[]

yardım kampanyaları hk.

merhaba,

öncelikle doğacak tartışmalara istinaden bu duyuru sadece bilgi alma amaçlıdır demek isterim. ayrıca doğma büyüme izmirliyim halen de izmirde yaşıyorum.

izmir depremi sonrası tüm sosyal medya platformlarında farklı kaynakların yardım paylaşımlarını görüyoruz. benim bu konuda aklıma takılan iki soru var elimden geldiğince doğru aktarmaya çalışacağım.

1. izmir depreminin etkisi bayraklı'yı yoğun biçimde daha doğrusu yardıma ihtiyaç duyulacak şekilde ekledi, sadece enkaz değil hasar gören tüm binalar boşaltıldı. insanlar yapabildilirse yakınlarında, değilse araçlarda, sokaklarda çadırlarda yaşamaya başladı.
bu kısımdan sonrasında türkiye'de bildiğim kadarıyla daha acil bir yardıma ihtiyaç noktası bugün itibariyle bulunmamakta.
türkiye cumhuriyeti devletinin kaynakları izmirde bir ilçeyi etkileyen depremin ihtiyaçlarını karşılayamıyor mu? paylaşımlardaki ihtiyaç listelerini oluşturan şeyler genelde battaniye, ped, çocuk bezi, kıyafet vs. belediyeyi geçtim hani, devletin kaynakları halkın karşılayabileceğinden daha mı az? ne açıdan bakmam gerekli?

2. yardım kampanyalarının tek bir elden yapılması daha sağlıklı olmaz mı, örneğin afad kendi açıklıyor, izmir belediyesi kendi açıklıyor, başka başka gruplar liste yayınlıyor, biri de kalkıp ya bu böyle olmaz, toplamda elimde kaç battaniye var bilmek istemiyorum denmiyor mu? yardım kampanyalarının bu kadar dağınık olması kimseyi rahatsız etmiyor mu? bilen varsa bu grupların arasında bir koordinasyon mevcut mu? yardım edeceksek nereye etmeliyiz, doğru yolu nedir?

Şans eseri bana ve aileme bir şey olmadı ama olabilirdi. dolayısıyla yardım etmekten kaçtığım yok. ölçek olarak baktığımızda tc'nin gücünün izmirdeki bir ilçedeki ihtiyaca yettiğini düşünürdüm, ama yetmiyor mu? bu kadar kırılgan mı yapımız mı var? ya da devletin bu konuda hiç bir sorumluluğu yok mu?
hayalimdeki durumda-mevcut kişileri görmezden geliniz sadece mevki olarak söylüyorum-
belediye başkanı-vali-içişleri bakanı-cumhurbaşkanı çıkıp arkadaşlar gerekli yardımlar tespit edilip yapılıyor, şu an için durum kontrol altında, müsterih olunuz konulu bir açıklama yapılamaz mıydı? partiler, ideolojiler üstü bir durum değil mi bu? yanlış mı düşünüyorum?

cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

 
maalesef yetmiyor hala. yetseydi 36 saat içinde tüm binaları, binalardakileri kurtarabilirdi. maalesef :-(


  • ankara06  (01.11.20 22:13:05) 
şu an binlerce kurtarma görevlisi var izmir'de. istersen dünyaları yığ oraya yine de kurtamayacakların olur. hatta bazı enkazlara dokunamazsın bile. karpuz taşır gibi kalkmıyo o kolonlar. jenga oynar gibi hassas, enkaz içinde yeniden bina inşa ediyorlar. açtıkları deliklere sadece 1 kişi sokabiliyorlar.

koordinasyon çadırı muhakkak kurulmuştur. bu işin kompetanı afet üzerine çalışmış doktorlar mühendisler de oradadır.

ama evet, işin içine yapay zekanın girdiği, koordinasyonun yazılımla sağlandığı, tüm telsizlerin bir dağıtıcısının olduğu bir sistem yoktur.

istanbul belediyesi Eczacıbaşı ve Türk Teknoloji takımı vakfı bu koordinasyonla ilgili bir hackathlon düzenledi, araya virüs girdi, uzaktan gerçekleştirdiler. ama kazananların ortaya koydukları ürün açıklanmadı. isim ve ödül verip geçtiler. kazananlara mesaj attım hiçbirisi dönmedi.
  • esref  (05.11.20 01:52:28) 
@esref

enkaz kaldırma, arama kurtarma konusunda haklısın.

benim esas sorum depremzedelere yapılan yardımlar ile ilgiliydi.
biz şirket olarak 10bin TL topladık mesela, yani gönül isterdi ki devlet tarafından bir açıklama yapılsın buna gerek yok bizim kaynaklarımız depremzedelerin ihtiyacına yeter. illa bağışta bulunmak istiyorsanız vs vs. diye devam etmeliydi.

deprem hackathonu da yapılmıştı geçen sene içerisinde pandemi başlarında, onun da bir sonucu açıklanmadı bildiğim kadarıyla.
hem çaldım hem oynadım..
  • ilkot  (07.11.20 20:59:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.