[]

Güncel masaüstü yazılım frameworklerin kapladığı yerlerin kıyaslaması

Güncel masaüstü yazılım geliştirme ortamlarında yazılan basit bir uygulamanın temiz bir Windows makinaya yüklenmesi durumunda ne kadar yer kapladıkları, registry'yi ne kadar şişirdikleri konusunda -altını çiziyorum- çoook kabaca bir kıyaslama arıyorum. Mesela Python veya Java veya .NET ile bir hello world yazdık, bunların her birinin kurulumu son kullanıcıda ne kadar yer kaplar vs gibi kabaca fikir edinmek istiyorum.
Örnek vereyim: Tarih öncesi de sayılsa VB6 ile yazılmış bir hello world kurulumu, library yüklemez, neredeyse 0 yer kaplar ve registry'de herhalde 3-5 tane kayıt yapar.
Böyle bir kıyaslama gösteren site varsa güzel olur veya fikir sahibi olduklarınızı yazabilirsiniz. Teşekkürler.


 
windows makinada en az yer kaplayanı .net'tir muhtemelen çünkü zaten şu anda yazılım geliştirmiyor olsan bile yer kaplıyor bilgisayarında. sıfırdan bir hello world hiç bir yazılım dilinde registry kaydı atmaz, sistem seviyesinde .net uygulamaları dll vs kütüphanelere bağlantı için bazı kayıtlar atıyor ama onu da takip edemezsiniz zaten yazılan programın kendisi atmıyor çünkü sistem atıyor.
python, java, ve .net uygulamalarını büyükten küçüğe "Windows" kurulu bir bilgisayarda sıralarsam
Java > .Net > Python olur.
Java .Net kadar kapsamlı bir ortam ama işletim sistemiyle beraber gelmediği için dışardan kurulum yapmak zorunda olduğunuz için "yer kaplamak" olarak göz önüne alabilirsin aksi halde .Net daha büyüktür.
  • nahtoderfahrung  (29.11.20 14:33:38) 
bellek kullanımı olarak c/c++ > c# > java > python olarak sıralayabiliriz sanırım. ancak yer kaplama konusundan emin değilim. üstteki arkadaşın dediği gibi jvm'yi dahil edersek c# executable derlenebildiği için daha az yer kaplar diye düşünüyorum. Java ve Python da executable yapılabiliyor ama normal class veya py dosyalarına göre boyutu biraz fazla oluyor. Ama emin değilim yine de. 2020 yılında da çok önemi var mı, birkaç yüz kb hafıza elde etmek en ucuz makineler için bile zor değil artık. araştırma konusu mu?


  • dr doofenshmirtz  (29.11.20 16:25:08 ~ 16:32:47) 
@dr doofenshmirtz mevzu bellek değil, daha çok exe kurulum yapılabilmesi için beraberinde yüzlerce MB kütüphane kurulumu gerektirebilen frameworkleri karşılaştırmak ile ilgili. Bu son kullanıcı açısından caydırıcı olabiliyor.


  • mikro patlama  (30.11.20 01:33:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.