[]

Pilavin son asamasinda batiriyorum, yardim!

Her sey guzel gidiyor, delik delik olup guzelce pisiyor, fakat son asamaya gelince 2 potansiyel senaryo ile karsilasiyorum;

Ya ust tarafi kuruyunca hemen karistiriyorum, dibi islak oluyor, sulu pilav oluyor.

Ya cok bekleyip dibini tutturuyorum.

Bunun tam ortasini nasil bulurum? Altini kisip mi beklemek lazim?

 
alti kisip bekleyin


  • hazen  (11.11.20 00:03:32) 
suyunu veriyorum. 5dk daha altı kısık bir şekilde suyunu çekiyor. o sırada karıştıp 5dk sonra altını kapatıyorum


  • sutlu nescafe  (11.11.20 00:05:13) 
Pilav karıştırılmaz.

Üstü delik delik oldu güzel bir aşama ama sonuç değil.
başında duracaksın, o delik delikten sonra, bir de çıtırdama sesi aşaması var.
Çıtırdama sesi duyunca kenara alacaksın, üstüne havlu peçete, havlu, bez koyup dinlendireceksin 10 15 dk

sonra karıştırabilirsin.
Bir de pilavın en püf noktası bol yağ ve kavurmaktır.

Zeytinyağı ile kavurulur, tereyağı kavrulduktan sonra verilirse, kavururken tereyağını da yakmamış olursun dip not :)
  • summatinyourteeth  (11.11.20 00:10:03) 
altı en kısıkta ağır ağır suyunu çekmeli ve pilav asla karıştırılmamalı. hafif dibi yapışsa bile sıkıntı olmaz sulu pilavdan her halükarda iyidir. 1'e-1,5 kuralı da önemli tabii.


  • anarsika  (11.11.20 00:10:08) 
tam olarak summatinyourteeth+1


  • blatta hiberna  (11.11.20 00:11:24) 
pilav karıştırılmaz evet, her marka pirincin su çekme oranı da değişiktir, mesela sen bire birbuçuk bardakla yaparken, ötekisi 2 bardak, diğeri de 1.2 bardak suyla olabilir. pirinci tanımak önemli.

altının çok kısık olması gerekiyor, pilavın kapağı açılmaz, buhar çıkışı azalıp üstten de tadına bakıp piştiğinden emin olunca tencerenin üzerine 2 3 kat kağıt havlu koyup altını kapatıp, kapağını kapatıp dinlenmeye bırakmanız gerekir.

pilavın dibi tuttu diyelim, hemen altını kapatıp lavabo gibi çabuk soğumasına yardımcı bir yüzeye koyarsanız eğer dibinin tutması geçer, ayrıca dibini yaktıysanız da dibini kaldırmadan üstten servis edip durumu yine kurtarabilirsiniz.
  • killerbee  (11.11.20 00:53:43 ~ 00:54:55) 
pilavdan yana çok dertliydim, deneyerek şu şekilde çözdüm.

bir bardak pirince 2 bardaktan birazcık az su koyuyorum öncelikle, onu bilgi olarak vereyim.

suyu ekledikten sonra 2-3 dakika kadar biraz yüksek ateşte kapağı açık pişiriyorum. sonra ocağı normal kısığına alıp kapağı kapatıp 5 dakika pişiriyorum. sonra ocağı en en kısığa alıp (hani yukarı södürmeye yakın kısmına getirip) 5 dakika da öyle pişiriyorum. sonra ocağı kapatıp bazen kapağı açıp şöyle bir kaşıkla ortasından sadece dibini görecek kadar açıp bakıyorum. bazen peçete koyuyorum kapağına öyle dinlensin diye, bazen hiç açmıyorum bırakıyorum öyle. en az 15 dakika kapağı kapalı dinlenmeye bırakıyorum.

bu şekilde yaptığım pilavın tutmadığı olmadı. ki ben hiç tutturamazdım. en önemli şey dinlenmesi. ilk etapta zaten biraz ıslak kalır, dinlendikçe oturuyor.
  • nimberjack  (11.11.20 01:06:09) 
Aşçı bir hanfin bana şöyle söyledi yapmadan 1 saat önce ılık suya sal pirinci ve 1/1 oranında yap. Ben öyle yapıyorum pilavı herkes benim pilavıma bayılıyor.


  • guitarissimo  (11.11.20 01:18:02) 
yahu pilav karıştırılır mı?

summar güzel özetlemiş.

üstü hafif delik delik olunca minimum ateşe al 10 dk ekle kapat.

kullandığın baldo pirinç ise (suda bekletmiş olsan dahi) 1 e 1,5 su gerekir.
  • lcha  (11.11.20 11:58:18 ~ 12:00:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.