[]

Fıstık ezmesi, trigliseridi yükseltir mi?

Fıstık ezmesi, yağı hayli bol olan bir gıda türü, peki her gün 3-4 tatlı kaşığı kadar fıstık ezmesi tüketmek, trigliserid değerlerini yükseltir mi?




 
Her sene Mayıs ayında sağlık kontrolüne girerim. Bu mayısla bir önceki Mayıs arasında her gün fıstık ezmesi yemeye başladım. 2020 değeri 55, 2019 değeri 97. Tabi arada daha fazla yeşillik tüketmeye ve spora da başladım ama durum bu. Üstelik bu seneki test hareketsiz geçen iki aylık covid dönemi sonrası yapıldı. Bence korkmadan yiyin. Günlük 40gr yiyorum ben.


  • catch the arrow  (23.10.20 23:30:05) 
20 yildir pindakaas yiyorum belki daha da fazla, bir zararini gormedim.


  • turbo sadık  (24.10.20 03:34:43 ~ 03:36:02) 
Akut olarak yükseltir, kronik anlamda bir etkisi yoktur, kronik anlamda etkisi genel beslenme dinamiğine göre ortaya çıkar.


  • angelus  (24.10.20 11:22:55) 
@angelus, "Akut olarak yükseltir" demişsiniz, sizin başınıza gelmişliği var mı? bu durumu merak ediyorum da.

zira 4 ay önceki kan tahlillerimde trigliseridim biraz sınırın üzerinde çıkmıştı, hal böyleyken de şayet tüketmeye yeni başladığım fıstık ezmesinin trigliseridi yükseltici tesiri varsa sakata gelmeyeyim diye düşündüm.
  • norules  (24.10.20 13:47:28) 
Yok hayır benim başıma geldiği için değil de yağların temel metabolizması nedeniyle yükselir. Yani besinlerdeki yağlar büyük oranda trigliseridlerden oluşur zaten, sen yağlı bir ürün yediğinde bunlar bağırsakta sindirime uğrayarak gliserole ve yağ asitlerine ayrışıp kana verilir, sonra kanda tekrar bir araya gelerek trigliseridleri baştan oluşturup bir takım taşıyıcılarla gerekli yerlere taşınırlar, sonra kandaki seviyesi tekrar düşer, bu akut halidir geçicidir. Yani sen de yesen ben de yesem kandaki seviyesi yükselir, bunu karbonhidrat aldığında kan şekerinin yükselmesi gibi düşünebilirsin, gerekli yerlere taşındıktan sonra düşer, bu da aynı şekilde çalışır.

Riskli olanı kronik hale gelmesidir, yani kanında sürekli yüksek trigliserid olması, o da genel beslenmenle alakalı zira trigliseridler aynı zamanda fazla kalorinin vücutta depo edilme formudur, sen genel olarak sürekli yüksek kalorili beslenirsen, ki burada ne yediğin önemli değil hiç yağlı ürün tüketmeyip karbonhidratla ve proteinle de beslensen, fazla gelen kalori trigliserid olarak depo edilir, yağ oranın arttığında da kana daha çok serbest yağ asidi geçeceği için trigliserid seviyen kronik olarak yüksek çıkar, riskli olan budur. Dediğim gibi bu da direkt yağlı ürünler yemenle ilgili değil, genel kalori alımınla alakalı bir durum.

Bir de alkol trigliserid seviyesini çok aktif şekilde yükseltiyor ama onun nedeni çok bilinmiyor. Eğer testten birkaç gün önce alkol aldıysan ya da yağlı bir şeyler tükettiysen trigliserid seviyen yine yüksek çıkabilir.
  • angelus  (24.10.20 14:07:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.