[]

yaşı 27'den büyük olup eğitim sistemini az biraz hatırlayanlar

küçük olanlar olaya gayet uzak olabilecek tipler olduğu için onları es geçiyorum. çünkü onlar geçmişteki sistemi bilmiyor olabilirler. diploma notuna göre değildi başarı okul başarısı da bir etkendi.

sözlükte obp kalksın başlığını görünce birisi yazmış.

''iyi okullardan düz liselere son sınıfta geçiyorlardı.''

şimdi bu olayı hatırlıyorum ancak şu an zihnimde canlandıradım bir türlü.

okul birincileri her halükarda 100*0,8=80 alırken kötü okullarda okuyan sonuncular 50*0,8=40 puan iyi okullarda okuyanlar( fen liseleri ve adı sanı bilinen anadolu liseleri) belki 90*0,8=72 alırdı. okul birincileri açısından sorun yoktu ancak sondaki öğrenciler için bu durum kötüydü.

neyse sorum şu; istanbul fen lisesi ya da istanbul erkek lisesindeki bir öğrenci neden son senesinde kötü bir liseye geçsin ki? o zamanlarda okul başarısı bir faktördü. kendisi okulunda sonuncu da olsa okul başarısı yüzünden yine iyi bir puan alacakken kötü bir okula geçtiğinde ne gibi bir avantajı olacak ki düz liseye geçsin?

 
Genelde meslek liselerinde veya imam hatip liselerinde okuyanlar düz liselere geçerlerdi katsayı durumundan dolayı. Yani atıyorum imam hatip lisesinde okuyan üniversitede ilahiyat hedefliyorsa avantajına oluyordu ama mühendislik vs isterse dezavantajlı oluyordu.


  • Kahir ekseriyet  (22.11.20 16:35:19) 
Çünkü düz liselerde okul birincisi olmak daha kolaydı iyi lisede okuyan için. Mesela ben anadolu öğretmen lisesi çıkışlıyım bizde de son sene daha kolay bi anadolu öğretmen lisesine geçerlerdi hem okul birinciliği kontenjanını zorlamak için hem de öğretmenlik tercihinde ek puan avantajını kaçırmamak için


  • hindistan cevizi  (22.11.20 16:52:30) 
@dissendium söylediğinin hiçbir mantıklı yanı yok. ilk iki sene kötü geçirip üçüncü senende nasıl bir başarı elde edebilirsin? öbür tarafta kalsa zaten daha fazla puan alırdı.

@kahir ekseriyet, söylediğiniz şey doğru ama onu sormadım. onu yapan arkadaşlarım vardı.

@j r r tolkien, yanlış biliyorsunuz.

''50 ve 100 arasında değişen bir değer olan AOBP, öğrencinin OBP’sinin mezun olduğu yılda, okulunun ÖSS’deki puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılmış şeklidir. ÖSYM, öğrencilerin OBP’lerini ağırlıklandırabilmek için önce okulların her üç puan türündeki ortalamalarını bulur. Bunun için bir okulun tüm lise son öğrencilerinin o yıl yapılan ÖSS sonrasında SÖZ-1, SAY-1 ve EA-1’den aldıkları puanlar ayrı ayrı toplanıp öğrenci sayısına bölünür. Böylece her okul için ÖSS-SAY, ÖSS-EA ve ÖSS-SÖZ hesaplanmış olur.
Daha sonra her öğrencinin OBP’si okulunun ÖSS puan ortalamaları gözönünde bulundurularak ÖSYM tarafından bir formül aracılığıyla ağırlıklandırılır.''

www.sg.k12.tr
St. Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu

Diploma Notuna Göre Okul Sonuncusu Olan Öğrencinin 2007 ÖSS-AOBP Değerleri



AOBP-SÖZ : 87,009
AOBP-SAY : 81,593
AOBP-EA : 87,037

ben okulumda ortalama bir öğrenciydim ve 0.8 ile çarpılmış puan olarak 61 puan geldi. aynı yıldan bahsediyorum ayrıca. benim diploma 3.4 ile aobp 76 idi. düşün bu okul daha başarılı olduğu için en sonuncu öğrenci yani 2 ile mezun olsa alacağı okul puanı 65,2. düşün yani bu durum istanbul fen lisesi gibi okullarda daha yüksek oluyor. okul sonuncusu 0.8 ile çarpılan puanı 72ler oluyor. okulun sonuncusu olsan bile 72 alıyordun.
  • blue eyes white dragon  (22.11.20 16:58:38) 
yaşım 27 ve bu sistemi hatırlıyorum. okul başarısı vardı. fakat bu biz mezun olmadan bir kaç yıl önce kaldırıldı. yani yaşı 27 den de daha büyük olması lazım bu etken ile üniversite kazananları yakalamak için.

