[]

Haşmetlimiz faiz artırımına neden karşı?

Niye bu kadar rijit tutum sergiliyor? Kendince sebepleri ne olabilir? Ekonomiden anlamadığım için size soruyorum. Faiz artırımından neden bu kadar nefret ediyor?




 
Faiz dinimizce haram iste baska neden yok.
Soran olursa: Herkes parasini faize yatiracak, kimse girisim, yatirim yapmayacak, hazir faiz parasi yiyecek ekonomik cokecek.

  • neverletyougodown  (12.11.20 02:07:01) 
Öncelikle nefret degil tercih. MB faiz artirmak yerine olusan acigi hem halka paylastiriyor. Faiz artisi bir ekonomiye verilebilecek en buyuk zararlardan biridir gecici olarak cozum saglasada uzun vade de zarar getirir. Burada faydadan kasit doviz kuru elbette. Fakat doviz artisi sebebiyle olusan fiyat artislari subvanse edilebilir (ki oyle yapiliyor zaten) ve vatandasa fiyat artislari minimum olarak yansir. Bu yil Turkiye'nin kasasina girmesi gereken 60 milyar dolar para dunyadaki ve bolgedeki malum sartlardan dolayi girmedi. Ayrica doviz kurunu artiran bir cok dis faktir var ve dunya genelinde artis soz konusu belli sure sonra doviz kuru eski seviyesine gelecek veya daha da dusecegini dusunuyorum.


  • acebi  (12.11.20 02:07:49) 
biz tüketim ve kredi ile büyüyen bir ekonomi olduğumuz için sürekli yatırım, para akışı olması lazım. faizler yüksek olursa girişim, teşebbüs yerine insanlar mevduata yönelir diye istemiyor.

aslında ise mevcut hükümetin yükseliş dönemi türkiye de inşaat sektörünün de yükselişine denk geliyor. işte burada faiz yüksek olursa kimse tutup müteahhitten ev almakla uğraşmaz, faiz yer, müteahhitler vergi kaçırmak pardon kaçınmak için kasalarında nakit tutmadıklarından, sürekli yeni projeye yatırdıklarından kilitlenip batıverirler diye istenmiyor. IMHO
  • sarcophagus  (12.11.20 02:10:01) 
temel nedeni islam peygamberinin "faiz ayaklarimin altinda, zinadan beter" demiş olmasi. bu nedenle bankalari da sevmez (görünür). dikkat edin
en guzel Atatürk reklamlarini neden bankalar yaptirir. bunu düşünün.
Ha bu arada, ayni islama gore, yaradan "benden yalnizca kul hakki için af istemeyin" der. Sonuc olarak, faize karşı olup da bu kadar kulun hakkini yemek de ne ola !çelişkiler ülkesi...(bankaci bir abiniz)
  • tunaktunaktun  (12.11.20 06:26:46) 
Tez yazmaya gerek yok: Ekonomiden anlamadığı için


  • malheiros  (12.11.20 09:23:24 ~ 09:24:04) 
Girdi, çıktı, maliyet çok anladığını ben de düşünüyorum. Çevresinde gezinen dalkavuklar faiz haram diye sürekli telkinde bulunduğunu; danışman ordusunun aksini iddia edecek büzüğü olmadığı için adamı dinlediklerini düşünüyorum.

Nasıl ki berat arşa giden dolara Avrupa'nın Çin'i olacaz diye argüman üretti. Adam istiyor diye doktoralı, kariyerli, yıllarca okumuş adamlar islami saçmalıklara kılıf buluyor.

Faiz haramdır. Sorunun cevabı bence bu.
  • baal  (12.11.20 09:24:53) 
TR ekonomisinin hatırı sayılır bir kısmını KOBİ'ler sırtlıyor. Faizin yükselmesi, bu kobiler genellikle kredili mevduat hesapları üzerinden para döndürdüğü için ticareti donduruyor. Elinde sermaye olan da ticarete veya başka şeylere yatırmak yerine faize yatırıyor, oturduğu yerden para kazanıyor, yatırım yapmadığı için istihdam da yaratmıyor. Dolayısıyla bu iki senaryo da zaten sıkıntıda olan tr ekonomisini yavaşlatan ve istenmeyen bir durum.

İşin dini yönü klasik anti-akp muhabbeti. Sanki kalan her şeyleri çok islami de faize gelince yok diyecekler :) Fazla para geleceğini bilseler faizi %1000 yaparlar ama diğer arkadaşların da dediği gibi "ekonomik olarak" yüksek faiz türkiye ekonomisinde sürdürülebilir değil. Bireysel ekonomik kaygılar ile kurumsal beklentiler türkiye'de kesinlikle paralel değil, uyuşmuyor. Bireyler ucuza bir şeyler almak isterken kurumlar yüksek kar peşinde doğal olarak.

Bu arada kobi için yine yüksek kur çok büyük bir problem değil - aksine stoklu çalışan esnaf kısa vadede yüksek enflasyon ve kur ortamından ciddi kar ediyor. Kurun oynak olması bir problem sadece.
  • roket adam  (12.11.20 09:47:14 ~ 09:57:34) 
Türkiye'de bilmiyorum ticaret yaptınız mı ama yatırım krediyle yapılır. Asla anaparadan para harcanarak yatırım vs yapılmaz. Kobiler bile atıyorum araç mi yenileyecekler kredi ile alırlar en basitinden. Bunu şimdi Kobi olarak değil de büyük şirketler olarak düşünelim. Adam yeni cihaz, fabrika vs kuracak. 10m civarı kredi lazım. Buna sen yüksek faizli kredi saglarsan bu adam bu yatırımdan vazgeçer. En temel sebep bu. Kimsenin umrunda değil din, iman, günah.

He bizde ise şöyle. Fabrika vs. Ya da KOBİ'leri korumak değil de inşaatcilari korumak için böyle şu anda.
  • westblack  (12.11.20 09:54:52) 
ekselanslarının din sebebibiyle faize karşı olduğunuu düşünüyorsanız, kendisini hiç tanımamışsınız. çin'in müslüman uygurlara yaptığı soykırıma sessiz kalınmasını ve filistin davası uğruna ölenler için, bana mı sordular giderken, demesini hatırlatırım.
faize karşı olmasının sebebi, ülkeye gelir getiren tek sektör olan ve yandaşların kümelendiği inşaat sektörünün sıkıntıya düşmemesi. ha bir de enflasyonun sebebi faizdir gibi saçma bir düşünce de var.

  • vizivozo  (12.11.20 10:06:38 ~ 10:14:25) 
olayın dinle alakası yok. adam brut force'tan anlıyor.

diyor ki, dünyada her şey güçle, baskıyla çözülür. amacımız faizi düşürmek mi? zorla faizi düşürürüz. enflasyon sebep faiz bilmem ne, bununla ilgilenmiyor adam.

liberal ekonomide ülke ekonomisi büyür, işsizlik azalır, refah artar, ülkeye güven artar, enflasyon azalır ve faizler de azalır.

bu vatandaş diyor ki, ben faizleri zorla düşürtürüm, enflasyonu istediğim gibi göstertirim. ama gerçekte enflasyon yüksek olduğu için ve hatta tüik enflasyonu bile faizlerden yüksek olduğu için eksi faiz veriyor devlet. buna da yatırımcı inanmıyor ve gelmiyor. fx rate yükseliyor. enflasyon daha da yükseliyor. faizler yükseltilemiyor ve bir girdap içine sürükleniyor ülke, sürdürülebilir bir şey değil.
  • stewie  (12.11.20 15:18:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.