[]

Sinemadan anlayanlara bir soru

Film izlemeyi seven biriyim. Fakat bazı çok övülen filmlerden hiç keyif almıyorum ve sonrasında izlediğim filmle ilgili yorumları okurken benim alelade bulduğum pek çok sahnede aslında ne çok şey anlatılmış olduğunu görüyorum. Bu beni yakın zamanda tembelliğe itti, artık sürekli anlaşılması kolay filmleri izliyorum. Örneğin ken loach, richard linklater gibi yönetmenlerin filmlerini seviyorum zira bu filmlerdeki diyaloglarda ve hikayelerde bulması zor alt metinler yok.

Şimdi soruya geleyim. Artık bu tembelliği bırakmaya karar verdim. Film okumak için çeşitli kitaplar, videolar var biliyorum. İsim vererek bunları da önerebilirsiniz. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken başka şeyler neler olabilir? Ben mesela günlük hayatta da detayları kaçıran biriyim, karşımdaki birinin verdiği mesajı bile çoğu zaman doğrudan söylenmedikçe anlamam. Kendim de ima yollu değil açıktan ifade ederim derdimi. Yani bununla da ilgisi olabilir mi benim filmlerdeki vurguları, mesajları kaçırmamın?


 
gönderme yaptıkları konuya hakim olmak gerek. film okumak için sadece sinema bilmek yetmez. mitoloji felsefe psikoloji tarih gibi disiplinler, resim heykel gibi diğer sanat dalları gibi birçok şeye hakim olmayı gerektirir. bu nedenle bir kimsenin bunların hepsini anlaması zaten mümkün değil.

bunun dışında bazen gönderme yapılmamış olmasına rağmen insanların zorlama bir şeyler buldukları da çok sık oluyor. bu biraz da senin hayalgücüne kalmış. yönetmen evet burada böyle düşündüm demediği sürece biraz suya yazı yazmak oluyor.

edit: bu örneğimi destekleyen tarkovski'ye ait bir hikaye var:

After Zerkalo was completed, it was first shown to the group of the famous critics. After watching it, critics started to argue about it, trying to find the hidden meaning and make sense of what they just saw. It went on and on until the cleaning lady who came to the screening room and had been waiting for the end of discussion to do her job, asked them for how long they would stay? Someone said to her that they were discussing a very complicated film, and they needed time to understand it. Cleaning lady asked, "What is that you do not understand in this film? I saw it also, and I understood everything." Critics were silenced for a moment, and then, one of them asked the woman to share her thoughts on Zerkalo. She answered, "It is about a man who had caused too much pain to the ones whom he loved and who loved him. Now he is dying and he is trying to ask them for forgiveness but he does not know how." After the pause Tarkovsky said that he had nothing else to add about his film to what the cleaning lady had to say.
  • bohr atom modeli  (03.11.20 13:48:26 ~ 13:51:34) 
hocam uçlarda gezmenin anlamı yok.

Filmi izleyip, keyif alıyorsan sana yeter. filmi izledikten sonra araştırırsan onun hakkında yazılan yazılarda nerde ne anlama gelmiş öğreniyosun. sonra başka bir film izlerken ona benzer sahne çıktığında "aha işte bu" diye anlamını anlıyorsun.

kitap işine girişip sıkılıp bırakıp, sonra "yaa olmuyo" diye pes edip kendini recep ivedik izlerken bulma (abarttım tabii de anlatmaya çalıştığım barizdir)
  • lcha  (03.11.20 13:49:49) 
Film Analiz kursları var bence deneyebilirsiniz.
www.sinematek.org

  • ankara06  (03.11.20 16:19:46) 
şiir okuyun.


  • isveperver  (03.11.20 17:35:06) 
yukarıda yazılanları unut lütfen. sinema diğer sanatlardan farklı bir şey. öncelikle bireysel değil, birçok farklı etmen yan yana geliyor. size birkaç farklı kaynak önerebilirim. öncelikle ilk kitap film dili kitabı. yazarı robert edgar hunt. giriş seviyesinde güzel bir kitap.

ikincil olarak başucu kitaplardan biri david bordwell-film sanatı kitabı.

bu iki kitabı bir okuyun. bu eserlerde zaten diğer kaynaklara da birçok atıf var onlarla devam edersiniz.

ken loach sinemasını sevdiyseniz o tırnak içinde keyif almadığınız filmlerden de keyif almaya başlayabilirsiniz.
  • anti-kahraman  (03.11.20 19:54:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.