şu konuyu da çok net hatırlıyorum lise okurken okuduğum ilin kaliteli liselerinden birisinde idim fakat diploma notumda çokta iyi değildi. nasıl olsa okul kaliteli çok problem olmayacak diye düşünürken bu sistem değişti benim için çok şey değişti idi :D

okul birincileri fazla puan almak için değil okul 1. leri için açılan ekstra kontejanlarla yerleşebilmek için önemli idi.
  • belkider  (22.11.20 17:04:01) 
fen lisesinden duz liseye gecmek cok yaygindi cunku sistem okul birincisi (ki 5.0 olurdu ortalamsi) 80 puan alacak sekildeydi. Dagilima gore 4.95'le 75 puan alma, 4.86'yla 67 puan almak falan soz konusuydu. Haliyle bu elemanlar duz liseye gecip 79-80 puan falan alirdi.

"okul başarısı bir faktördü" - degildi iste sorun burada.

yasim 27'nin uzerinde.
  • hot potato  (22.11.20 18:18:41 ~ 18:19:02) 
belkider +1. Okul birincileri için açılan kontenjanlardan yararlananlar vardı 430 taban puanla kapatan bölümlere 400 puanla girenler oldu çünkü lisede en iyi puan 400 çıkaran kişiydi. "2011 de üniversiteye başlayanlar"


  • kararsızataletfilozofu  (22.11.20 18:28:44) 
Arkadaslara ek olarak bir de: ozel liselere, kolejlere gecisler vardi, kolejler teklif gecis teklif ediyorlardi. Bu sayede kolejler bu ogrencileri sanki bizzat kendi yetistirdikleri ogrenciymiscesine reklam yapiyorlardi. Ustune ogrenciye ciddi paralar veriliyordu. Bir arkadasim yapmisti, son sene kolejden teklif aldi, koleje gecmisti. Kolej buna diyor ki biz senin onunu aciyoruz okula gelmene gerek yok, devamsizlik yok, dersleri kafana takma biz sana tum derslerde 5i basacaz sene sonunda. Sen dersanene git sadece sinavina calis. Biz okul dersane kostururken adam ne guzel dersanesinde sabahtan aksama kadar sirf sinava yonelik kasiyordu. Ulan ne serefsizlik var ya. Biri gider sorulari calar, biri sistemin aciklarini kullanir bizim gibiler de sistemin carklarinda ogutulur.


  • speedy  (22.11.20 18:36:00) 
Siralama okul puanindan daha onemliydi. Misal benim 29 puanim vardi siralamam baya kotuydu hatirladigim 100 kiside 50. Filan civarinda oldugum okul puani da 4 mu neydi. Anadolu lisesiydik. Daha iyi bi anadolu lisesindeyse okul puani 6 olsun, duz lise de 2 olsun. Yani siralama cok daha onemliydi o yuzden daha dandik bi okula gecip ortalama olarak daha yuksek olmak avantaj sagliyordu


  • red g  (22.11.20 21:24:47) 
80 üzerinden 45 puan almıştım fen lisesinde olduğum için 4.70 ortalamayla, düz liseye geçiş yapmamıştım mal gibi. Aradaki farkla odtü ye gidecekken Marmara ünv gibi bir fark oluşmuştu


  • yeahbutso  (23.11.20 00:50:23) 
Okul Başarısının bir faktör olması sonradan geldi, düz liseye geçme olayı ondan önce vardı. Tam yılını hatırlamıyorum ama 2000'li yılların başlarında olması lazım.

Ben 2005 fen lisesi mezunuyum mesela, bizim zamanımızda o düz liseye geçme olayı tamamen bitmişt, benim mezun olduğum sene okul birincisi 80 puan alırken yanlış hatırlamıyorsam okul sonuncusu da 72 (0.8 ile çarpılmış hali 72) puan almıştı.
  • talasas  (23.11.20 01:57:10) 
Okulun basarisi onemliydi bizim zamanimizda duz liseye son sene gecmek mantiksizdi.


  • eksimeksi  (23.11.20 02:58:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.