[]

Kiralık ev problemi

Yaşadığım mahallede yeni bir eve taşınmak istiyorum. Eski evlerin hiçbiri 100 m2den az değil hatta 150/160a bile bulunabiliyor. Yeni yapılan evlerde ise tam tersi 100 m2lik ev yok. 90 m2yi geniş salonlu diye satıyorlar. 2 aydır düzenli olarak bakıyorum ama gerçekten yok. Hangi seviyesiz çıkardı bu modayı bi anlasam.
Kaçırdığım bir şey var mı? Zamanı mı değil, pandemi mi etkiledi, başka türlü mü arayayım? Yoksa piyasa bu ve yeni bir plan mı lazım bana.



 
yönetmeliklere göre değişebiliyor o. Başka bir şehirde dedemin apartmanı yıkılıp yeniden yapıldı, yeni yönetmeliğe göre bilmemkaç metre içeri girmesi gerekiyor arkada şu olması gerekiyor vs. detaylardan dolayı daha az metrekare oldu.


  • nhk ni youkosu  (29.11.20 14:29:31) 
Kentsel dnüşümle yapılan evlerde müteahhit kendine kâr çıkarmak için daire sayısını artırıyor, yönetmelik kullanılabilir alanı küçültüyor, otopark yapması gerekiyor... Derken kuş kafesi kadar daireler yapıyorlar artık. Piyasa bu, merkezi bir yerde yeni ev arıyorsanız geniş bulmanız çok zor. Birkaç ay önce biz de aynı sıkıntıyı yaşadık, hâlâ ara sıra satılık ya da kiralık ilanlarınabakıyorum, yeni ve geniş daire yok.


  • kobuzchu kiz  (29.11.20 14:51:23) 
kentsel dönüşüm +1


  • anarsika  (29.11.20 15:52:32) 
Nüfus, ailelerin durumu, sosyal ve ekonomik değişimler konutların şeklini de değiştiriyor artık bu normal.

Eski semtlerde doğru düzgün 1+1 ev de bulunmaz ama şimdi öğrencisi, bekar çalışanı, boşananı derken ciddi talep ve ihtiyaç haline geldi. Yeni yapılar içinde kolaylıkla bulunabiliyor. Aileler de küçülüyor artık, çocuksuz veya tek çocuklı aile maddi gücü çok yüksek değilse neden İstanbul'da 4+1 ev alsın veya kiralasın. Isıtması, soğutması, temizliği, bakımı, tadilatı hepsi ayrı maliyet. Çok geniş evleri satın almak veya kiralamak çok yüksek maliyet ve lüks haline geldi, yenisi çok az yapılıyor veya hiç yapılmıyor. Kentsel dönüşüm sonrası evlerin küçülmek durumunda olması da buna bir etken.

Oturduğum sitede salon-mutfak entegre (amerikan mutfak demeyeceğim ilgisi yok) 2+1 evler de var, mutfağı kapalı ve ayrı, çift banyolu, daha geniş 2+1 evler de bulunuyor. Gücü geniş olana yetmeyen için bence iyi alternatif. Aynı kategorideki evler de çeşitlendirilmek durumunda.

İnşaat maliyetleri devamlı yükseliyor, maliyetten bu şekilde düşüşler sağlanıyordur mutlaka. Arsa sınırlı bir varlık, daha küçük metrekarelerde daha çok konut.

Yeni yapıların avantajlı yönü de var mesela kapalı otopark. Öyle böyle bir nimet değil bunu da eski yapılarda göremiyoruz.

Birinin çıkardığı modadan ziyade toplumsal bir değişim ve dönüşümün sonucunun konutlara yansıması olarak değerlendiriyorum.
  • Lethe  (29.11.20 16:34:52 ~ 16:45:14) 
@lethe
4+1 lerden falan bahsetmiyorum. 3+1, 4 kişilik bir ailenin yaşayabileceği, salonu güzel, yatak odalarının yeterli büyüklükte olduğu klasik apartman dairesinden bahsediyorum. Senin yaşadığın yerde alternatiflerin olması çok güzel. Bende o alternatifler yok işte.
Ayrıca evli ya da tek çocuklu bir ailenin yaşaması için de uygun değil bu evler. Küçücük, basık ve ruhsuz yapılar.
Artık ısıtma gibi şeyler de o kadar büyük sorunlar değiller. İyi bir ısı yalıtımı istanbul için gayet yeterli. Ayrıca 4+1 de yok.
Son olarak toplumsal değişim falan hikaye. Daha 1 hafta önce bana 90 m2lik yer satmaya çalışan, önemli olan evdeki huzur ben büyük evde yaşıyorum da ne oluyor diyen çok yakın bir tanıdığım, ben dubleks katı isteyip sizin kararınıza saygı duyuyorum, nasıl olsa siz yaşayacaksınız öyle yapalım cevabını alınca cin çarpmış gibi sinirleniyorsa o değişimine ancak sinirlenirim ben.
Toplumsal değişim ve dönüşüm nere biz nere. Bana gelince önemli olan huzur, kendine gelince bilmem kaç m2, iki banyo, kocaman teras, eşşek kadar mutfak, yüksek tavan, ithal parke ve daha fazlası.
Her neyse. Zor iş ev konusu.
  • pudra  (29.11.20 17:15:21) 
moda değil bu 50 yıllık binanın yenilenmesi için müteahit e bişi vermeleri gerekiyor buda dairelerinin ufalması ve müteahitin masrafını karşılayacak daire sayısının artmasından geçiyor.
20 daireli eski apartman yıkılır yerine 30 ufak daire yapılır 10 u müteahite kalır kaba hesapla.

  • jamswety  (29.11.20 17:17:36) 
Büyük evler var, neden olmasın. Sadece çok daha pahalı. Hem yeni olsun hem büyük olsun dersen ciddi para harcaman lazım. Genel olarak kimsenin bütçesi yetmediği için küçük ama yeni evlerde oturuyorlar.


  • roket adam  (29.11.20 19:22:50) 
aynısını bir ay önce yaşadık. birinden birini seçmek zorunda kaldığımızı hissetmiştik. ama bazı odalar o kadar küçük ki çift kişilik yatak ve dolap bile sığmazdı ve çoğu yeni binada odalardan biri ya salondan ışık alıyor ya da apartman boşluğuna bakıyor. nispeten çok eski olmayan geniş bir ev denk geldi sansımıza. sizin için de dilerim, zor bir süreç.


  • Olric  (30.11.20 11:57:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.