[]

tıp bilimi neden tedavi üzerine kurulu?

Neden doktora gidip "kemiklerim kırılmasın diye platin taktırmak istiyorum." diyemiyoruz? Sağlıklı bir insanın daha sağlıklı olmasıyla neden ilgilenmiyor tıp?




 
amac zaten orijinalini korumak en iyi hali ilk hali.


  • turbo sadık  (26.10.20 07:44:05) 
platin tedavisi sonrası kemik daha sağlam olmuyor, yukarda da dendiği gibi orjinaline bir tık daha yakın oluyor. zaten tedavi gören kemiklerde genelde kireçlenme riski oluyor.


  • prodeq  (26.10.20 08:01:09) 
Tıp bilimi bana sorarsanız etik sebebi ile şimdiye kadar tedavi alanına yönelmiş. Birincisi tüm tedaviler bulunmuş değil, ikincisi tüm hastalıklar bitmiş değil. Yine de sadece bununla sınırlı aslında değil, estetik cerrahi de tıbbın içerisinde bir alan biliyorsunuz. Hatta genetik içerisinde yapılan yeni genom çalışmaları da tam olarak söylediğiniz bakımdan daha iyiye ait çalışmaların yapıldığı bir kulvar ancak tam olarak etik tartışmaların göbeğinde. Sadece sarı saç mavi göz olmasına gerek yok, örneğin meme kanseri olmayacak bir çocuk ortaya çıkarmak istediğinizde artık bunu yapabiliyorsunuz lakin bu hem tanrıcılık oynamakla eşit görülmekte bir kesim tarafından hem de erişebilen, erişemeyen kitleler arasındaki hali hazırda bile varolan sosyo-ekonomik farkı gelecek jenerasyonlarda misliyle büyütecek olduğundan tartışmalrı bulunmakta. Yine de bu çalışmalar artık yapılıyor çünkü çoğu ülkenin bu konuda bir yasal düzenlemesi olmadığı gibi, genom çalışmalarını teknik okarak artık evinize internetten sipariş verdiğiniz kitlerle bile yapabiliyorsunuz.


  • shadowelves  (26.10.20 08:12:07) 
verdiğiniz örnekten yola çıkarsak; daha basit ve risksiz şekilde halledilebilir çünkü. platin takma zahmetine girmeden koruyucu giysi (kask, korumalı pantolon vb) giyebilirsiniz. tıp vücudun kendini onaramadığı yerde devreye giriyor. sağlam olanı daha sağlam yapmaya çalışmak ayrı bir konu.

bir de platin takınca daha sağlam olmuyor vücut +1
  • orient blue  (26.10.20 08:43:37) 
çünkü platin taktırma sürecinde sen bir risk alıyorsun.

kolun kırılmış platin takılacak durumunda sen zaten çok kötü durum ile az riskli durum kararındasın

sağlıklı kol mu riskli platinli kol mu? sorusunda platin dersen zaten sen de bir sorun var.

Sağlıklı bir insanın daha sağlıklı olmasıyla neden ilgileniyor tıp. Türkiye'de ilgilenmiyor.

hasta ol gel diyor.
  • duyurukullanıcısı  (26.10.20 09:06:02) 
koruyucu tıp var o düşünceye en yakın. onun dışında her müdahale risk taşıdığı için "zarar verme" ilkesine ters. (bkz: Primum non nocere )


  • not dark yet  (26.10.20 09:53:02) 
o zaman tüm uzuvları kestirip protez kullanalım. çünkü artrit veya kırılma tehlikesi var. yapay kalp takalım. büyüme riski var. vs.vs.

diz ve kalça protezlerinin ömürleri bile 20-25 sene. orjinali kadar da iyi değil.
  • sutlu nescafe  (26.10.20 10:11:18) 
  • microfiction  (26.10.20 10:51:49) 
Sanırım verdiğiniz örnek sorduğunuz soruya uygun olmamış.
Yukarılarda denildiği gibi koruyucu hekimlik gündeme yeni yeni gelmeye başlıyor. Hatta bunu bırakın çoğu hastalığı semptomatik tedavi edip gönderiyor doktorlar. Bu hastalık neden oluşmuş, bir daha oluşmaması için neler yapmak gerekir pek ilgilenmiyorlar.

  • prizmatik  (26.10.20 11:30:05) 
Sebebi de eskiden tıp fazla gelişmemişti, meslek bu şekilde oturmuş, şimdi de isteseler bile yoğunluktan bu şekilde çalışmak zorundalar muhtemelen.


  • prizmatik  (26.10.20 11:32:24) 
çok detaylı cevap için; soner yalçın'ın kara kutu kitabı..

kısa cevap; çünkü para koruyucu hekimlikte değil tedavi tarafında da ondan.. kimse hasta olmazsa kime sokacaklar bu milyar dolarlık ilaçları, hastaneleri, ameliyatları vs.
adamların dini imanı koruyucu tıbbı bitirmek olmuş. sen hasta ol öyle gel bana diyorlar. hee malesef tüm tıp fakülteleri bu zihniyet tarafından kuşatılmışve zaptedilmiş durumda. doktorların da işine geliyor bu durum. yoksa onlarda bol sıfırlı maaşlarını kaybedeler.

yani özetle bunlar için win win durumu var.
  • ada meltemi  (26.10.20 14:47:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.