[]

Saldırı Sonucunda Bir Kişi Ölür Fakat Yaşama Geri Dönerse Hukuki Olarak

Bilinçli bir saldırı sonucunda (bıçakla, silahla vs) kişi hayatını belli bir süre (beş dakika, yarım saat vs) kaybeder fakat yaşama geri dönerse bu kişinin hukuki sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda yardımcı olabilecek birileri var mı acaba? Emsal bir dava varsa da bana çok yardımcı olabilir. Saldırgan "adam öldürmeye tam teşebbüs"ten mi yargılanır(fakat kişi ölmüştür bir süreliğine) yoksa yaralamadan mı (yine aynı dilemma) veyahut eylem teşebbüs aşamasında kalmadığından kasten adam öldürmekten mi... (bir süre ölü kaldığı için)...




 
türk ceza kanunu madde 35
Fail, icra hareketlerini tamamlamasına rağmen failin iradesi dışındaki engel bir sebepten neticenin meydana gelmemesi halinde suça teşebbüs söz konusu olur.

Örneğin, silahla mağdurun vücuduna doğru hedef gözeterek 7-8 el ateş edilmesine rağmen mağdurun ölmemesi halinde suç teşebbüs aşamasında kalır ve fail kasten adam öldürmeye teşebbüs suçu nedeniyle cezalandırılır.
  • ada meltemi  (08.11.20 12:13:57) 
@ada meltemi failin iradesi dışında bir engel meydana gelip suç teşebbüs aşamasında kalmıyor. fail kişiyi öldürdüğünü düşünerek olay yerinden uzaklaşıyor ki öldürüyor da. fakat kişi yaşama daha sonra geri dönüyor. hukuki olarak bu tartışmalı alan ile ilgileniyorum. türk ceza kanunun ilgili çoğu maddelerini okudum. teşekkürler.


  • ertesiyarin  (08.11.20 12:18:33) 
Hukukçu değilim ama kişinin ölümü kayıtlarda sabit olmadığı için öldürmeye teşebbüsten yargılanır diye düşünüyorum. Aksi durum çok saçma oluyor.

"X kişisini öldürmekten 24 yıl hapsine"
"İyi de X hala yaşıyor?"
  • himmet dayi  (08.11.20 12:28:56) 
somut olaya bakmak gerekir. net bir yorum yapmak yersiz olur.

kasten öldürmeye teşebbüsten ceza alması için ölmesi şart değil. dediğim gibi somut olay değerlendirilirse neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama olarak da değerlendirilebilir.

ancak bahsettiğin gibi yaşama sonradan geri dönmesi ölmediğini gösterir. ölmüş kabul edilip farklı bir uygulama doğurmaz
  • paintov  (08.11.20 13:19:04) 
Yasama geri dönme ölmediğini gösterir o ayri konu ama her olmeme durumuna da oldurmeye tesebbus denmez olaya bakmak lazim yaralama da olabilir. Neticesi sebebiyle agirlastirilmis yaralama da olur Bir dava varsa tabii ki avukata gidilir. Emsal davadan hukukçu degilsen kendi durumuna birebir uyarlayamazsin


  • hindistan cevizi  (08.11.20 13:22:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.