[]

Eticaret siteleri sanal para basip dagitsa (bitcoin degil) bu yasal mi?

Atiyorum, trendyol, trendmoney diye sanal para çıkardı.

Bununla sadece trendyol dan alisveris yapabilirsiniz. Tl ye donusturemiyorsunuz. Kimi musterilerine bunu promosyon olarak dagitti diyelim. Alici, saticiya bunu odeyip bir urun aldi. Satici da bu parayi tl'ye donusturemediginden, yine sadece trendyol dan bir seyler almak için kullanabilecek. Böyle böyle bu para sadece trendyol'dan kullanilacak.



Trendyol, bu, gercek urunlerin satin alindigi ama tl ye donusturulemeyen trendmoney den arzu ettigi kadar basip dagitmaya devam ederse, bu işlemler yasal midir?


Trendyol bu paradan istedigi kadar basip, istedigine dagitabilirse, Burada zararda olan kimdir?

 
Trendyol basip dagittigi butun parayi kaybeder, zararda olur. Bana 100 trendmoney "verdi" ben de onu geri verip 100 trendmoney karsiligina gelen mali onlardan aldim: 100 trendmoney degerinde mali kaybettiler.

Insanlar bu trendmoney'i kendi aralarinda takasa baslar, birbirine odeme icin kullanirlarsa, bu ekonomik aktiviteyi vergilendirmenin kolay bir yolu olmadigi icin bu asamada da devlet kaybeder.

yasallik limitlerini bilmiyorum, sonucta basan tarafin tamamen zararina yapacagi bir sey oldugu icin pek degerlendirmeye denk gelmemistir herhalde.
  • robokot  (25.10.20 04:59:08 ~ 05:02:43) 
Trendyol niye zararda olsun? Mali veren satici, yani baska birisi, trendyol degil. Paranin gittigi kisi de o satici. Trendyolun cebinden bir sey cikmiyor ve parayi da istedigi kadar basabiliyor.


  • summerof69  (25.10.20 09:34:43) 
buna saadet zinciri deniyor işte.


  • alperz  (25.10.20 09:37:46) 
Plastic_angel

Hopi ile bu tamamen ayni sey degil gibi?

Hopide saticiya gercek para odeniyor. Bunda ise gercek para odenmiyor. Yani bunda sisteme gercek para giriyor ama cikmiyor. Hopide ise sistemden gercek para cikiyor.
  • summerof69  (25.10.20 12:37:32) 
@yeahbutso, nasil yasal?

Satici ve alicinin sadece giftcard alip, verdigi bir odeme sistemi var mi?

Normalde giftcard ile alisveris yaptiginda, saticiya gercek para tl gitmiyor mu?

Benim dedigimde ise saticiya da aliciya da giftcard parasi gidiyor diyorum. Boyle bir sey hangi kanunda yasal?
  • summerof69  (25.10.20 13:32:52) 
1 hopi 1 TL yerine geçer. anlaşmalı sitelerde hopi puanlarını ödeme tutarınadn düşebilirsin. bi kısmını para ile bir kısmını hopi ile ödersin. Bir diğer örnek; kredi kartlarının bonusları da böyledir. Aslında bonus farklı bir ödeme kuruluşundur (ilk kurulduğunda öyleydi) garanti teb Ing falan bunların loyalty programını kiralamıştır.


  • plastic_angel  (25.10.20 15:11:37) 
@yeahbutso, bak daha basit anlatiyorum.


Simdi sen ps4 unu benim sitemde satiyorsun, buna otomatik olaramk 5000puanpara belirledi sistemim. Senin kasana 5000puanpara giriyor. Sen bu puanparayi tl ye donusturemiyorsun, sadece benim sitem uzerinden baska saticidan ürün alabiliyorsun. Ya da Bitcoin gibi bunu tl ye donusturemiyorsun, bu para sadece benim sitemde degerleri, baska bir yerde degerli degil.

