimle?

Bir diğer sorum, maddi-manevi tazminat davasında avukatımın talep ettiği miktar, özellikle 2000 lira maddi tazminat az değil mi? Mahkeme masraflarını minimumda tutmak için yapılan bir durum mu bu? Öyleyse bile, mahkeme kararı sonucu bu miktardan daha fazla bir tazminat verilme durumu oluşur mu? Yine araştırdığım kadarıyla, sırf sigortadan alınan tazminat tutarı bile bu meblağın ötesinde.

Başından bu tür bir olay geçen ya da teknik olaya hakim biri aydınlatabilirse çok memnun olurum. Bu tür cevaplar için illaki bir avukata daha gitmem gerekir mi, emin olamadım. Tanıdık bir avukat da olmadığından, en azından başka birini bulmam gerekse bile emin olmak istiyorum.

Teşekkürler.

 
Avukat değilim, başımızdan geçen benzer olay nedeniyle edindiğim bilgileri sizinle paylaşayım.

Artık oransal olarak değil asli kusur- tali kusur şeklinde değerlendirme yapıldığını söylemişti bizim avukatımız.
Tutanakta zaten kusur kimde belirlenemeyebilir, sonradan
yapılan bilirkişi incelemesinde belli oluyor kusurun kimde olduğu.

Sigorta şirketi konusunda avukatınız haklı olabilir, bir sürü avukatları vardır ve parayı ödememek için her türlü uğraşı verirler, sigorta sahibi zaten kendi uğraşır bence de.

Tazminat miktarlarına gelince, maddi tazminat olarak iş gücü kaybınız ödenir sadece. Kalıcı sakatlık yoksa, çalışıp para kazanamadığınız günler için makul olabilir. Yine de raporunuz falan varsa avukatınızla paylaşın.

Manevi tazminat tamamen subjektif birşey ama sizin az dediğiniz miktarın tamamını bile alamayabilirsiniz, tamamen hakimin kararına bağlı.
  • curukturpkokusu  (29.11.20 20:02:51) 
@curukturpkokusu Cevabın için teşekkürler.

Manevi tazminat tutarını sembolik birşey vereceklerini düşünüyorum ben de açıkcası. Maddi tazminat tutarında da, 2000 lira talepte bulunduğumuz için fazlası için karar çıkmaz diye düşünmüştüm.

Raporlarımın hepsi avukatımda mevcut. Mahkeme şu aşamada, adli tıpa sevketti iş gücü kaybı oranı için.
  • nothere  (29.11.20 20:16:25 ~ 20:21:49) 
ceza katibiyim, bildiğim kadarı ile yanıtlayayım.

şimdi artık kusur oranı artık önemli değil, asli veya tali kusurlu olayı yeterli. bilirkişiler de o şekilde yazar dosyaya. tali kusurlu da olsa artık ceza alıyor kusurlu taraf.

karşı tarafın sigortasına sen kendin başvurabilirsin diye biliyorum, ödeme ne kadarsa alırsın, sigorta sana ödediği parayı vatandaşa rücu eder. sen mahkemeden kaza tutanaklarını, mahkeme kararını varsa kesinleşme şerhini alıp başvur, ödeme yapıyorlar diye biliyorum.

hukuk mahkemesinde çalışmadım ancak, tazminat oranlarını mahkeme bilirkişiye hesaplattırıyor. bildiğim kadarı ile avukatlar da benzer hesaplamaları yapabiliyor sanırım bir program vasıtasıyla.
  • lostys  (29.11.20 20:23:19) 
Avukatınız maddi tazminat talebini minimumda tutarak dava açar. Bilirkişi raporunda daha fazla miktar çıkarsa maddi tazminat talebini ıslah ederek yükseltir. Bir sorun yok. Ayrıca zaten yaptığınız masraftan fazla tazminat alamazsınız. Adı üstünde, zararınız ne kadarsa o tazmin edilir.


  • microfiction  (29.11.20 21:53:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.