[]

Şirket Ortaklığı

öncelikle merhaba. Şimdi benim %50 ortak olduğum bir limited şirket var. İki ortağız, yani %50-50 paylar. Ben tüm birikimimi bu şirket için harcadım, elimde yalnızca aylık kazanç var. Diğer ortak der ki; işi büyütelim. Örneğin 2 milyon liralık daha yatırım yapalım. Eğer senin birikimin yoksa sermaye benden çıksın, ortaklık pay dağılımı değişsin. Yani hisselerinin örneğin %20'sini bana devret, %70-30 olsun.
Şu aşamada benim için uygun bir teklif, fakat çekincem şu; ileride bu arkadaş "hadi sermaye artıralım" derse ve benim artıracak gücüm olmazsa çoğunluk hisseye sahip olduğu için bu kararı tek başına alıp ben sermaye artırımına katılamayacağım için elimdeki hisseleri de alabilir mi? Elimdeki %30 hisseyi de yok pahasına kaybeder miyim?
Umarım anlatabilmişimdir. Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.


 
Ortaklık pay dağılımını değiştirmeye gerek yok. Şirketin aktifine ortağın borç verecek, yasal faiziyle de alacak günü gelince. Bence yüzde ellinin altına inmeyin.


  • prodeq  (28.10.20 22:32:53) 
Bu sırada bir kısmını borç verip, bir kısmını hisse olarak da alabilir ve burada kendinizi korumak için bazı karar verici hisseler tanımlayabilirsiniz. Altın hisse vesaire de diyorlar. Örneğin, %60 - %40 oldunuz ama sizin hisselerinizin bir kısmı herhangi bir sermaya artırımını engelleme yetkisine sahip olur vesaire.


  • fever  (28.10.20 23:16:54) 
www.ymm.com.tr

şuradan nasıl karar alınıyor okuyun ve fikriniz olsun.

problemli bir şirkette çalıştım ve benim gördüğüm eğer hisselerin yarıdan fazlası elinizde değilse, bir anlaşmazlık durumunda şirket kilitlenip kalıyor. öyle bir durumunda elinizdeki %50 hissenin bir değeri yok. anca, diğer taraf toplantıya gelemeyecek falan da, ali cengiz oyunlarıyla öyle karar alacaksınız. çok zor...

sizin ortağınızla olan işlişkinizi ve yaptığınızı işi, işin geleceğini, riskleri vb. bilmiyoruz. en iyi siz biliyorsunuz. eğer hisse devri yapcaksanız da, bu devrin 2milyon tl karşılığında yapıldığını zabt altına alın bence. diğer türlü bir anlaşmazlıkta, ben evimi sattım sermaye koydum, sen de hissenden feragat ettin, çok konuşma diyecektir. yani hiçbir değeriniz olmadığını vurgulamaya çalışır...
  • malheiros  (28.10.20 23:22:30) 
Sirket ana sozlesmesinde sermaye arttiriminin iki imzayla yapilacagina iliskin bir madde eklerseniz, sizin iraceniz olmadan sermaye arttirimi yapamaz.


  • pofudukayi  (28.10.20 23:57:42) 
Mobilden girdiğim için cevap yazmayacaktım ancak yazdıklarını okuyunca pc den giriş yapıp kendi tecrübelerimi yazmak istedim.

Anladığım kadarı ile ortağının maddi durumu senden daha iyi durumda ve gene yanılmıyorsam senin tecrüben daha fazla gibi geldi bana. Yazdıkların içerisinde 2 konu dikkatimi çekti. Birincisi senin elinde yalnızca aylık kazancın var ve başka herhangi bir yerden de maddi gelirin yok ve bütün sermayeni bu işe yatırmışssın. Bu durumda ortağın başka yerlerden de geliri olduğu için senin kadar müşkil bir durumda değil ve daha rahat. Sen ortağına inanıp, güvenip bu işe girmişssin ancak ortağının söylediği şu söz beni tedirgin etti açıkçası ; işi büyütelim, eğer senin birikimin yoksa sermaye benden sen kendi payından bana yüzde ver. Ben olsam hayır derdim. Başımdan benzer şey geçmişti ve zararlı ben çıkmıştım işin içinden. Ne kadar güvensen de işin içine para girince olaylar değişiyor. Dikkatli ol derim
  • atcapar  (29.10.20 00:12:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.