[]

Ekonomi ile ilgili bir grafik açıklama sorusu Dolar / TL / VİOP

merhaba arkadaşlar,

2 adet resim paylaşıcam ve sorum bunların üzerine. ilk görselde 11 kasım itibariyle kasım vadeli 8.02 giriş fiyatı ve 8.19 son uzlaşma fiyatı olmasına rağmen 25milyon tl zarar gözüküyor.

ikinci görselde ise 13 kasım itibariyle giriş fiyatı 8.02 son uzlaşma fiyatı 7,69 ama bu sefer 50milyon kar gözüküyor. burada kar ve zarar neye göre belirleniyor.

2021 yılı ayları için giriş fiyatı ve son uzlaşma fiyatları yazıyor bunlar ne anlama geliyor. mesela mayıs 2021 için giriş fiyatı 8.14 son uzlaşma fiyatı 8.16

giriş fiyatı burada doların alındığı fiyat mı alınacağı fiyat mı vs. genel olarak açıklayabilir misiniz zira youtubeda izledigim videolarda anlamadım.

teşekkürler.

 
Anladığım kadarıyla usdtry kontratı short'lanmış. 11 Kasım tarihinde 8.02'den shortladığınız kontrat 8.19'a yükseldiği için kaybetmişsiniz. 13 Kasım'da ise tam tersi olmuş, 7.69'a düştüğü için kazanmışsınız. Siz olarak yazdım ama sanırım bu merkez bankasının usdtry pozisyonları.

Giriş fiyatı sizin ilgili kontratta pozisyon açtığınız seviyeyi işaret eder. O seviye sürekli hareket eder piyasada, siz de beklentinize göre long veya short girersiniz. Yükseleceğini düşünüyorsanız long, düşeceğini düşünüyorsanız short pozisyon açarsınız.

Uzlaşma fiyatı ise t günü akşam 18:15'te oluşan fiyattır. Bunun da bir hesaplanma yöntemi var ama uzun uzun buna girmiyim. Borsanın sitesinde yazıyor oradan bakarsınız.
  • dougsampson  (14.11.20 18:10:39) 
Ayrıca bunlar grafik değil tablo :)


  • dougsampson  (14.11.20 18:11:09) 
peki 2. sorum?

2021 için yazılan fiyatlar ne anlama geliyor
  • karaden  (14.11.20 18:47:37) 
Ha evet. O da diğerlerinin aynısı. Yani 13 Kasım tarihindeyken 2021 yılı Ocak ayının son günündeyken usdtry kurunun 7.8669 olması üzerinde uzlaşma fiyatı oluşmuş. 16’sında başka bir uzlaşma fiyatı oluşabilir. Piyasada oluşan bir fiyat o. Ama bugünden baktığınızda ileriye dönük piyasa beklentisi ne şekilde oluşmuş onu görebilirsiniz.

Bu tablodaki veriyi grafiğe dökerseniz daha rahat görürsünüz.
  • dougsampson  (14.11.20 19:09:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.