[]

Kanser şüphesi

Tabi ki doktoru söyleyecek ancak beynim patlayacak stresten. Kendisi de kanser olduğuna inanmaya başladı maalesef.

1 ay önce Zatürre oldu . 1 hafta antibiyotik tedavisi ile tamamen iyileşti Ancak acile gittiğimizde mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına gitmemiz gerektiğini söylemişlerdi geçen hafta gittik. Göğüs hastalıkları uzmanı PET ve biyopsi istedi. Muhtemelen birkaç haftaya tüm gerçeği öğreneceğiz . Ancak bu kadar şüpheli yapan nedir.

"Şüpheli Konsoloditatif Lezyon" mu ?

71 Yaş, 20 yıl önce sigarayı bıraktı.
öncesinde 30 yıl ortalama 1 paket içiyordu.



AKCİĞER BT raporu :


Aorta, pulmoner konus, her iki pulmoner arter normal olarak izlenmektedir.



Mediastinal genişlik olağandır.



Kalp normal büyüklük ve konfigürasyondadır.
Her iki akciğerin bronkovasküler dağılımı normal sınırlarda izlenmiştir. Pulmoner vasküler yapılar, ana ve segmental bronşlar normaldir. Akciğerlerin havalanması ve damarlanması normal sınırlardadır.
Sağ akciğer üst lobta yaklaşık 12 mm ebatlı fibrotik nodül izlenmektedir. Sağ akciğer alt lob hiler bölgede içerisinde kavitasyon bulunan şüpheli bir konsolidatif kitlesel lezyon izlenmektedir. Kitleden ayrımı net olarak yapılamamıştır.

Sağ hemitoraksta ön-arka çapı 2 cm efüzyon izlenmektedir. Efüzyon komşuluğunda buzlu cam dansite artışı izlenmektedir. Klinik ile birlikte değerlendirme önerilir.

Kemik yapılar normaldir.

İnceleme acil istek üzerine gerçekleştirilmiştir .

-------------------------------------------------------------

TEMMUZDA YİNE ZATÜRRE OLMUSTU. 1 hafta hastanede covid tedavisi gördü.
(3 PCR alındı , hiç pozitif gelmedi)

O zamanki BT raporu da aşağıdaki gibi.


İnceleme tekniği : İntravenöz kontrast madde verilmeksizin aksiyel planda 5 mm kesit kalınlığı ile gerçekleştirilmiştir. İnceleme acil şartlarda elde olunmuş olup acil patolojiler yönünden değerlendirilmiştir. Mediastende acil patoloji saptanmadı. Sağ akciğer apikal bölgede 1 cm çapında kalsifiye nodül ve çevresinde plevraya uzanan fibrotik bantlar izlendi.Sağ akciğer alt lob posterior segmentte çevresinde halo tarzında buzlu cam dansitesi bulunan nodüler konsolide saha izlenmiştir.Ayrıca komşuluğunda alt lob lateral segmentte peribronkovasküler yerleşimli buzlu cam dansitesinde yamasal alanlar izlenmiştir.Bulgular enfeksiyöz süreç lehine değerlendirilmiş olup viral-baterial ayrım yapılamamıştır.Klinik korelasyon ve tedavi sonrası kontrol incelemeler önerilir. Kemik yapılarda deprese fraktür izlenmedi. Vertebralarda dejenerasyona sekonder osteofit oluşumları mevcuttur. OLASI PNÖMONİK TUTULUM AÇISINDAN SONUÇ:Grup 2 ve ya 3 Grup 1 : Normal Grup 2 : Bakteriyel enfeksiyon ile uyumlu Grup 3 : Viral pnömoni ile uyumlu Grup 4 : Mix enfeksiyon ile uyumlu Grup 5 : Covid 19 ile uyumlu .


2 BT raporunu değerlendirip , anlayabileceğimiz dile çeviren bir arkadaş olursa müteşekkir olurum.

 
Öncelikle geçmiş olsun, doktor değilim. Bu tip sorulara burada pek doktorlar cevap vermiyorlar, keşke cevaplasalar... Ancak, PET veya biyopsi çıkmadan, kesin yargılara varıp kendinizi üzmeyin. Kesin bir şey olsa, doktor söylerdi zaten.

Benim anladığım, 1. BT'de "konsolide saha" pnömoni leyhine yorumlanmış. Akciğer konsolidasyonu, herhangi bir sebeple gerçekleşen katılaşma, akciğerlerin sıvı ya da gazla dolması gibi durumlardan dolayı oluyor. Yani bunu kitlesel bir lezyon (tümör vs) da yapabilir, zatürre de. Bu sebeple teşhis zorlaşıyor. Sanırım sizin durumda, pnömoni iyileşmesine rağmen görünen konsolidasyon, bu sefer kitle mi diye şüphe uyandırmış.

Umarım, şüpheler boşa çıkar. Bu süreçte lütfen sakin olun ve olumsuz düşünmemeye çalışın bence... Ayrıca, soruyu doktorsitesi.com'a yazarsanız daha hızlı geri dönüş alırsınız.
  • PhoenixRising  (15.11.20 21:56:43 ~ 21:57:28) 
@PhoenixRising çok tesekkürler.

Bende araştırmalarımda sizinle aynı sonuca vardım. Ancak bu kadar acil ne gördü hiç vakit kaybetmeyin, PET ile bronoskopi randevunuzu hemen alın denildi bize. PET bu hafta çektireceğiz bronoskobi için en erken 1 ay sonrasına randevu bulabildik.
Corona durumları da malum.. Hastanenin önünden bile geçmeye korkarken başımıza gelen..
  • ataman  (15.11.20 22:15:15) 
babam akciger kanseri olmustu. pet ceken doktor cektigi an sonucu bize soylemisti. raporu yazmamisti ama biz kanser mi diye sordugumuz da evet demisti ve nerelere yayildigini soylemisti.

yani pet cekildigi zaman rica etseniz bir seyler soyler size doktor.

son zamanlarda sagliksiz kilo verdimi diyecegim ama zature fln oldugundan da kilo vermis olabilir
  • oscar  (16.11.20 04:51:05) 
Veri olması için yazıyorum..

Maalesef şüpheydi gerçek oldu.. Sağ akciğerdeki söz konusu alandan alınan örnekten yapılan biyopsi incelemesi sonucu dev hücreli karsinom ve iğsi hücreli karsinom tanısı aldı.. PET sonucunda böbrek üstü bezinde de belirgin bir tutulum oldu(metastaz).. Ancak uzak organ olduğundan 4. evre olarak değerlendiriyorlar.. Diğer organlarında şimdilik bişi yok. Direkt kemoterapi öneriyorlar..
  • ataman  (07.12.20 21:47:29) 
Yine arastiran arkaslara veri olmasi icin yaziyorum.. babami 1 hafta önce kaybettik.. tüm sürec sadece 3 ay sürdu.. 3 ayda ana tümör 6.5 cm olmus.. ayrica karacigere de sicramis durumdaydi.. sonradan edindigim bilgilere göre en agresif tümörlerden biriymis bu tip.. kemoterapiye 100 hastadan 30 u cevap veriyormus ortalama..


  • ataman  (26.02.21 19:15:41) 
başınız sağolsun hocam.


  • drako  (26.02.21 19:25:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.