[]

Ons Altın

Hafta başından beri dolar ve gram altın düşerken ons altının sabit kalmasının nedeni nedir acaba? Teşekkür ederim.




 
Ons altının ne karşısında sabit kalması?

Ons altın / dolar paritesini diyorsan onun TL ile alakası yok zaten. Hafta başından beri dolar ve gram altın düşmüyor. TL, dolar ve altın karşısında değer kazanıyor.
  • himmet dayi  (13.11.20 15:18:35) 
Tamam, bu ons altına neden yansımıyor, ons altına yansıyacak kadar değer kazanmadığı için mi?


  • üç gün gündüz  (13.11.20 15:19:57) 
Bir de TL neden değer kazanıyor tam olarak? Yani bakanın istifası vs değildir herhalde, e bir haftada üretim çılgını bir ülke de olmadık. Bizden kaynaklı bir değer kazanımı söz konusu değil o zaman, hatta TL dolar ve gram altın karşısında spesifik bir değer kazanmıyor, bunlar global olarak tüm para birimleri karşısında değer kaybediyor yanılıyor muyum?


  • üç gün gündüz  (13.11.20 15:23:54 ~ 15:27:13) 
Ons değeri yaklaşık 31 gram altını ifade ediyor. O değer dolar karşısındaki değeri ifade ediyor.

Aşı haberleri karşısında dolar karşısında değer kaybetti.

TL artmasının sebebi ise faiz beklentisi. 19 kasımda faiz kararı alınması bekleniyor.
  • mak  (13.11.20 15:42:37) 
USDTRY Türkiye'deki son gelişmeler nedeniyle düştü, gram altın da ona bağlı olarak düşüşte.

Ons altının dinamikleri çok farklı, Türkiye'deki herhangi bir gelişme ons altının fiyatını oynatmaz. Hİçbir yatırımcı "oo Türkiye'de şöyle bir gelişme olmuş, portföyümüzdze altını artıralım" demez. :D Pfizer/Biontech'in aşı açıklaması ons altını gerçekten düşürebildi ve borsalarda ralliye neden oldu çünkü belirsizliğin ortadan kalkacağı, insanların normale döneceği, tüketim yapıp ekonomileri büyüteceği beklentisi şimdiden satın alındı.

Arada bir bağlantı-korelasyon-neden/sonuç ilişkisi yok. Dolayısıyla USDTRY kuru arttı/düştü ons niye etkilenmedi sorusu anlamlı değil.

TL'nin değer kazanma nedeni, sadece faiz artış beklentisi değil, sözel de olsa para politikası ve mali politikasındaki çok temel yanlışlardan vazgeçileceği beklentisi. Ayrıca Hazine Bakanının istifası çok etkili oldu. Birçok yabancı banka TL long pozisyonuna geçti, raporlar yayınladı. Bunların etkisi var.
  • Lethe  (13.11.20 15:46:02 ~ 15:47:01) 
gram hem dolardan hem onstan etkileniyor. dolar düştüğü için şu anda gram düşüşte.

dolardaki düşüş tamamen beklentilerin satın alınması. başarısız görülen bakan gitti, yeni mb başkanı geldi. ciddi bir faiz artışı bekleniyor. eğer ki 19 kasım'da o artış gelmezse dolar yine zıplar. bunlar benim tahminlerim.

son olarak dolar saldım çayıra mevlam kayıra politikası izlenmeseydi zaten 8,50 olmazdı.
  • lazpalle  (13.11.20 15:46:54) 
Hocam "ons altının sabit kalması" dediğin, altının dolar karşısındaki değeri. ons sadece bir ölçü birimi. 1 gram gibi yani. 1 ons altının dolar karşısındaki değeri Türkiye'deki ekonomik gelişmelerden etkilenmediği için (normal olarak) değişmeyebilir. Altının ons fiyatı derken baktığınız 1890 sayısı doları ifade eder. 1 ons altın 1890 dolardır yani. Bunun TL ile falan alakası yok. O ikisini neden birbiriyle ilişkilendiriyorsun onu anlamadım.

TL'nin değer kazanmasının sebebi de ekonomi bakanı ve MB başkanı değişiklikleri sonrası dolar ile mücadele edileceğinin sinyallerinin verilmesi. Faiz artışı, ekonomik ve hukuki reformlar yapılacak denmesi, yatırımcıları türkiye'ye davet etme, güven verme vs. falan bunlar hep ekonomiye olumlu yansıyan şeyler. 19 Kasım'da ppk'da faiz artışı beklentisi çok fazla. O yüzden TL değer kazanıyor.
  • himmet dayi  (13.11.20 17:01:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.