[]

Döviz kuru üzerine

Şimdi bu dolar konusunda Brezilya ve Rusya dan negatif ayrıştık. Liranın çöp haline gelmesi umurumuzda değil ama Avrupa'nın da mı umurunda değil? Avrupa'da dengeler bozulmaz mı? Örneğin turizm ülkesi İspanya, Yunanistan yerine sudan ucuz Türkiye tercihi...? Yine Avrupa da üretimin Türkiye ye kayması...? Avrupa'da da dengeler bozulmaz mı? Doların 10-15 liraya gelmesini avrupa da izler mi?




 
Türkiye'ye turist gelmiyor uzun süredir. Bize Rus geliyor. Daha çok Rus gelir. İspanya İtalya gibi ülkelerle aynı ligde değiliz. Belki Yunanistan


  • allah yazdiysa bozsun  (06.11.20 22:32:41) 
@allah yazdiysa bozsun ben pek öyle düşünmüyorum. Bu kurlarla pandemi biterse Bulgaristan bile buraya dolar. İspanya ile aynı ligde değiliz fakat çöp seviyesinde lira İspanya müşterisini bile cezbeder. Nitekim İstanbul Boğazında köprü manzaralı 5 yıldızlı denize sıfır otel gecelik sadece 200 Euro


  • Mistyimage  (06.11.20 22:35:43) 
Bizim ülkeye yatırım gelmemesinin sebebi tl'nin güçlü olması değil; adalet, eğitim vb. reformları hükümetin becerememiş olması.

Basit bir örnek vereyim: Bugün bir şirket en basitinden alacak verecek nedeniyle ötürü davalık olsa, haklı olsa bile karşı taraf itiraz ettiği için kesin kararın çıkması 5 seneden önce olmuyor. 5 seneye alacağın enflasyon-kur karşısında kuşa dönüyor. Veya işçi alacakları vb. için işçi haksı olsa bile mahkeme işçi lehine karar veriyor vb. Bunlarla uğraşmak ister misin?

Benzer şekilde İran'a mesela neden yatırım gitmiyor? Herkes İranlıları öve öve bitiremiyor. Ülke güvenli (terör yok), doğal kaynaklar var vb. Ama adalet de yok. Gittik iş yapmak için, paramızı alamadan geri döndük. Başvuracağın yer yok. Tanıdık falan vasıtasıyla, bir kısmını kurtarabildik. Bir daha iş yapmaya gider misin? veya yatırım götürür müsün?
  • malheiros  (06.11.20 23:12:10) 
bu hesaplamaları yaparken şunu genelde unutuyoruz döviz artıyor, otellerin fiyatları da artıyor. dolar cinsinden baktığımızda 100$ olan şey tüm bunlardan sonra 90$a falan düşüyor en fazla. tl cinsinden 2 kat fiyatlar artmış olsa da döviz cinsinden çok değişmiyor. olan o ülkenin yurttaşına oluyor.
alamancılar 10 yıl öncede çok rahat tatil yapıyorlardı yine çok rahat tatil yapıyorlar. kur değişiyorsa fiyatlar da değişiyor ücretler de değişiyor.

Tatil bütçesini ayırmış insanlar ülke seçerken bence otelin imkanından önce ülkenin imajına bakıyorlar. Düşünüyorum gerçekten bence herkesin Türkiye'ye tatile gelmesi lazım. Tam tatillik muhteşem imkanları olan bir ülke. Ama diyorlar ki ne işimiz var orta doğuda, avrupa'ya giderim. Muhtemelen bizim de gelişmemiş ülke olarak gördüğümüz ülkelerde çok güzel oteller çok ucuz ama lezzetli restoranlar vardır. Ama oralara gitmeyi hiç konuşmuyoruz, değerlendirmiyoruz bile.

Ülke imajının ve reklamın önemi sanırım bu da. İçinde bulunmak istemeyeceğimiz ülke toprakları veya muhatap olmak istemeyeceğimiz bir halkın içinde tatil yapmak istemeyiz. Daha doğrusu bunu değerlendirmeyiz bile. Herkes bizi hala deveye biniyoruz sanıyor, bedava gel desen gelmeyecek insanlar var.
  • andoreii  (06.11.20 23:14:54) 
Yunanistan'da nasıl daha ucuz Türkiye? Kur arttıkça fiyatlar da artiyor. Ülkeye her geldiğimde daha da şok oluyorum.

Malesef bir yunan adasında yapabileceginiz tatilin kalitesini Türkiye'de bulmak için benzer paralari veriyorsunuz. Belki daha fazla.

Yatırım olarak da; yatırım sadece döviz kuruna bağlı değil. Ek olarak siyasal olarak ne olacağı belli değil. Yatırım ucuzluğu sever ama stabil politik durumu daha çok sever. Iki sene sonra ülkede ne olacağını kimse goremiyor.

Bu arada üretim taşımak o kadar kolay değil. Pahali avrupa ulkelerinde grev vs yapıp hakları aranıyor. Ucuz avrupa ülkeleri zaten ucuz. Buna ek olarak ab icindeler bunun da pozitif etkisi var.
  • logisticsmanager  (07.11.20 00:16:31) 
Pahali avrupa ulkelerinde "ben fabrikayi tasiyorum" dediginde halk olay cikariyor, cumhurbaskanina kadar çıkıyor olay.*
Bunu yazmak istemistim son cümlede.

  • logisticsmanager  (07.11.20 00:17:41) 
Turistlerin ilgilendigi yerlerde fiyatlar dovize entegre olur. Turistin gozu kapali 100$ verecegi hizmete sen en fazla 200tl verebileceksen isletme fiyati 100$ olarak koyar haliyle cok para kazanir. Turist ilgisi oldukca yani sektor kazanir, hem de iyi kazanir (tr sartlarinda lira bazli olarak) - tek farki TC vatandasi ve tl ile maas alan kisiler oralara gidemez, paralari yetmez.

Uretimin kaymasi durumu bir ulkeyi acitmaya baslarsa gumruk vergileriyle o mesele cozulur.
  • robokot  (07.11.20 00:39:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.