[]

İnşaattan ve sözleşmeden anlayanlar bi bakabilir mi?

Böyle sözleşme vb konularından anlamayan ama inşaatçı kişilerden de çok çekmiş biri olarak şöyle bi sözleşme hazırladım.

Mevcut müstakil evin arsasında bulunan müştemilata ikinci kat çıkılacak.
Yaklaşık 80-90 metrekarelik bir alan diyelim. Belediye izin vb o ayarlayacakmış.

Söz uçar yazı kalır diyerek bunu yapacak olan kişiyle bi sözleşme yapalım dedik.

Sizce nasıl? Bir de fiyatlar nasıl bu işten anlayan birinin yorumuna ihtiyacım var.

Sözleşme: ibb.co

 
ben anlamam insaattan ama asagida bazi yorumlarim var.

hangi olcude ytong kullanilacagi ve markasinin da ytong olmasi gerektigi eklenebilir. ytong bazen gaz beton yerine kullanilabiliyor cunku.
diger kisimlarda da marka belirtebildiginiz her yerde belirtin.
sulu zeminler icin de egim su giderine dogru yapilmamis olursa ustlenici duzeltmekle yukumludur gibi bir sey eklenebilir.
odemenin ne zaman nasil yapilacagi eklenebilir.
  • lemmiwinks  (17.11.20 14:25:51) 
Ödediğiniz ücrete bağlı olarak kaliteli bir iş için ödeme yapıyorsanız her ürün için "Kaliteli malzeme kullanılacaktır" veya "Ortanın üstü kalitede malzeme kullanılacaktır" gibi şeyler de ekleyin ki örneğin boyada vs. gidip en ucuza kaçmasınlar. Kalite belirtmezseniz kafasına göre takılır.


  • hitokiri kenshin  (17.11.20 14:33:27) 
Fiyat iyi bence. Sadece belediye kısmını tahmin edemiyorum. Bence belediye tarafındaki tüm izinlerin alınması ona, vergi veya harçların ödenmesi size ait olsun. Eğer çok kötü işçilik yaptırmaz ise, sizin verdiğiniz paraya değer ve o da para kazanır. Sadece bazı eksik gördüğüm şeyleri yazıyorum, diğer arkadaşlar da eklerler:
- Duvarların, pencerelerin, kapıların yerleri için basit bir plan ekleyin ki, o kadar duvar konuşmadık demesin
- Kapıların ve pencelerin aksesuarlarını dahil edin
- Pencerelerde iç dış denizlikler, kapılarda eşikler vb. dahil edin
- Çatıda yağmur oluğu ve inişlerini dahil edin
- Elektrikte sigorta kutularını, olacaksa televizyon, telefon prizlerini, anten kablolamasını dahil edin
- Alt katın elektrik tesisatını değiştirecek yazmışsınız, her yeri kıracak mı? kırdığı yerleri geri yapacak mı? çok iş...
- Isıtma için, kalorifer sıcak-soğuk su borularını döşeeme içinde saklı olan tipte mi istiyorsunuz, yoksa boruların aççıkta gittiği türden mi onu belirtin
- Mutfakta davlumbaz ve ocak dahil mi yazın
- Banyo için küvet mi istiyorsunuz, duş teknesi mi vb..
  • malheiros  (17.11.20 14:36:14) 
tse belgeli denilmis ama piyasadakilerin hepsi oyle, mutlaka marka ve model belirtin


  • sweetoffice  (17.11.20 14:37:50) 
İş süresinde bitmezse ne olacak? Sözleşmede belirtildi mi? Kullanılacak malzemeler hangi marka? hangi sınıf? bunların ayrıntılı belirtilmesi gerekiyor. mesela mantolama da malzeme kalınlığı nedir? çatı karkası için hangi malzeme kullanılacak? İş planı nedir? Bu şekilde sözleşme çok havada kalmış.


  • istege bagli sigortasiz  (17.11.20 14:44:24) 
Tam benim işim, ama fotolar çok küçük, okunamayacak kadar küçük. PC bağlanıyorum, ondan mı acaba?


  • John Bloor  (17.11.20 14:54:02) 
Kimse dememiş ki mevcut bir yapıya kafana göre ikinci kat ekleyemezsin diye. Mevcut yapının kolonlarının (yığmaysa duvarların) ikinci katı tașıyacağının garantisi nedir? Oraya yalandan yazılan profil ebatlarının ve "kendi ağırlığını taşıyacak şekilde" talimatlarının bir karşılığı yok. Müștemilat diyerek önemini azaltabiliriz ama insan yaşıyorsa/yaşayacaksa göz önünde bulundurulması gereken ilk husus budur. İzinler belediyedeki eş dostla çözülür belki ama risk alıyorsunuz haberiniz olsun.


  • temasettin  (17.11.20 15:03:44) 
Ben de "belediye işi yükleniciye aittir" olayını anlayamadım genel olarak. Arsada ikinci katı atabileceğiniz bir imar izni yoksa mesela, onu da mu inşaatçı halledecek? Yoksa kaçak yapı yapıp geçecek misiniz? Bir de sözleşme ihlali durumunda ne olacak, peşin ödemeyecek misin zaten? Diyelim ki adam kusura bakma kardeş yapamıyorum dedi, b planın nedir? Burası türkiye, sözleşme biraz zayıf kalıyor maalesef.


  • roket adam  (17.11.20 16:07:01) 
Gözüme takılan dış cephe mantolama için eps kalınlığı yazılmamış, 5 cm idealdir.

Gerisini @Malherios çok güzel yazmış, yanlız benim kafama takılan fiyatlar oldu.

Mesela banyoya, mutfağa filan baktım bu fiyatlara yapmak imkansız gibi.

Mutfak dolabına lake boya yapmışsınız ama mümkün değil, kırmızı High Gloss kapakla yapacaklar mesela, lakeyi kim kaybetmiş de biz bulak?

Sanki madde madde her iş için fyatlandırmak yerine toplam fiyat yazılıp yapılacak işin içeriği böyle ayrıntılı yazılabilir.

Yani giriş kısmına işin ne olacağı özet geçilir, iş bitiminde eksiksiz ve tamamlanmış şekilde ikamet etmeye uygun bir mesken olacağı belirtilir.

Ayrıntılar da madde madde yazılır, hiç bir maddeye itiraz etmeyen yükleniciye de ben olsam hayatta iş vermem :)
  • John Bloor  (17.11.20 16:50:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.