[]

E-arsiv portal ile ilgili

Zorunlu dediler bu sene tamamen bu sisteme gectik ama sistemle ilgili iki sey aklima takildi.
1) Sistemin arayuzu cok kotu. Daha once kesilmis faturalari "taslaklar"dan buluyorum. 5000/30000tl fatura olustur diyor. Ama biz bunun altini da ustunu de tum faturalari buradan kesiyoruz.
2) Kesilen faturalarin üzerine sifirdan baslatip birer birer arttirdigi GIB2020 ile baslayan bir numara atiyor kendisi. Ama ben kestigim fatura sayisini musterim gorsun istemiyorum.

Hic zorunlu, yuzbinlerce kisinin kullandigi bir sistemi kullaniyormusum gibi gelmiyor bana. Bir seyleri yanlis mi yapiyoruz acaba? Tesekkurler.

 
1- 5000 Tl altını da kesebilirsiniz. Hatta bir çok mükellef kağıt fatura, noter tasdiki, matbaa gibi durumlardan kurtulmak için faturalarını portaldan kesiyor veya kestiriyor.

Muhasebeweb'den alıntılıyorum:

5.000 TL. altındaki faturaları e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesebilirmiyim?

"Evet. Gelir İdaresi başkanlığı e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden bir üst sınır bulunmuyor. Vergi Mükellefleri için 5.000 TL. Mükellefler olmayanlara kesilecek 30.000 TL tutarınının altında kalan faturalarınızı da e-Arşiv Portalı üzerinden kesebilirsiniz. Hatta Tüm faturalarınızı e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesebilirsiniz"



2- E arşiv portalı çok kullanışsız. Dediğinize benzer işlemi yapmak istiyorsanız özel entegratör ile anlaşıp yapabilirsiniz. Fakat o uzun numaradan kurtulamazsınız sadece faturanın seri numarasını değiştirebilirsiniz. Entegratörler portalın sunduğu işler harici farklı esneklikler sunabiliyorlar.
  • joehigashi  (05.11.20 16:27:59 ~ 16:32:44) 
her şeyi doğru yapıyorsunuz. 5000 lira üstü için (vergi mükellefi olmayanlara kesilen faturalar için 30.000) o sistemi kullanmak zorunlu.

aklınıza takılanların sistemle alakasını anlamadım. hele birinciyi hiç anlamadım. arayüz kötü evet. daha önce kesilmiş faturaları "taslaklar" başlığı altından görüyorsunuz evet. onaylanmışın yanında tik, onaylanmamışın yanında x var evet. daha da ilgincini söyleyeyim, kesilen faturaları toplu olarak da indiremiyorsunuz.

tasarım, kullanışlılık, kolaylık falan bunlar bir devlet sitesi için beklememeniz gereken şeyler. devlet için yapılan internet siteleri "iş görsün yeter" mantığıyla hazırlanıyor. bir kişinin bile "ulan onaylı faturayı niye taslaklar diye bir başlıktan görüyoruz" diye düşündüğünü sanmıyorum. düşünmüşse bile ötekiler "sittiret lan ne fark eder" diyip herhangi bir düzenleme yapmamışlardır.

2. bunun sistemle alakası yok, kağıt olarak keserken de belirli bir sıra numarası takip eden fatura kullanılırdı zaten, bu bir zorunluluk. şimdi 1'den başlayıp sırayla gidiyor işte. eskiden faturayı basan matbaanın elindeki resmi numaratör nerede kaldıysa ondan başlayıp birer birer artardı. buna yapacak bir şey yıllardır yok.

1 numaralı sıkıntı için; daha arayüzü düzgün bir şeyler istiyorsanız e-fatura'ya geçip, arayüzünü ve kullanımını beğendiğiniz bir özel entegratör ile çalışabilirsiniz.

ama 2 numaralı problem için yapacak bir şey yok. özel entegratör kullansanız bile sadece GIB diye değil, kendi seçtiğiniz bir harf grubu ile başlar ve yine 1'den başlayıp birer birer artar. faturaları toplu olarak indirebilme, saklama, yazdırma, mail atma gibi seçenekleriniz olabilir.
  • kibritsuyu  (05.11.20 16:33:27 ~ 22:18:40) 
Tesekkurler. Kibritsuyu, eskiden seri numarasini kendin secerdin, bastan (ya da numaratorden) baslardi ama bu takip meselesi sadece ilk basladigin zaman icin bir sorundu. Bu simdi seneye yine sifirdan baslayacak gibi gozukuyor.E ben perakende satis yapmiyorum. Duruma gore yaptigim is sayisi, ticari sirrimi acik edebilecek pozisyonda. Belki Ocakta bir buyuk is yapacagim. Nisandaki adam diyecek ki bu sene hic is yapmamis, durduk yere guvenmeyecek.


  • dunal  (05.11.20 16:45:54) 
Bir diğer problem de fatura keserken satır ve sütunlar ekrana sığmıyor, kaydırma çubuğu çıkıyor mecburen.

Hayır yanlış bir şey yapmıyorsunuz.
  • John Bloor  (05.11.20 16:49:27) 
fatura numarasına bakıp "bu sene az fatura kesmiş, demek ki iş yapamayan bir beceriksiz" diye düşünen adam da ne biliyim.

bir mükellefim var, 2020 yılında 3 tane fatura kesmiş ama cirosu x milyon. devlet kurumuna baraj yapıyorlar. üç ayda bir eşşek yüküyle hakediş kesiyor. ama fatura numarası 3. başka mükellefim var perakendeci. n11 ve trendyol satışlarına ayda 700-800 tane fatura kesiyor, her biri 80 90 lira, toplasan ötekinin onda biri etmiyor ama fatura numarası 5-6 binlerde.

yani buna bakıp "az fatura kesmiş demek ki iş yapmıyor" diyen adamın kafasına tüküreyim. dert etmeyin numarayı.

yine de numaram çok gözüksün derseniz bir püf noktası vereyim. taslağı oluşturduktan sonra onaylamadan iptal edin (onayladıktan sonra zaten iptal edilemiyor). taslağı oluşturduğunuzda numarasını veriyor. iptal ettiğinizde de geri almıyor. o numara iptal faturada kalıyor. sonraki fatura sonraki numaradan başlıyor. yani 1 numarayı onayladınız, sonra 5 tane taslak oluşturup iptal edin mesela, onaylayacağınız sonraki fatura 7 olacaktır. 2-3-4-5-6 numaralı taslaklar, üzerinde "iptal" yazısıyla duracaktır.

yine de tavsiye etmem. sonuçta iptal de olsa sistemde duruyor. işgüzar bir memurun "niye yazıp yazıp iptal ettin, bi numara mı çeviriyon sen" demeyeceğinin garantisi yok bu memlekette.
  • kibritsuyu  (05.11.20 18:24:19 ~ 22:17:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.