[]

French press / moka pot

Çelik bir moka pot alıp espresso dan amerikano yapmak mı yoksa yine orta iyi kalite bir french press alıp filtre kahve yapmak mı mantıklı olur, günde 1-2 kupa içerim




 
Hangisinin kahvesini daha çok seviyorsunuz? Moka pot kahveyi yakıyor bence, French presste de kahve içinde kaldığı için yağı çıkıyor; ikisi de çok şahane demleme yöntemleri değil. Moka pottan daha fazla zaman almayan ve kahve tadını en güzel çıkaran yöntem drip, şu v60 modeliyle yapılan.

Moka pot yerine şöyle (www.hepsiburada.com) bir şey alabilirsiniz, hatta sadece üst seramik parçayı alıp direkt kupanın üstünde yaparsınız kahveyi.

Edit: Aha şu: www.hepsiburada.com
  • kobuzchu kiz  (05.11.20 21:59:27 ~ 22:00:09) 
V60 da alüminyum mu seramik mi peki?

Konuyu değiştirdim ama yeri gelmişti :)
  • sarcophagus  (06.11.20 00:38:43) 
moka pot'un allah belasını versin. Saçma sapan bir yöntem arkadaşlar. Sadece evde latte yapacak olduğumda kullanıyorum. Ne 'espresso'su lezzetli oluyor ne de 'americano'su. Moka pottan uzak durun bence.
Kahveyi yakmaması için tavsiyelerim.
- alt kısmına kettleda kaynatılmış suyu koyup yüksek ısıdaki ocakta hemencecik pişirin.
- kahve üste çıkınca hemen lavaboya götürüp alttaki kısma su tutup serinletin, ısıyı normal derecelere düşürün.

french press için özel kalın çekilmiş kahve çekirdeği gerekiyor yoksa tortular kaçıyor içinden bi cacığa benzemiyor kahve. Ama ben french pressçiyimdir. Bir demlemede 2 bardak kahve çıkıyor çünnkü. zahmeti çok az. suyu ekliyorsun 4-5 dakka bekliyorsun, bastırıyorsun tamam oldu bitti. Temizliği de nispeten kolay. Ama kahvesinin doğru olması lazım yoksa tadı bozuk çıkıyor.
Tavsiyeler
- french pressi önceden şöyle biraz sıcak suyla ısıtalım(teli dahil ısıtalım)
- suyu önce azıcık biraz koyup kahveyi orada biraz bekletelim. kahvenin acı kokusu çıksın gitsin 30-40 saniyede
- sonra suyunu üstüne kadar tamamlayalım ve ilk su değdiği andan başlamış olan saniye 4 veya 5 dakika dolduğunda üstünden bastırıp bitirelim.

v60 kesin ve kesin seramik olmalı. Alüminumlar plastikler falan üretimden kaldırılmalı yani o derece. neden hala üretiyorlar anlamış değilim. v60 işi kolay iş değil. en az 10 dakikalık aralıksız emek vermek gerekiyor. yavaş yavaş sıcak suyu eklemek falan beni çok sıkıyor. İşiniz gücünüz varsa zaten ona vakit ayıramıyorsunuz. v60 işi keyif işi. en güzel v60 arkadaşın evindeki v60'dır bence.

Bence en güzeli termos özelliği olan, ısıyı bir müddet muhafaza edebilecek bir french press almak. Çift katman camlı olanlar çok güzeller bence. Moka pot'u evinize bile sokmayın derim. Ben atmıştım. Geçenlerde dayanamadım aldım bitane daha. Her göz göze geldiğimde ulan bunu keşke almasaydım diyorum. Rengi falan da güzel atamıyorum atamayacağım. Ben aldım siz almayın. mokapot fikirde güzel ama uygulamada tırt bir ürün bence.
  • andoreii  (06.11.20 01:30:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.