[]

Okurken şu takıntıyı yapan var mı? (Lüzumsuz ayrıntı içeren soru)

Bir şeyler okuyorum diyelim. Ekşi ya da başka yerde. Cümle bir soru cümlesi değil, ama sonuna soru işareti konulmuş. Ben onu da soru işareti vurgusuyla okuyorum. Yani şunun gibi. "Yani bilemedim ben de?" yazmış eleman. Onun sonuna nokta koysa normal okuyacağım. Ve cümlenin hakkı da zaten nokta. Ama bilememek gibi bir şey yazdığı için soru işareti koymuş yazan kişi düşünmeden.

Bu durumda bende şöyle oluyor, okurken onu soru cümlesi vurgusuyla okuyorum, "off soru değilmiş" oluyorum, sonra da neden buna takılıyorum deyip hafiften bi huylanıyorum. Saniyelik bir durum bu, ama gitgide daha çok hatalı kullanım görüyorum. "Soru başlıkta?" yazmış mesela. Sonuna soru işareti koyunca normal okumuyorum.

Merak ettiğim soru şu, yazım kurallarına uymayanlar da rahatsız oluyor mu bu durumdan? uyanlar da bi anlık "neden okudum bunu" oluyorlar mı?

derdini seveyim demeyin. dert ettiğim yok. sadece bana mı oluyor, onu merak ettim aniden. Bu yüzden soruyorum. Öyle hayattan soğuduğum falan yok, ama 'bilemedim'in sonuna da neden soru işareti koyarsın, hiç mi edebî eser okumadın, diyor musunuz?

 
rahatsız olmuyorum ama vurguyu yanlış yaptıysam düzeltip tekrar okuyorum çok takılmıyorum yani


  • berkes2  (28.11.20 23:28:22) 
uzunca yazmalarına rağmen paragrafla ayırmayanalara uyuz oluyorum. Direkt geçiyorum okumadan.


  • put it in your appropriate place  (29.11.20 02:52:56) 
ben de bu değil de başka bir durum var. cümleleri tekrar tekrar okumak. 70 sayfalık kitabı belki de 120 sayfa olarak bitirmiş oluyorum, haliyle daha uzun sürüyor bitirmesi. çok can sıkıcı bir durum, özellikle noktalama işareti eksikliği de varsa durum daha da kötü oluyor. bir çözüm bulamadım hala.


  • umutlarivarolankisi  (29.11.20 02:53:33) 
mesela bu duyuruyu ve cevapları bile okurken nefesim daraldı. bu durumda deyip yeni paragraf çekmişsin. son tarafta cümlelere küçük başlamışsın, formatta hep küçük başlasan sıkıntı olmuyor ama bunda da bir geriliyorum.

ya da @biseysorcaktim bir türkçe karakter ü kullanmış sonra ı yerine i yapmış, bu olayda da takılıyorum.

@4 mesela yazdığını dönüp okumadan post etmiş, böyle olunca da içerik ne olursa olsun bakmadan geçiyorum.

@umutlarivarolankisi için yorum yok zaten o nasıl bir de,da eki katliamıdır, ayrı yazılması gerekenin birleşik yazılması çok sıkıntı olmuyor ama birleşik olması gereken ayrı yazılınca fena triggerliyor.

bir miktar problemliyim sanırım :).
  • gule gule  (29.11.20 06:28:46) 
@gule gule oha kendi yanıtımı yeniden okudum, benim de canım sıkıldı şimdi durduk yere :) ama yalnızca bir hatam var o kadar de/da içerisinde, onu da belirteyim. (bak, yine de/da'ları sıkıştırıverdim araya, lol)


  • umutlarivarolankisi  (11.12.20 21:01:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.