[]

muhammed'in gerçekten peygamber olduğuna inanıyor musunuz?

Uğratığı şeyler ve yaşam biçimi çok dünyevi değil mi?




 
Sahsen inaniyorum cunku bir insanin bu kadar seyi bilmesi ve kendinden onceki peygamberler hakkinda kissalar sunmasi olanaksiz.

Bu arada basligin silinebilir modlarca.
  • Avoiding The Puddle  (20.10.20 00:09:33) 
o kıssalar bişekilde aktarılmıştır.


  • insomniac  (20.10.20 00:11:12) 
Zannetmiyorum. Cunku eski arap kabilelerinde hanif gelenegi bulunsa da dini etkin degildi. Yani kendilerinden once gelmis dinleri biliyor olmalari muamma.

Ama Muhammed peygamber de neticede bir mitoloji karakteri olabilirdi Gilgamis, Herakles gibi, sayet mezari olmasaydi.

Cunku gunumuzde yakin gecmiste yasamis insanlar icin bile gecerli delil ariyoruz.
  • Avoiding The Puddle  (20.10.20 00:16:10) 
İsa ve Muhammed'in yaşadığına dahi inanmıyorum. Muhammed'e ait fotoğraf ya da temsili görsel paylaşmak günah islama göre. Ama neden?

İsa'nın da yaşadığına dair bir emare yok dönemin tarihçilerinin yazılarında.
  • himmet dayi  (20.10.20 00:16:52) 
Hocam bir filozofun lafını referans vereceğim ama tam sözü hatırlamıyorum yaklaşık olarak şunu demişti; inanan için cevaba /kanıta gerek yok inanmayan için her cevap/kanıt yeni soru doğurur. boktan oldu farkındayım ama kısaca inanan zaten bir sekilde koyun gibi çok deşmeden inanıyor inanmayan da keçi gibi beynini patlatana kadar agaca tosluyor.
istedigin gibi devam et yani.

  • bluewhale  (20.10.20 00:17:35 ~ 00:18:38) 
yaşamamış olabilir tabi ama ban adaha çok kanun maddeleri hazırlar gibi toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar oluşturmuş biri gibi geliyor.


  • insomniac  (20.10.20 00:18:43) 
Beni supheye dusuren unsur su;

Islam fikhina dair ilk yazili eserler peygamberin olumunden 200 yil sonra ortaya cikmaya baslamis.

Bu cok ciddi bir sure.

3000 yil once yasamis Misir firavunlarinin bile gundelik hayati lahitlere kazinmis ama peygambere dair en ufak bir belge yok kur'an disinda.
  • Avoiding The Puddle  (20.10.20 00:21:14) 
  • pass  (20.10.20 00:22:45) 
Bence İslamiyet Arap mitolojisinin siyasi amaçlar neticesinde somutlastirilmis hali. İslam devleti kendi Tarihinin yazımında tekel oldugu için insanı şüpheye düşürecek başka bir yazılı kaynak bırakmadı. Kendilerinden önceki kisitli mevcut bilgiyi kullanip İslam dinini oluşturdular sonra da ''herhangi bir yazılı kaynaktaki bilgi Kuran'da yazmiyorsa yanlıştır yok edilmelidir, yaziyorsada Kuran'da zaten var o zman ona gerek yok ortadan kaldırılmalıdır'' anlayışıyla bütün yazılı birikimi ortadan kaldırdılar.


  • spadæs  (20.10.20 00:28:19) 
@himmet dayı
Fotoğraflarını paylaşmıyorlar çünkü insanlarda insana tapma eğilimi var. Müslümanlar Allah’a değil de peygamberine tapmasınlar diye engellenmeye çalışılan bir şey. İnsana tapınca şirk oluyor çünkü.

  • damba  (20.10.20 00:29:23) 
Dünyevi zaten, Allah’ın amacı bizim gibi bir beşeri dünyevi şeylerle karşılaştırıp, yaşamıyla bize rol model yapmaya çalışması değil mi?


  • damba  (20.10.20 00:31:51) 
@himmet dayi İsa’dan Hıristiyan olmayan Tacitus ve Josephus bahsediyor. Ateist Tom O'Neill de kabul ediyor İsa'nın gerçekten yaşadığını. Ya direkt bunun hakkında bir kitabı var ya da ayrıntılı olarak bir kitabında anlatıyor.


  • black holes in the sky  (20.10.20 01:11:57) 
  • tabudeviren  (20.10.20 01:40:39) 
(inananlara saygimdan dolayi) hz muhammed'in peygamber oldugunu dusunmuyorum. aslinda kimsenin peygamber oldugunu dusunmuyorum. cok sey yazmistim, ama sildim. kendisini sevmesem de, Sevan Nisanyan'in bu konuyla ilgili konusmalari var youtube'da.

bunlar okuduklarim, sorumluluk kabul etmiyorum. kellem omuzlarim uzerinde gayet guzel.
  • ubi dubium ibi libertas  (20.10.20 01:46:09) 
Yaşadıkları ve yaşam biçimi dünyevi olunca Tanrıdan mesaj getirmemiş mi oluyor? Hele ki yine dünyevi yaşayışlara hitap edecek şekilde. Ne bekliyordun ki? Her soruna olağan dışı çözümler üretmesini mi? Tanrılık iddia etmesini mi? Tanrıdan peygamber, peygamberden de Tanrı olmaz.

