[]

seo hakkında

bir tane site açtım. hobi olarak yaptığımı siteye aktarmaya çalışıyorum. çok bir beklentim yok, aylık bin lira civarı bir gelir getirsin yeter (şimdilik. belki ileride daha fazla isterim).

seo olayı çıktı karşıma. biraz bakınca gözüm korktu açıkçası. bir sürü şey söyleniyor, zor vs. gibisinden.

seo'yu kendime yeter şekilde öğrenmem gerçekten zor mu? ne kadar zamanımı alır? kaynak önerebilir misiniz?

bir de ben bir yerde (şimdi hatırlamıyorum) sitem ile ilgili olabilecek anahtar kelime aramaları yapmıştım ama bir baktım, neredeyse kimse aratmıyor bu kelimeleri. sadece bazı kelimelerde 1-2 ülke çıkıyor :) yani kimse arayıp da bulmayacak mı acaba benim sitemi? halbuki güzel bir konu olduğunu düşünüyordum.

edit: backlink olayı da var mesela. şimdi ben örneğin reddit'e girip bir konu hakkında bir şey yazdıktan sonra "şuradan ulaşabilirsiniz: link" desem backlink mi oluyor? işe yarar mı? böyle yapayım mı? hangi aşamada spam denip banlar beni google?

 
'Aylık bin lira gelsin yeter'

Yüzde 99 ihtimalle aylık 1kyı hiçbir zaman sadece reklam geliriyle kazanamayacaksın. Siteyi kullanarak bir servis ya da ürün satarsan olabilir. Bu cümleden sonrasını okumadım.
  • mg3929  (21.11.20 23:14:31) 
temel seviyede seo işini kendin de çözebilirsin. aşağıdaki siteyi öneririm.

www.seohocasi.com
  • facebook  (21.11.20 23:14:33) 
/konudan bağımsız bir sey sormak istiyorum/ aylık 1k kazanmak mümkün mu? Yani yaygin mi oyle site araciligiyla bu kadar para kazanmak(tabi kisa surede)


  • optimistbakunin  (21.11.20 23:27:52 ~ 23:28:39) 
@mg39: internette tonlarca, bir sey satmayan ama inanilmaz emekle icerik uretip koyan siteler var. O zaman onlar da 3-5 kurus bir sey mi kazaniyor?

Sanki girdigimiz butun siteler bir sey satiyor.
  • ahm1  (22.11.20 01:04:49) 
@ahm1 evet. Tonlarca dediğiniz siteler bütün girişimlerin yüzde birinden daha az. Ek olarak, bu siteler bi plan proje sonucu oluşturulmuş ve çoğunlukla bir ekip tarafından yürütülen, maddi yatırımlar da yapılan oluşumlar. Yav bi site yaptım, seo falan bilmeyom ama nasıl olur acaba denerek yapılan sitelerden 1k kazanma ihtimali sıfıra yakın.


  • mg3929  (22.11.20 01:21:04) 
"Ek olarak, bu siteler bi plan proje sonucu oluşturulmuş ve çoğunlukla bir ekip tarafından yürütülen, maddi yatırımlar da yapılan oluşumlar."

Yani bu kadar emek ve para harcanan siteler hicbir sey kazanmiyor? Baska sorum yok.
  • ahm1  (22.11.20 01:25:31) 
hayir abi o sitelerin bir sey kazanma sansi oluyor iste, yatirim - risk ile iyi bir planlamayla bir sansin olabiliyor. bir web sitesini cok cok iyi bir fikirle, cok cok iyi icerikle, tam zamanli bir ekiple calisarak populer ve bir ihtimal kendini dondurecek seviyeye getirebilirsiniz. bu total girisimlerin cok cok ufak bir kisminin basarabilecegi bir seydir. @mg3929 da onu demeye calisiyor. hobin cok ilginc baska hic bir yerde bulunmayan bir sey degilse ve her ay 1-2 milyon kisinin ilgisini cekecek, bu konuda de-facto kaynak olacak bir site yaratmiyorsan "cok beklentim yok" dedigin rakama yaklasamazsin bile. yaklasamazsin derken 6 ayda 3 lira belki kazanmaktan bahsediyorum.

