[]

Başkent büyük mü yazılır küçük mü?

cümle başı değilse asla büyük harfle yazılmaz fikrindeyim ama kafamı karıştırdılar.

cümle içinde büyük yazıldığı durumlar olabiliyor mu?

mesela "ankara türkiye'nin başkenti olmuştur" derken başkent büyük olamlıymış diyolar.

bi açıklayıveriniz size zahmet

 
Özel isim olmadığı için büyük harf ile başlanmaz.

"Ankara Türkiye'nin başkenti olmuştur."

Doğrusu bu.

i.ibb.co
  • himmet dayi  (24.11.20 13:51:03 ~ 13:52:05) 
küçük bence. türkçe'de bu kurallar tam yerine oturmuş değil. o yüzden fazla takılmamak lazım. büyük olduğunu varsayalım örneğin; "Başkent'i" yazımında kesme işareti gelmesi gerektiğini iddia edenler olacaktır. o yüzden size hangisi doğru geliyorsa onu kullanın. ya da sevdiğiniz bir yazar varsa onun kurallarını takip edebilirsiniz :)


  • arkadakiadam  (24.11.20 13:55:45) 
Büyük harfle başlanan her kelimeye gelen çekim eki tırnak ile ayrılacak diye bir kural yok.

Örneğin Türkçe'yi değil, Türkçeyi şeklinde yazılır.

Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisine diye yazılır. Sondaki çekim eki yine kesme işareti ile ayrılmaz. Çünkü meclis cins isimden özel isme çevrilmiş.
  • himmet dayi  (24.11.20 15:03:44) 
Bildiğim kadarıyla şöyle. "başkent" küçük yazılır. Ancak "başkent" derken kast edilen şey bir özel isimse o zaman büyük harfle başlar ve ekler de kesme ile ayrılır.

Mesela "meclis" kelimesi de özel isim değildir. "Dost meclisi" derken küçük harfle yazarsın. Ama "meclis" derken TBMM'yi kast ediyorsan "milletvekilleri Meclis'te buluştu" şeklinde baş harfini de büyük yazarsın, eki de kesme ile ayırırsın.
  • kibritsuyu  (24.11.20 17:45:54) 
@kibritsuyu

Yanlış biliyorsun dostum. Büyük harfle başlasa da Meclisine kelimesinin çekim eki kesme işareti ile ayrılmaz.

i.ibb.co
  • himmet dayi  (24.11.20 18:14:03) 
"Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğu zaman ekten önce kesme işareti kullanılır: Hisar’dan, Boğaz’dan vb."

www.tdk.gov.tr

Yani TDK'nın imla kılavuzunda yazdığına göre; "Türkiye Büyük Millet Meclisine" derken ayırmıyorsun, niye? Çünkü kurum adı. Dolayısıyla kısaltmalı söylemiş olduğunda da ayırmayacağız bu durumda, "Meclise" diyeceğiz. Ama "İstanbul Boğazı'na" derken ayıracağız. Kısaltmalı söylerken de "Boğaz'a" diye ayıracağız. Çünkü kurum adı değil. Ama "Avrupa Birliği" de kurum adı olduğu halde onu ayıracağız "Avrupa Birliği'ne" diye. Allah Allah ne kadar da ilginç. Niyeyse kurum adları padişahın sol testisinden mi kopmuş da kurum adı olunca kesme işaretiyle ayrılmıyor? Ama "Avrupa Birliği" ayrılıyor. Kurumuna göre değişiyor ellaham.

Cahil cühela yazmayı bilmiyor, kuralı öğrenmiyor diye kuralı ona göre uydurmuşlar bence. Bu isimler özel isimse ve baş harfleri büyük yazılıp ekleri kesme işareti ile ayrılıyorsa, bu yer kurum da olsa, ilçe de olsa, mahalle de olsa baş harfini büyük yazıp ayırmamız gerekiyor. Kural dediğin bir tane olur, "kurum olunca ayrılmaz" demenin hiçbir mantığı da yoktur. Olsa olsa istisnası olur, onun da bir sebebi olur.

Bağlaç olan "ki" yazımında da "sanki", "halbuki", "çünkü" gibi kalıplaşıp kelime haline dönüşmediği halde "oysaki", "mademki" gibi kelimelerin de bağlaçları bitişik yazılır diye kural uydurdular mesela. yakında bağlaç olan "de" ve "da"lar da bitişik yazılmaya başlanır, kuralı da imla kılavuzuna eklenir. Dediydi dersiniz.
  • kibritsuyu  (24.11.20 18:47:32 ~ 19:08:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.