[]

Çocuk uyku problemi

Güzel günler. Bu konuda bir çok bilgi mevcut olmasına rağmen çelişkiler had safhada olduğu için yaşayan/tecrübe edenlerden bir bilgi almak daha mantıklı geldi.

Kızım 1 ay önce 2 yaşına bastı. Bu zamana kadar geç uyuyup geç uyanma dışında herhangi bir uyku problemi olmayan kızım, son 1 aydır her gece en az 4-5 defa ağlayarak uykusundan uyanıyor. Geri uyumamak için de ciddi bir direnç gösteriyor. Misal, dün gece 12’de yatıp, gece 4’te uyandı ve sabah 10’a kadar uyumadı, sonra da 10’da uyuyup 12’de uyandı.

Uyku oyunları ile uyku müessesesini öğreniyoruz: yatak odasına gitme, yorganı üstüne çekip gözleri kapatma, iyi geceler deme vs. Bunlarla herhangi bir sıkıntımız yok ancak konu gerçekten uyumaya geldiğinde yatak odasına girmemek için elinden geleni yapıyor, uykusu had safhada olsa bile. Ayakta sallama dahil çeşitli çözümler üretmeye çalışıyoruz: Gece yatmadan evvel yemek yememe (karnı rahat olsun diye), öğle uykusunu bırakma (gece daha çok uykusu gelsin diye), gece her kalktığında su içme, yatmadan evvel süt içme, kendi uyuyana kadar kesinlikle dokunmama vs. Her türlü kombinasyonu denedik ancak bir türlü işin içinden çıkıp muvaffak olamıyoruz.

Bu tip bir problemle karşı karşıya gelip çözüme ulaştırabilen ebeveynler var ise tecrübelerini duyup faydalanmayı çok isterim. En azından aklımıza gelmeyen bir çözüm yöntemi olur, akıl akıldan üstündür diyip dener, sonuca ulaşırız belki zira 1 ayda evde düzen/nizam kalmadı, tam bir kaosa sürükleniyoruz. Uykusuzluktan gelen migren atakları gibi.

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

 
henuz deneyimlemedim ama hamilelik sebebiyle uyku egitimi hakkinda bol bol okuyorum bu aralar. okudugum seylerden biri oglen uyumanin aksam uykularinin saglikli olmasiicin gerekli oldugunu soyluyordu. cocuk fazlaca yorulmuyor, dolayisiyla adrenalin salgilamiyor ve uyanik kalmak icin direnmiyormus. ogle uykularini kesmek dogru bir taktik olmayabilir o acidan. bir de bir rutin olusturulmasindan bahsediliyor genelde saglikli bir uyku duzeni icin. ornegin uyumadan bir sure once yemek yenecek, bir sure oyun oynayip sonrasinda ilik bir banyo ve sonra uyku gibi. cocuklar alistiklari rutinleri surdurmeye egilimli oluyorlarmis cunku. belki boyle bir duzen oturtmak da ise yarayabilir.


  • in vino veritas  (26.11.20 18:43:01) 
Akşam 9-10 gibi evdeki herkes uyuyacakmış gibi davranın. Anne-baba olarak pijamalarınızı giyin, bebeği yatırdıktan sonra sizde sanki uyuyacakmışsınız gibi davranın, evde ses yapmayın. Hatta uyku rutini içeren masallar varsa onları okuyun, çizgi filmde olur, heveslensin, gel bizde pijamalarımızı giyip uyuyalım diye heveslendirebilirsiniz. Kuklalarla ya da kendi oyuncaklarıyla uyku rutini oyunu oynayın. Eğer onun uyku vaktinde evde hareketlilik varsa uyumaması normal.

Ayakta sallamak için iki yaş biraz büyük sanki. İşe yaramaz büyük ihtimal, kendinizi yorarsınız.
  • GoodMorningTeacher  (26.11.20 18:43:27) 
welcome to terrible two.

2 yaş ergenliği diye bir kavram var. normal ergenliğin küçük yaş versiyonu belli ki size de gelmiş. yalnız bahsettiklerinize göre hayır demekten ziyade çocuğun içinde bi huzursuzluk var gibi geldi bana. böyle durumlarda aile içi herhangi kavga gürültü patırtı yolunda gitmeyen bişeyler var mı diye düşünürüm ben. ya da okuduğu izlediği bişey etkilemiş olabilir siz farkında olmadan. birileri bişey anlatmış olabilir. bizim toplumda var ya böyle uyumazsan bak öcüler götürür çingeneler çalar seni vs. böyle bişeye de maruz kalmış olabilir mi acaba?

1 ay bence yeterli zaman. pedagogtan yardım alın. uykusuzluk ve açlık bütün bünyenizi hayat enerjinizi sabrınızı çalar.
  • dedim ben sana  (26.11.20 20:20:47) 
uykusundan ağlayarak uyanıyorsa uyumakla ve belki de yalnız kalmakla ilgili korkuları olabilir. biliyorum iki yaşında ama korktuklarını konuşmaya çalışabilirsiniz.


  • red g  (26.11.20 22:52:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.