[]

Bilgisayar upgrade

Merhabalar,

En son 2017'de gaming pc'yi alırken buradan aldığım faydaların çok faydası olmuştu. Şimdi upgrade zamanı geldi; eminim güzel fikirler çıkacaktır


Mevcut sistem:

ibb.co

Tek seferde tüm upgradeleri yapamayacağım. Öncelikle board + Cpu; gelecek sene başlarında da GPU + RAM'leri değiştirmeyi planlıyorum



Geçmeyi düşündüğüm sistem aşağıdaki şekilde:

ibb.co



Şimdi bir takım sorularım var:



- Başta sadece CPU + board değiştirsem, diğerlerini sonra değiştirsem sıkıntı yaşar mıyım?

- Pcpart picker'da şu uyarıyı alıyorum: "The motherboard M.2 slot #2 shares bandwidth with a SATA 6.0 Gb/s port. When the M.2 slot is populated, one SATA 6.0 Gb/s port is disabled." --> Dikkate almam gereken bir şey midir? Sıkıntı yaratır mı? ELI5 / Aptala anlatır gibi anlatırsanız harika olur : )

- Daha ileride bir noktada ek bir SSD takma durumum olabilir; bunun için vereceğiniz tavsiye olur mu, bir üstteki uyarıyla bağlantılı bir problem oluşur mu 2. SSD takarsam?

- Mevcut 7600'e bir cooler almıştım ama markasını modelini bulamıyorum şu anda. 10600 kendi coolerı ile geliyor sanırım, overclock yapmayacağımı düşünecek olursak kendi coolerı yeter mi yoksa bir de ona bakayım mı?

- Parçalar ile ilgili yorumlar nasıl? Genel olarak çok büyük paralar harcamak istemiyorum (ki upgradeler yine fena olmayan bir tutara ulaşıyor) Daha iyi / tavsiye edeceğiniz bir parça var mıdır fiyat / performans olarak?

- Parçaları ben ayrı olarak internetten satın alacak olsam, montajı için Anadolu yakasında tavsiye edeceğiniz bir yer var mıdır?

- Kasa şu şekilde (corsair 100r), herhalde anakartı micro atx almam bir problem çıkarmaz, değil mi? --> www.vatanbilgisayar.com


Teşekkürler romalılar!

 
şöyle bir baktığımda, yüksek mhz değerinde benim de kullandığım ramleri tercih etmişsiniz, ama bu yüksek hızdan faydalanan ryzen işlemciler yerine intele gitmişsiniz?

ben olsam b550 + ryzen 5 serisinden bir işlemciyle devam ederim.

ssd için şunu söyleyebilirim, eğer oyun için kullanılacaksa nvme olsun hızlı olsun diye ekstra para verilmesine gerek yok, m2 formatında sata ssd işinizi fazlasıyla görür.

ekran kartı almak için iyi bir dönem değil belki bir süre eskisiyle idare edilip stoklar yenilendiğinde 3070 düşünülebilir. şu anda 20 serisi bile ekstra pahalı satılıyor stok olmadığından. elinizdeki 1060'da öldürmez.

gibi gibi.
  • barabas  (28.11.20 00:19:04) 
öncelikle işlemciniz güzel. işlemciyle çok işiniz yoksa, oyunlarda yüksek fps elde etmek kaygınız yoksa değiştirmeyin. sadece ekran kartını değiştirin ama nvidia 3000 serisi veya amd 6000 serisi ile. ram de gayet iyi aslında. 3200e geçince uçup kaçmayacak sistem. 3600mhz cl 14/16 ramler kayda değer fark yaratıyor.

yok illa değiştireceğim diyorsanız şu sıralar amd daha iyi tercih. 3700x veya yüksek fps için 5600x (ama pahalı ve gereksiz bu) bakılabilir. ocak ayında 5600 çıkacak deniyor 220 dolara. aceleniz yoksa bekleyin. b550 tomahawk ile eşleştirirsiniz. illa intel diyorsanız sene başında 11. nesil inteller pcie4 desteği ile gelecek. amd rekabeti için fiyatları da uygun olur muhtemelen. gelecek nesil intel önerim de yeni anakartların amd'nin yeni tanıttığı sam teknolojisini desteklemeleri, yeni anakartların yeni kodekleri desteklemeleri, nvidia kartların rtx, dlss, broadcast gibi yazılımlarda yaptığı iyileştirmeler.

yerinizde olsam sadece ekran kartını değiştirirdim. hızlı nvme de günlük kullanımda hiçbir fark yaratmıyor. insanlar özenip alıyor (benim gibi) ama gerek yok. sistemim güncel kalsın, zaten 4-5 yılda bir upgrade ediyorum diyorsanız mevcut yeni çıkan amd veya gelecek nesil intel, yeni nesil ekran kartları, ram illa değişecekse 3600mhz ram.
  • simbolmina  (28.11.20 14:34:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.