Almasını bilmeyen ama öğrenebilecek olanlara gönderilmiş bir peygamberdir. Evet inanırım kendisine ve çok da severim. Almasını asla öğrenemeyecek olanlar ise zaten birer hayvan ve bitkiden farksız yaşıyorlar. Gelişmeleri beklenmez, tek fonksiyonları canlılığın devamına hizmet etmek, çeşit olmak, kelebek etkisi oluşturmak.
  • muhayyer divan  (20.10.20 03:16:59) 
ben hic kimsenin peygamber olduguna ve olabilegine inanmiyorum, seytan ve meleklerede, onlari gonderdigi iddia edilen varligada.. 2019 yilinda olupta, okuma yazma biecek tahsili olan ve inananlari da gercekten ama gercekten anlamiyorum..


  • alttaraf  (20.10.20 03:21:30) 
Üstteki yazar 2019 da kalmış .


Adı güzel kendi guzel.

Neler vadedildi ama redetti. Biraz okusanız görürsünüz.
  • opitseri  (20.10.20 10:01:46) 
dindar biriyken oturup turkce kuran okumustum. kuran'in fanatik bir arap tarafindan yazildigini dusundugum icin hepsinin arap uydurmasi oldugunu dusunuyorum.


  • buenosdias  (20.10.20 10:10:38) 
dini inancim yok ama inanc meselelerinin akil mantikla izah edilmesinin akıldısı oldugunu düsünüyorum. baskasini inanmaya zorlamadikca isteyenin istedigine inanmasi gerektigine inaniyorum.


  • proteus  (20.10.20 10:26:03) 
Inanmiyorum.

Dunyevilik konusuna gelince: Bence sorun dunyevilik degil. Verdigi mesaj ve getirdigi kural sisteminin evrensel ve zamandan bagimsiz olma iddiasina ragmen sadece kendi zamani ve cografyasina uygun olusu. Ayrica mesajin acik ve secik olma iddiasina (NAHL89, RUM58, NUR34, HAC16 vs vs...) ragmen sikinti verecek sayi ve cesitlilikte yorumu olmasi. Yanlis yorumda potansiyel cezanin ebediyen yanmak olmasi.

Buraya daha da dokulurdum de sirf dokulmekte yeterince rahat olamamam bile birseyleri gosteriyor bence.
  • cleric  (20.10.20 10:45:59 ~ 10:50:22) 
hayır inanmıyorum. etrafındakilerin de inandıklarını düşünmüyorum

yukarıda aksini söyleyenlerin argümanlarına cevap veririm ama modlar tetiklenmesin diye yazmıyorum :)
  • dafuq  (20.10.20 10:53:16) 
inanıyorum.

Yukarıda tepkili bir şekilde inanmadığını, sevmediğini söyleyen kişilere saygı duymakla beraber geleneksel islam anlaşıyışının birer çıktıları olduğunu düşünüyorum.

Elbette siyer(Peygamberin hayatı) bilgisi, ona atfedilen sözler (hadisler) vefatından çok sonra kaleme alınmış ve haklı olarak doğrulukları tartışılabilir.
Fakat referans kaynak olarak Kur'an ele alındığında doğru açıdan bakan gözler için gerçekler güneş gibi parlıyor. bu konuda son zamanlarda beslendiğim kaynak olarak süleymanie vakfı mealini tavsiye edebilirim.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (20.10.20 11:26:26) 
Hz. Muhammed'in yaşam biçiminin ve söylemlerinin: cinsiyetçi, türcü, ırkçı, sınıf ayrımcı, güce tapıcı yani kısaca adaletsiz olmasından kaynaklı olarak peygamber olmadığı şüphesine kapılmak doğru değil bence. Bu Allah'ın adalet anlayışını sorgulamak olur.


  • olivia  (20.10.20 11:27:47) 
Hz. Muhammed’in bir peygamber, daha fazlası bir ‘ermiş’ olduğuna inanıyorum.

İsa, Musa, Zülkarneyn, Budha isimler değişebilir. Genel manada ermiş insanlara inanıyorum ve onları yararlı buluyorum.

‘Peygamberlik’ bir insan icadıysa dahi önemli.

Zira genel manada bedevi arap toplumundan; günde beş vakit temizlik yapan bir kitle çıkarma arzusu bile gözümde önemli.

Zira esas mesele bir peygambere, bir filozofa, bir bilgeye inanmaktan daha ziyade;

İnsan kendini herhangi bir yolla müşfik, ahlaklı, iyi ve erdemli bir insan olmaya götürebiliyor mu bu önemlidir.
  • psmstc  (20.10.20 11:33:35) 
ustun insan kavramina suphe ve sorgu ile yaklasirim.

neden baska birinin bilgisi ile sinirlar cizdigi yasami yasayayim? buna yasamak diyebilir miyim? sorgulamayan, suphe etmeyen, soru sormayan bir beyin yasiyor mudur?
  • Leonardo~Da~Vinci  (20.10.20 11:50:57) 
çağındaki insanlardan daha yüksek ıqsu olan bir adam, söyledikleri genişletilerek bu günlere gelmiş ancak artık bu çağda söylemler yetersiz kalıyor. zamanla her gelen eklemiş eklemiş buraya kadar gelmiş. belki çok normal bir insandı.


  • mikahakkinen  (20.10.20 12:14:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.