[]

Psikoloji ile ilgili + bir hedefi toplumla paylaşmak + motivasyon

merhaba,
psikolojide bir durum vardı. bunu ifade eden psikolojik terim neydi unuttum :(

bir hedefimiz var bu hedefe giden yolda yaptıklarımızı toplumla paylaşıyoruz.
bu paylaşım bize "onlar bunu gördü ve onların beğenisini kazanmak için bunu yapmaya devam edebilirim" dedirtiyor ve toplumun beklentisi de bizim motivasyon kaynağımız oluyor gibi bir durumdu. tam olarak böyle olmayabilir.

Does social reality widen the intention-behavior gap? değil bu arada kastettiğim.
yani *yapacağımız* hedefi paylaştığımız için beynin o işi çoktan bitirmiş gibi hissetmesi olayı değil. tam tersi *yaptığımız* işi paylaştığımız için o işe devam etmeye hevesli olma durumu.

teşekkürler.

 
Sosyal etki dışsal (external) motivasyon olarak değerlendirebilir belki ama özel olarak terimi bilmiyorum


  • Coyote  (23.11.20 20:32:47) 
Positive feedback loop?


  • plutongezegendegilmi  (23.11.20 20:45:31) 
"Self fulfilling prophecy?" yakın ama değil.
xxx etkisi olarak geçiyordu sanki.
bilmemne effect.
toplum gözlemi etkisi mi?
kendini kanıtlama etkisi mi?
değil.
  • architects creed  (23.11.20 23:51:35) 
Hedeflere ulaşan yolda bir şeyi yarım bırakmak insanın kendisini diğerlerinden daha kolay ikna ettiği bir durum. Bahsedilen olayın yabancı kaynaklarda "having accountability" diye geçen kavram olduğunu düşünüyorum. Hesap vermek zorunda olunmayan iş kolay savsaklanır.

Mesela spora giden birisi bir partner / arkadaş arar ki ona karşı sorumluluk hissedeceği ve iyi vakit geçireceği birisi olsun. Çevreye söylemek de benzer bir etki oluşturuyor kişide. Başaramama ve çevreye zayıf görünme korkusu motivasyon kaynağı haline geliyor.
  • Novice  (24.11.20 09:14:46 ~ 09:15:45) 
Pygmalion?


  • red g  (24.11.20 11:18:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.