[]

Rica Ederim ifadesi, neden emir ederim anlamına gelir?

Bildiğim kadarıyla alt makamlara yazılırken rica edilir ve üst makama yazılırken arz edilir. Üst makama rica etmek kabahat sayılır. Pekii günlük dilde de kullanmamak gerkeir mi? Bu anlamı veren bir sebep var mıdır yoksa sadece protokol gereği böyle mi kabul edilir?




 
Günlük kullanımda bir problem yok. Resmi yazışmalarda 'rica ederim' emir anlamına gelir. Günlük kullanımda rica etmek nezaket belirtisidir.


  • himmet dayi  (30.10.20 12:35:51) 
Bu söyleyiş tarzı ve konu ile ilgili bence, mesela herhangi bir konu ile ilgili bir konuşmada '' olur mu canım rica derim'' demek farklı.

Kamuda'da ''ben sana anca ricada bulunurum'' kafası heralde o nedenle öyle
  • paramolacak  (30.10.20 12:44:31) 
Rica etmek ve istirham etmek iki ayrı kelime olarak temenni, dilek, umma, bekleme ifadesi verir. Birincisi büyüklerin küçüklerden; ikincisi ise küçüklerin büyüklerden bir şey dilemesi durumunda kullanılır.
Dolayısıyla üst makamda (mafevk) bulunan rica eder. Ast (ve denk) ise arz eder.

  • fempusay  (30.10.20 12:47:30) 
"arz etmek" karsi tarafa birseyin yapilirligini sunmaktir. yani "bu is yapilabilir mi ?" diye sunarsin ve karsi taraf da buna onay verirse yapilir.

"rica etmek" cumlesinde ise karsi taraftan onay istemek yoktur, karsi tarafin yapmasi beklenir, onayi degil.

o nedenle "arz etmek" ust makama veya kisiye sunmak, onay almak, ve onay alirsa yapilmasini istemektir. "rica etmek" ise bir makamdan veya kisiden, onaylama dusuncesi dahil edilmeden yapilmasini bekliyorum, yapilirsa iyi olur demektir.

aradaki "eger onaylarsaniz" nuansi ust makama gosterilen saygiyi belirtir.
  • emrahday  (30.10.20 13:27:50 ~ 13:29:55) 
Bu mevzu özelikle devlet kurumlarında ciddi olarak ego öğesi gibi kullanılıyor. Ama özel bir şirkette atıyorum İK'dan bir şey rica edebilirsiniz, kimse üstüne alınmaz. Ama yöneticinizle konuşurken iki kalıbı da kullanmaktan kaçının.


  • varos cloudstrider  (30.10.20 14:04:09) 
Bu tamamen senden birey olmani degil kul olmani bekleyen yonetim hiyerarsisi dili ile ilgili bir konu. Gunluk hayatta rica etmek oldukca kibar bir anlamdadir. Talep belirtir ve lutfen demek ile benzerdir. Rica etmek kendi basina kabahat degildir. Ne gunluk hayatta ne baska yerde hakikaten sunusta bulunmuyorsaniz kimseye bir sey arz etmenize gerek yoktur. Arz etmek sunmak demektir. Hele hele istirham etmenize normal sartlarda katiyen gerek yoktur. Istirham temenni degil yalvaris belirtir. Buyukler kucuklerden yalvarmasini asla beklemez. Bunlarin aksini iddia eden taocudur.


  • dunal  (30.10.20 14:11:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.