[]

boya renkleri nasıl elde ediliyor?

o kadar renk var. nasıl üretiliyor her renk?




 
@gule gule verdiğin linkte sadece organik kırmızı ve inorganik ultramarin mavi renklerinin eldesini açıklamış


  • Tochinoshin  (27.11.20 06:25:15) 
Ooo uzmanlık sorusu!

Anladığım kadarıyla pigment veya boyarmadde eldesini veya sentezini değil de bunları kullanarak boyada nasıl renk yapıldığını soruyorsun. Yanlışsam düzelt.

Evet pigment ve/veya boyarmadde kullanıyoruz renk vermek, istenen rengi elde etmek için. İstisnai renkler hariç, birden fazla pigmentin karışımı kullanılıyor. Nasılını akşam eve dönüp bilgisayarı açınca detaylı yazarım, telefondan çok zor. Aslında eşlediğimiz şey renk değil reflektans. Reflektans eşleme, subtractive colour mixing ve metamerizm keywordlerine bir bakabilirsin.

Ha bir de, her rengi yapamıyoruz:) onu da detaylı anlatırım akşam. İlgini çekerse. Renk tahmin edilenden çok daha derin bir konu. Spesifik soruların varsa da sor.

Not: boyacıyım, çalıştığım konulardan biri de renk.
  • pati  (27.11.20 07:06:44) 
@patinin de dediği gibi pigmentlerle istenilen renk eldesi için farklı renklerdeki pigmentleri karıştırıyoruz. her rengin, renk koordinatları mevcut, açıklık-koyuluk, yeşillik-kırmızılık, sarılık mavilik gibi (L,a,b değerleri). bu koordinatlara göre renk tonları oluşturulur. mesela bir gri renk için, sadece siyahla beyazın karışımı diyemiyoruz işin içine girdiğimizde. gri bir renge baktığımızda aslında içerisinde sarı, kırmızı, yeşil, mavi vs. diğer renklerin de olduğunu anlayabiliyoruz. ton ayarı için de bu koordinatlardaki renkler arttırılıp azaltılarak o istenen renk elde ediliyor.

Yine ışık da renk algısında bir diğer önemli etken. iç mekanda sarı ışıkta baktığınız bir rengi, gün ışığında daha farklı, floresanda daha farklı görebilirsiniz gibi gibi.

Anlaşılabilir oldu mu bilmiyorum ama renk konusu biraz sonsuz gibi. o kadar renk varken hala bir o kadar daha renk üretilebilir :)
  • Çağa ayak uyduramayan  (27.11.20 08:15:14 ~ 08:24:27) 
Pigment falan bilmem. 3 ana renk vardır. Bu 3 ana renk ile istenilen her renk elde edilebilir. Boyada ana renkler kırmızı, sarı ve mavidir (ışıkta kırmızı, yeşil ve mavi, yani RGB). Örneğin sarı ve maviyi karıştırırsanız yeşil oluşur. Yeşil kırmızının zıt rengidir. Zıt renkleri karıştırırsanız kahverengi oluşur. Bu 3 renk arasındaki oran ile istenilen her renk elde edilir. Beyaz ve siyah renk değildir. Onlar bu karışımlardan bağımsız.


  • himmet dayi  (27.11.20 08:41:23) 
@pati tenkleri karıştırınca tek tek ne olur demiyorum aslında. sanırım pigment ve boyarmadde endesini ve sentezini soruyorum.

RGB dışındaki renkler RGB'den elde ediliyor diyorsunuz. peki RGB nasıl elde ediliyor? sıfırdan bu üç renk nasıl yapılır?
  • Tochinoshin  (27.11.20 15:18:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.