yapamazsin bosver olarak yanlis algilamani istemem. sadece "cok beklentim yok, aylik 1000 lira" diyorsan muhtemelen bu islerin nasil dondugunu hic bilmiyorsun demektir cunku bireysel bir hobi sitesinden ayda 1000 lira getiri baya siradisi bir olaydir. yapilabilir, sen de yapabilirsin, ama bu "cok beklentim yok simdilik, belki gelecekte daha cok da isterim" denebilecek hafiflikte bir hedef degil.

seoya falan da takilma, aslinda temel bir iki en iyi pratik harici gercekte seo diye bir sey yok. her seo yapan ilk sayfaya cikiyorsa ilk sayfanin ne kadar buyuk olmasi gerek dusunebiliyor musun?

milyonlarin ilgisini cekecek, kaliteli ve benzersiz icerik uret, insanlar senin siteni linkledikce seo problemi kendiliginden hallolacaktir. hic kimse de seo optimize ettim deyip senin ustune kalici olarak cikamaz o zaman.
  • robokot  (22.11.20 06:11:39 ~ 06:12:45) 
eğer sitenizi wordpress ile yaptıysanız, "yoast seo" eklentisi kullanın.
yazılarınızı hazırlarken bu eklentiyi düzgün kullanırsanız seo ile ilgili ekstra bir şey yapmanıza (bilginiz olmadığını söylediğiniz için) gerek yok bence.

kazanç konusuna gelince,
- niş bir konu olması,
- hakkında çok fazla başka site olmaması,
- ingilizce olması

bu şartları sağlıyorsa güzel bir kazanç elde edebilirsiniz ama 1 yıldan önce pek bir şey beklemeyin.

satış yapmadan kazanç yöntemleri:
- google adsense,
- affilite marketing

Sitenin İngilizce olması bu iki yöntem için de hayati önemi haiz.
Eğer Türkçe ise, yukarda bir arkadaşın dediği gibi 6 ayda 3 lira bile kazanamazsınız.
  • blokberg  (22.11.20 15:59:31) 
evet, site ingilizce. zaten ben de ona güveniyorum. dünyanın dört bir yanındaki herkesin ilgisini çekebilecek bir konu.


  • ahm1  (22.11.20 16:26:02) 
Evet backlink olayı neredeyse anlattığın gibi, hit alan ve google tarafından güvenilen sitelerden sizin sitenize ne kadar gerçek link olursa o kadar iyi olur.

Seo işi aslında sabır isteyen, zamanla gelişen bişey. Kaldı ki aranan içerik çok fazla sitede yoksa zaten google sizi ilk sayfalarda hatta ilk sıralarda çıkaracaktır.

Ayda ortalama 250 bin ziyaretçi, ortalama 500 bin hit ile içeriğe göre günde ortalama 10-15 dolar getiri sağlanabilir.

Adsense olayı çok değişkenli aslında, bazı reklamlarda tık başına 0,05 dolar bile verebilirken bazı reklamlarda 0,50 hatta 1 dolar bile kazandırabilir.

Tam hatırlamamakla birlikte bu sanırım reklam veren ile google arasındaki fiyatlandırma ve anlaşmayla alakalı, bizi ilgilendire kısım değil.

Yani ayda bin lira kazanmak için ortalama 100 bin ziyaretçi lazım, ki bu ciddi bir sayı. Duyuru girişindeki gibi "şimdilik idare eder" bir sayı değil maalesef, bu bahsettiğim ingilizce içerik için geçerli. Türkçe sitelerde tık başına ücret aşırı komik, kuruş kuruş veriyor.
  • John Bloor  (23.11.20 12:18:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.