[]

Merkez bankasının bağımsızlığı

Rte nin baskısından ayrı olarak soruyorum. Kanuna göre başkan tarafından atanan biri nasıl bağımsız olabilir ki? Farklı bir kurul tarafından atanması gerekmez mi?




 
ona gore bakarsan hicbir sekilde yuzde 100 bagimsiz olamaz.

bagimsizliktan kasit, baskalarinin direktifi olmadan karar alabilme gucu. boyle bir sey mumkun mu su anda? hayir. tayyip faizi arttirmayin diye telefon etse, hayir arttirmamiz gerek diyebilirler mi? diyemezler. bu sebeple bagimsiz degil diyoruz.
  • baldur2  (07.11.20 11:10:34) 
Başka bir kurul tarafından atansa bu sefer ona bağlı olacak senin mantığına göre.
Ama ABD'de başkanın önerdiği kişi senato tarafından onaylanıyor. Türkiye'de bu yok. Bunun olması lazım belki.
Ayrıca MB başkanını görevden alamıyor Türkiye'de Cumhurbaşkanı. Ama tabi istifa et dendiğinde ediyor o ayrı. Bu da yaşadığımız döneme has bir özellik
  • dafuq  (07.11.20 11:11:15) 
o mantıkla arkadaşların dediği gibi kimse bağımsız olamaz? aym yüksek mahkemler hsk ysk vs


  • papuayenigine02561  (07.11.20 11:29:24) 
  • not dark yet  (07.11.20 11:57:56) 
Özel, hükmi ya da resmi bir kurum olsa da tamamen bağımsızlıktan söz etmek zor.
Siyaset ve siyasilerden ayrı olarak şunu söylemek lazım gelir azından,
Bir kurum 'ülke menfaatine' çalışıyorsa zaten bağımsızlığını konuşmak anlamsız olur.
Ülke menfaatine çalışıyor gibi görünüp dışarıdan emir alıyorsa durum farklılaşır.

Her zaman çok konuşulan yargının bağımsızlığı onun tarafsız olduğu anlamına gelmiyor.
Ara ara çeşitli tweetlerde bu kendisini gösteriyor geçen haftalarda olduğu gibi.

Başka bir kurul derken RTE'den başka bir kurulun bağımsızlığından nasıl emin olabiliriz?

MB sitesinde yazıyor:
Başkan (Guvernör), Cumhurbaşkanı kararıyla dört yıllık bir dönem için atanır.
  • Erva  (07.11.20 12:07:09 ~ 12:07:53) 
Arkadaslar TCMB, kullandiginiz parayi meclisten verilen yetki ile basan ve kullandiginiz paranin degerini korumaktan mukellef bir kurum. Bu sebeple ne olup bittigini su anda oldugunuzdan daha bilincli takip etmeniz lazim.

Normalde yasaya gore TCMB baskaninin, hastalik vb. cok istisnai haller disinda gorevinden alinmasi mumkun degil. Bunu 1211 sayılı TCMB kanununun 28.maddesinde okuyabilirsiniz. Bunun gerekcesi ise soylediginiz gibi bagimsizlikla ilgili bir durum. Yani bagimsizlik atama ile ilgili oldugundan daha cok gorevden alinabilme ile ilgili. TCMB baskani eger gorevden alinamazsa, kullandiginiz paranin degerini dusurecek siyasi etkilere daha az maruz kalir diye dusunuldugu icin bu sekilde tasarlanmis. Fakat o zamandan beri yonetim seklimiz biliyorsunuz degisti.

Gorevden alinma da ohal donemi Kanun Hukmunde Kararnamesi (375) ve baskanlik donemi Cumhurbaskanligi Kararnamesine (3) dayandirilarak yapiliyor. Yani TCMB yasasi ile degil kararnameler ile. Ayni kararnameler gecen sene de TCMB baskanini gorevden almak icin kullanilmisti.
  • dunal  (07.11.20 14:23:08 ~ 14:24:26) 
MB taktik hamlelerde bağımsızdır. Stratejik planlama ve hamlelerde tam bağımsız olamaz.


  • hebanon  (07.11.20 16:43:21) 
hebanon, Tcmb'nin nerede ne kadar bagimsiz oldugunun siniri kanunda yaziyor. Numarasini yukarida verdim, birkac sayfalik kanun, acip okumani oneririm. Strateji, taktik vb. gibi kavramlar bu konu ile ilgili kavramlar degil. Tcmb para politikasinda bagimsiz ve temel gorevi fiyat istikrarini saglamak, yani paranin degerini korumak.


  • dunal  (07.11.20 20:41:31 ~ 20:42:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.