[]

Avukat Görüşmesi Ücretlendirme - Marka Tescil Dispute

Merhaba,

Şöyle bir konu var ve bir avukat ile görüşmek istiyoruz. Ancak bu tür görüşmelerin nasıl ücretlendirildiği, output olarak ne beklememiz gerektiği konusunda bilenlerden yardım rica ediyorum.

Örn: Bakırköyde Soho (Amerikada bir mahalle,bölge) isimli bir küçük işletme açtık. Sonra Kütahya'da Soho isimli benzer bir sektörde iş yapan başka bir işletmenin bunu bizim de iş yaptığımız sektörü içeren şekilde marka tescil alındığını öğrendik. Soru şu olacak:

Örn. İşletme ismini Soho Bakırköy yapabilir miyi?
Örn2: İşletme ismini Soho'dan Sohoo'ya çevirebilir miyim?

Özetle yasal olmayan bir mütala tadında 15-20 dakikalık 1-2 zoom görüşmesine ihtiyaç var. Bu nasıl fiyatlandırılır veya buna ek beklemem/alabileceğimiz bir çıktı/hizmet var mıdır?

Teşekkürler, selamlar.

 
Ticaret unvanı, işletme adı ve marka farklı kavramlar. Ticaret unvanı mesela: soho unlu mamülleri ltd Şti. (Ticaret unvanı işletmeniz tacirler için belirlenen maddi sınırları aşıyorsa gerekli. Bunu sözleşme imzalarken, fatura düzenlerken kullanıyorsunuz ve şirketiniz adı gibi oluyor. Ticaret unvanı ticaret siciline tescil ediliyor.) işletme adı: dükkanın tabelasındaki isim gibi düşünebilirsiniz. İşletme adı kullanan esnaf da tacir de bunu tescil ettirmeli. (Soho eczanesi mesela). Marka: sizin işletmenizde ürettiğiniz ürünleri/Hizmetleri diğer ürün/hizmetlerden ayırmanızı sağlar. Yani ürettiğiniz gömleğe “ soho <3” şeklinde bir işaret atmanız, kurabiyeye etiket koymanız veya bir melodi ile tanınırlığınızı sağlamanız marka oluyor.

Özetle, bu üç ismin aynı olması şart değil. Ancak tanınırlık için benzer yapmaya çalışabilirsiniz size kalmış. Marka isminizi/şeklinizi yeniden karar verebilirsiniz.

Sorularınızı tam cevaplamadım ama ön bilgilendirme yapmak istedim çünkü az önce bu konuda bir şey okudum (: Kolay gelsin
  • illiyet dağı  (20.10.20 12:25:51) 
Örneğin bizim ofis şöyle yapıyor marka konusunda:

Uyuşmazlıkla ilgili bütün bilgileri alıyor. Markalara/unvanlara ilişkin araştırmaları yapıyor ve sana tüm ayrıntıları içeren bir rapor hazırlıyor. Bu raporda uyuşmazlığa dair ayrıntı, hukuki yollara başvurursan lehe sonuçlanma ihtimalleri, başvurabileceğin hukuki yollar var. Bu rapor için 1000 TL gibi bir şey alıyorlar.
  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (20.10.20 12:30:10 ~ 12:30:20) 
Bunun için kurumsal olan bir marka patent ofisi daha iyi yardımcı olur sanki, her avukat bu konuda bilgi sahibi olmayabilir.

Kendi markasını kendi tescil ettiren biri olarak mantık yürütüyorum, sizin dediğiniz olmaz gibi.

Olsa ben de Mado Bakırköy pastanesi açarım, öbürü de Starbucks Bakırköy kahvecisi açar.

2. örnek hakkında kulaktan dolma bilgim var, 3/5 oranında harf benzerliği ile ilgili bir sınır duymuştum.

Yani Soho diye bir marka oluşturup tescil ettiyse biri, başkası bir iki harf oynatarak benzer bir markayı tescil edemez. Yoksa yine her türlü kötü niyete açık olur.
  • John Bloor  (20.10.20 13:23:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.