[]

Bir Savunma Sanayi Şirketinden Çıkıp Ötekine Girmek

Centilmenlik anlaşması gereği mümkün değil deniliyor ama linkedin'de birkaç örneğine rastladım. Nedir bu işin aslı astarı?




 
centilmenlik değil NDA (gizlilik sözleşmesi) geregi.

böyle bir sözleşmen varsa zaten şartlarında neyi yapıp yapamayacağın yazar. önemsiz bir elemansan seninle bu sözleşmeyi yapmaya uğraşmamış olabilirler. zaten kritik bilgileri de paylaşmazlar.
  • orpheus  (21.10.20 01:21:03 ~ 01:21:10) 
Centilmenlik anlaşmasını birbirleri arasında imzalıyorlardır. Çalışanlarıyla değil.

@orpheus Öyle ölmez füze at. Adam zaten depresif :))
  • pass  (21.10.20 02:45:42) 
bazı şirketler arasında iyi niyet anlaşması var ancak bütün firmalar arasında yok. Üstelik bu firmalar arasında geçişlerde de yönetim onay verirse geçebilirsin.


  • kraldan cok kralci  (21.10.20 08:08:00) 
NDA tüm şirketlerde oluyor. Ası sorun o değil. Non-compete Agreement diye geçen rakiplere gitmeme gibi bir anlaşma imzaladıysan o zaman gidemeyebilirsin rakip bir firmaya.

NDA genelde rakip firmaya gitmeni değil, gittiğinde bilgileri paylaşmamanı garanti altına almak için yapılır.
  • himmet dayi  (21.10.20 08:11:12 ~ 08:11:45) 
Non-Compete agreement'ın hukukta karşılığı nedir onu araştırmak lazım. Senin mesleğin, tecrüben bu alanda. Ne yapacaksın rakip şirkete girmeyip, pazarda soğan mı satacaksın. Çoğunlukla hukuki karşılığı olmayan anlaşmalar bunlar. Ama firmalar arası anlaşmalar vardır, illa yazıya dökmezler ama birinden çıkınca bir daha o sektörde (ya da büyük oyuncularında) iş bulamazsın, almazlar, o bir gerçek.


  • SiyamkedisiZorro  (21.10.20 08:35:20) 
Teoride yasak. Pratikte de sözleşmelere o maddeyi koyuyorlar ama biraz gri bir alan, öyle bir maddenin konulabileceğine ilişkin bir kanun yok mesela. Temelde "aynı müşteriye iş yapan" başka bir şirkete geçmek yasak gibi görünüyor ama savunmanın tek müşterisi var ve o müşteri her yerde, o zaman bu geçerli olabilecek bir madde mi? Bir de savunma sanayi şirketiyle davalık olmak ister misin sorusu var tabi :)

Pratikte ise yöneticini ikna etmen gerekiyor. Özel bir durumunun olduğuna ikna edersen geçersin. Yönetici seviyesinde zaten aralarında paslaşıyorlar sürekli. Düz mühendise bu lüksü tanımazlar, çünkü kendi aralarında rekabete girmeleri piyasayı yükseltir, niye böyle bir şey istesinler.
  • plutongezegendegilmi  (21.10.20 10:12:42) 
Savunma sanayi sirketleri ve alt yuklenicilerinin is sozlesmelerinde genelde ayrildiktan x sure icinde ayni alanda rakip sirkette calisamazsin yazar. Su ana kadar genelde alt yuklenicilerden buyuklere (Aselsan, Tai vs...) gecis gordum ve bu gecislerde cok kavga dovus olmasi mumkun degildi cunku kucuk firma sudan bir sebeple buyukten gelen isleri kaybetmek istemez.

Sozlesmenizi kontrol edin, ilk verdiklerinde saklamadiysaniz IKdan kopyasini isteyin bakin ne yaziyor.
  • cleric  (21.10.20 13:13:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.