[]

modem / router

Merhabalar,
evimde uzun zamandır superonline fiber (25mbps) internet kullanıyorum. vermiş oldukları huawei hg253s modem ile gayet sorunsuz bir şekilde uzun süre mutluydum. Evde wifi'a bağlı 2 iphone, 1 laptop, 1 apple tv, 1 ps4, 1 lg smart tv ve hue ışıklandırma sistemi bulunmakta.

ios 14 güncellemesinden sonra kullanmakta olduğum wi-fi bağlantısı için güvenli değil uyarısı almaya başladım. wpa-psk/wpa2-psk olan güvenlik modunu wpa2-psk yapıp wpa şifrelemeyi de tkip+aes'ten aes'e çevirdim. telefon ağ güvenli değil uyarısı vermeyi bıraktı, ancak sık sık wi-fi kopmaları yaşamaya başladık ve bu birkaç aydır devam ediyor.

yaşadığım sorun ise şu: evde tek başımayken pc'den ve iphone 11pro'dan aynı anda wi-fi'a bağlıyorken ikisi de olması gerektiği gibi çalışıyor, herhangi bir sorun yok. ancak 10-20 dk sonra telefondan google anasayfasını bile açmak imkansız oluyor, bu yaşanırken pc'de ise bir şeyi seçip sağ tıkla googleda ara dediğimde "www.google.com ana makinesinin sunucu IP adresi bulunamadı." uyarısı alıyorum ve google'a giremiyorum ama diğer internet siteleri en azından pc'de girilebilir oluyor hala (youtube dahil, google hizmeti). bilgisayarda durum birkaç dk içinde düzeliyor ama telefonda bu çok daha uzun bir süre düzelmiyor ve mecburen mobil veriye dönmek zorunda kalıyorum.

sorunun kaynağını bulabilmiş değilim, superonline internet bağlantısında kesinti görünmediği için modemi değiştirmeye yanaşmadı talep etmiş olsam da. onun haricinde sorunsuza yakın bir bilgisayarda internet deneyimim var ancak telefonlar kanser ediyor. sanırım wpa3 destekli wi-fi 6 modem yok zaten ülkede daha ve wpa3'ün gerekliliğinden şüpheliyim zaten, şayet iphone en azından ağ güvensiz demiyor wpa2'de.

çözüm olarak,
1. sorun direkt modem'deyse vdls 300mbps veya 1200mbps-dual modem alıp deneyebilirim.
2. modemden direkt cat6 ile bağlayacağım bir wpa3 destekleyen router alıp modem'in kablosuz ağını kapatıp direkt router üzerinden bağlanabilirim.
3. modemin yanına mesh destekleyen bir wpa3 router alıp evin diğer ucuna doğru koyup kapsam alanını arttırabilirim.

Sorunu anlamadığım için çözümlerden hangisi mantıklı bilemiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim.

not: bence sorun wifi'da gibi

 
modem'in dsl ayarlarında dns'i manuel ayarla ve 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 gir.

olmazsa

wifi ayarlarından kanal numarası otomatiktedir büyük ihtimal. onu 1, 6, 11 olarak sırayla değiştirip denemeler yap. hangisi daha hızlı ve sorunsuzsa onu seçip kullan.
  • mr.goodcat  (16.11.20 17:56:30) 
gerçekten dns ayarıyla sorunun çözülmesi biraz canımı sıktı, hiç aklıma gelmedi o ihtimal. ayrıca 1, 6 ve 11'in normalde ideal olduğunu biliyorum ancak otomatikteyken daha verimli çalışıyor yaptığım denemeler sonucunda %10-15 civarı fark gözlemledim. Cevap için teşekkürler.


  • ciel phantomhive  (16.11.20 21:35:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.