[]

Binanın kolonlarında çatlak var sanırım, bilen biri bakabilir mi?

Binanın bodrumunda biraz çatlak, demirlerde paslanma gördüm.
Hep söylenen demirler düz değil tırtıklı olmasının aksine düz gibi gördüm ve
kalınlığını anlamadım. Biraz video ve fotoğraf çektim.
Konudan anlayan bir arkadaş bakabilir mi?
Telaşlanmalı mıyız?

Linki bırakıyorum:

drive.google.com

Şimdiden teşekkür ederim.

 
Görüntüler iç açıcı değil, eski bir bina anladığım kadarıyla. 20 yaşından büyük binada nervürlü (sizin deyiminizle tırtıklı) demir olma ihtimali çok az zaten, hazır beton da kullanılmamış galiba, demirleri beton kenarından uzaklaştırarak paslanmasini engelleyen paspayı dediğimiz aparat da kullanılmadığı için demirler açıkta. Kolonlarda sıva var mı anlaşılmıyor, çatlaklar sıvada değil de kolon ve perdedeyse o da sıkıntılı.

Telașlanmalı misiniz? Evet, ama İstanbul'un %80i, Türkiye'nin yarısı sizinle aynı durumda. İmkanınız varsa daha yeni bir binada oturun.
  • temasettin  (28.11.20 16:46:14) 
Bina istanbul'da. 1999 öncesi yanılmıyorsam 95-96yılları gibi yapıldı.


  • ykyt  (28.11.20 16:57:23) 
3. 4. fotoğraflar sıkıntılı gibi. Bazı yerlerde sıva çatlağı var. Giderlerin etrafı kırılmış bazı noktalarda onlar çok önemli değil. Pas payı az olan yerlerde de rutubetten dokülmeler olmuş demir çıkmış ortaya. Binada işçilik berbat ötesi kolon kiriş yamuk.


  • istege bagli sigortasiz  (28.11.20 17:05:26) 
Yani burayı napsak ücreti ile nereye kontrol ettirilebilir? Annem yaşıyor burada. Ev sahibi.
Kiraya da veremeyiz bu şekilde başkasına, ayıp. Ama taşınmadan önce nasıl emin olabiliriz buranın kötü olduğundan?

  • ykyt  (28.11.20 17:07:58) 
25 yaş "normal şartlarda" uzun bir süre değil ama maalesef ülkemizde bu işin miladı 99 depremi. Ondan önce yapılan her standart sokak arası binaya şüpheyle bakmak lazım. Hazır beton bu işin abc'si. Bu yoksa, hele de demirler paslanmaya başlamışsa teknik olarak betonarme olmaktan çıkıyor zaten yapı.


  • temasettin  (28.11.20 17:12:29) 
Deprem dayanıklılık testi yapan firmalar var internette bulabilirsin. Ortalama 3-5 bin. Sadece yüzeysel baksınlar dersen 500 e falan bakarlar.


  • istege bagli sigortasiz  (28.11.20 19:43:50) 
Bina kac katli?

Bana da pek parlak gorunmedi acikcasi. Hele ki istanbul'daysaniz patlamaya hazir 3 fay var bildigim kadariyla. Bina sakinlerini konuyla ilgili uyarip bi sekilde topluca aksiyon almak lazim. Artik guclendirme mi olur, yeniden yapim mi olur masaya yatirmali.
  • msb  (28.11.20 21:29:55) 
4-5 bin lira bütçe ayırıp binanınza test yaptırın.

bazı binalarda sadece bodrum ve giriş katta kolon güçlendirme yeterli olabiliyor.
  • orpheus  (28.11.20 22:05:39) 
@msb girişte dükkan üstünde de 3 kat var. Bina sakinleri bir şey yok havasında. Ya kendimiz test yaptıracağız ya da taşınacağız bakalım.


  • ykyt  (29.11.20 13:30:21) 
Siz gidip test için başvurabiliyorsunuz. "Karot aldırmak" diye geçiyor bu deyim.
Hem bina durumunu inceliyorlar, hem de betondan numune alıp (karot aldırmak buradan geliyor) beton kalitesine de bakıyorlar. Kolon boyutları, dağılımı ve numune sonucuna göre bir rapor belirliyorlar.
Buradan bina "riskli" gibi bir sonuç çıkarsa, belediye zorla binayı yıktırıyor 2 ay içerisinde.
İnşaat Mühendisi değilim, ama bu görüntülerdeki binaya "güvenli" yorumunu yapacak kimseyi tanımıyorum. %99 bina incelemeden sonra yıktırılır.

Bence bir an önce bina sakinleri ile görüşün, arsa payının 2/3'ü ile mütaahite verme kararı alabiliyorsunuz. Baktınız itiraz ediyorlar, karot aldırın, zorunlu olarak bir sonuca ulaşacaklardır.
  • burfak  (29.11.20 14:20:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.