Bu sirada, ben kendi arkadaslarimin kasasina canim istediği icin 100.000 puanpara atiyorum. Boylelikle onların alım gucu artip, senin 5000 puanparanin alım gucu dusuyor. Senin 5000 puanpara ile almayi düşündüğün seyi, simdi benim arkadaşlarım 10.000 puanpara vererek alabilecekler.



Bu adil mi? Bu yasal mi? Burada senin 5000puanparan devalue olmus, değersiz olmus olmuyor mu? Bdddk buna neden izin versin?

Bitcoin olustururken bile durduk yere havadan para ekleyemiyorsun hesaba, ekran kartlarinin calismasi gerekiyor gunlerce. Bak farki gorebiliyor musun?
  • summerof69  (25.10.20 17:03:02) 
Plastic_angel , sana da basitce anlatayim.

>
1 hopi 1 TL yerine geçer. anlaşmalı sitelerde hopi puanlarını ödeme tutarınadn düşebilirsin.


Demissin ama Burada anlasmali sitenin hesabina ne yatiyor? tl yatiyor degil mi? Benim dedigimde ise hopi yatacak sadece. Adam ps4 satinca, hesabina hopi gidecek, tl degil. yani, sistem disina cikartmak icin tl ye donusturemeyeceksin hopini ve sistem sahibi (boyner?) bu hopiyi istedigi kadar basacak.


Bu yasal mi olur bu sartlarda?
  • summerof69  (25.10.20 17:07:56) 
senin söylediğini yapan bi takas uygulaması hatırlıyorum. sen X malını sisteme 100 coine satıyorsun. X için alıcı çıkarsa ödemesini yapıyor ve senin hesabına 100 coin geliyor. Sen de bununla birşeyler alabiliyorsun veya "sistemden" extra coin satın alarak daha pahalı ürünler alabiliyorsun.

coin farklı bir sistemin sisteminde bozdurulamadığı sürece sorun yok. istediğin kadar coin basıp satabilirsin. hatta kazıkazan gibi kart olarak satıp sitende bir ödeme yöntemi tanımlayıp kullanıcıların kazıdıkları şifreyi hesabına yüklemelerini sağlayabilirsin. Ör: Turkcell hazır kart
  • plastic_angel  (25.10.20 18:00:25) 
şu an dünyadan aya gitmek de yasal. kanunda gidebilirsin demiyor ama yasal.

detay açıklama yapmayacağım, çünkü cevapları ticklemiyorsun. evet bu konuda ben de pek çok kimse gibi takığım.
  • yeahbutso  (25.10.20 18:42:09) 
Hazir kart ile ayni sey degil. Ben hazir kartta musterilerimin %10 una bedava 1000 kontor versem, diger musterilerimin alım gücü dusmuyor, yine ayni dakikaya ayni sure konusabiliyorlar.


Ama bu sistemde musterilerimin %10 una bedava 1000 para versem, diger musterilerimin alım gücü düşüyor. Cunku sistemde bir tane ps4 var ve havadan 1000para kazananlar artik bu ps4 u daha kolay alabilecekler.



@yeahbutso, beni anlamiyorsun. Yasal degil, yani bddk sikayet ederse, bunlara yuklu cezalar kesebilir, hatta titan benzeri dolandiricilikla suclayip, hapis bile verebilir. Cunku kullanicilara tl karşılığı sanalpara veriyorsun ve bu sanalparalari, sistemi keyfince manipule ederek keyfince degersizlestiriyorsun.


Hatta bak soyle diyeyim, sitede kullanicilarin yukledigi 100 tane eşya var diyelim, ben 10 arkadasima sınırsız sanalpara verip, bu esyalarin hepsini satin almasini sagoayabilir miyim? Evet, saglayabilirim ve bu 100 esyayi da hic emek sarfetmeden evime koymuş olurum. Esyalarin esas sahipleri de elindeki sanalparalara bakmakla yetinirler. Cunku sistemde istedigim kadar sanalpara basabiliyorum.
  • summerof69  (25.10.20 20:09:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.