[]

İnsaatçı günlüğü normal mi

Merhaba köy yerinde bir ev yaptırıyoruz. tek katlı 110 m2 ev için köyün muhtarı- insaatı yapacak olan kişi - diyor ki 40 bin tl işçilik isterim diyor sizce bu normal mi, o koyde bu işler bu muhtara yaptırılıyor genelde, bana soylediğine göre emrinde çalışan 4 adet usta varmış ve her biri günlüğü 250 tl alıyormuş. bu dogru mu acaba? Yer çanakkale bu arada. Bu konuda bilgisi olan ya da bir inşaatçı önerebilecek olan var mı?




 
Ben 2 sene benzer bir proje için 20 bin lira teklif almıştım ama evi sıfırdan inşa etmeyecektik, tesisatı, zemini ve duvarları kısmen hazırdı. O yüzden bana pahalı gelmedi. Ayrıca taş evin maliyeti metrekare başına 1000 tl tutuyor, sizinki taş değilse ve işçilik kadar malzeme kullanıldığını varsayarsak metrekare başına 720 lira ediyor. Çok uçuk bir fiyat yok yani ortada.


  • plutongezegendegilmi  (19.10.20 09:59:37) 
Yani sadece kaba inşaat + tuğla duvar + ahşap çatı içinse bence biraz yüksek. Muhtara 10bin temiz kalır.

250₺ yevmiye, al aletleri, sarf malzemesi, yemeği falan onlara ait olmak üzere bence normal. Sizin burada kazık yiyeceğiniz nokta ne yaptıracağınızı tam olarak bilmeden yola çıkmanız. Çok fazla ilave imalat olur ve her biri için ayrı ayrı adam çağırmak, muhtara pazarlık yapmak falan sizi çok yorar.

Bence ilk önce bir proje yaptırın ve o proje için anahtar teslim fiyat alın. Hepsine de almanız gerek yok. Örneğin muhtara yukarıda yazdığım gibi ileri-kaba + çevre duvarları + altyapı vb. İşleri anlaşıp pazarlık yapın. Seneyede ince işleri yaptırırsınız.
  • malheiros  (19.10.20 10:00:20) 
250 günlük normal.

40bin istediğine göre iyi kötü 150 adam günlük iş var burada diyor. Gerçekten var mı? Proje nedir? Tam olarak size ne teslim edecek?
  • fever  (19.10.20 10:05:42) 
anahtar teslim ev yaptırmayın eğer amatör ekibe yaptırıyorsanız. muhtarın kapasitesi muhtemelen bellidir. o yüzden ona kaba inşaatı verin. demir-beton-duvar işleri yani. sıvayı da isterseniz verebilirsiniz. ondan sonrası için sözleşmenizi yaparak ince inşaat ustası bir firma çağırın kalanını anahtar teslim verin.

muhtarınkini de mutlaka bir alternatifle kontrol edin. ayrıca sadece işçilik olarak vermeyin malzemeyi de yıkın zira ne geldi ne gitti gerçekten gelen mi yazıldı vs bilemezsiniz tecrübeniz yoksa.
  • prodeq  (19.10.20 10:14:11 ~ 10:14:50) 
Usta var usta var. Duvar ustası, demir ustası, elektrik ustası, su ustası, vs vs. tabi ki her birinin yevmiyesi farklılık gösterecektir. Bahsi geçen ustalar ne kadar yeterlilikte.

buna ek olarak muhtarın dediğine göre 4 usta günlük 250 tl den 40 günde bitirecek diyor. bitiremezse ne olacak ? olası usta hatalarının zararını kim karşılayacak ? Bu ustaların başına bir şey gelirse sorumlusu kim olacak ?

Yağmur oldu, kar oldu işler durdu, yevmiye devam mı edecek. ufak tefek getir götür için çırak olacaktır bunun parası dahil mi ?

kağıt üstünde bunları netleştirin sözleşmenizi yapın :)
  • janavarorion  (19.10.20 10:17:51) 
@janavarorion +1

Yapilacak isleri yaziya dok.

Her gorusmede ses kaydi al bence. Benim basim zamaninda cok yandi boyle bir iste.
  • kaiserr76  (19.10.20 11:12:48) 
muhtarın iş teslim referansları iyi ise fiyata çok takılmayın. fiyattan çok işe bakın.


  • nuisance  (19.10.20 11:30:11) 
kazık. tek kelime kazık. :)


ustanın yevmiyesi ile göre değişir. ama ben 150 max 170 hesaplarım.

adam kıtlığı olan yerde a şehrinde adama 150 veriliyorken ben, b şehrinde aynı adama 250 verildiğini gördüm.

inşaat genelde ustalar m2 üsülü yapar.

bana da muhtara en az 10k kalır gibi geliyor.
  • qobel  (19.10.20 14:24:20) 
Muhtara temiz 10 bin kalır diyenler doğru söylüyor ancak kimse bu işi Allah rızası için yapmıyor, adam tabi ki para kazanacak ortalama 3 ay sürecek bir iş için normal rakamlar, büyükşehirlerde değilsen çok fazla alternatifin olmadığından fiyatlar bir kaç tık yüksek olur.

İşten anlayan boş zamanı olan birisi yoksa inşaat işleri çok yorucu olur ve ortaya da düzgün bir iş çıkmayabilir. Usta bulması,malzeme temini nakliyesi indirmesi, yapılan işlerin takibi kontrolü sizi çok uğraştırır, Muhtar dediğiniz adam işini düzgün yapıyor mu, yaptırıyor mu bunu araştırın. Bunun içinde çevrede iş yaptığı kişilerden bilgi alman veya gidip yerinde görmen doğru olur.

Dikkat etmen gereken noktalar şunlar;
1-)İşin kapsamı nedir, aşağıdakilerden hangi işler için senden KırkBin Lira istedi,ilk önce bunu netleştir.
*temel kazısı & hafriyatı, temel demir & kalıp işçiliği, beton dökümü
*Evin kalıp ve demir işçiliği,giderlerin ayarlanması, beton dökülmesi
*Duvar örülmesi
*çatı yapımı(düz çatı mı olacak çatı kat-teras mı olacak)
*Elektrik, kalorifer, temiz ve pis su tesisatları
*Dış cephe Mantolama
*İç cephe kaba ince sıva
*Şap Atılması
*Islak zemin fayans döşeme
*İç Cephe Boya


İşin birde malzeme temini ve sözleşme kısmı var ancak ilk önce yukarıda ki konuları netleştirin.
  • sealth  (19.10.20 15:11:55) 
Hocam muhtara 10bin kalır dememin içinde çok ince bir detay var: Muhtar çok büyük ihtimalle iş yeri açmayacak, işçileri sigortalamayacak, vergi vermeyecek vb. Hatta arkadaş ne yapılacağını da tam bilmiyor, belki muhtar 40bin'i sadece kabasını çıkmak için verdi ve belki 20bin bırakacak kendine. Bir de bugün kendi paranı koyup, işi yapıp, teslim edip ödeme aldığın işlerde bile net %10 zor kazanırsın ki, bu işte muhtar efendi büyük ihtimalle %50 peşin isteyecek, adım gibi eminim. Yapılmayan işçilik için peşinat verecek. Bir tek Türkiye'de var böyle bir düzen. Cebinden 1 kuruş harcamayacak. Öyle bir kazanç yok. Sen muhtarla iyi geçin mutlaka ama ona yaptırmak zorunda değilsin. Biraz araştıracaksın, soruşturacaksın. Önüne ilk gelene yaptırırsan hep kezık yersin. Muhtar bozuk mu atıyor, bir şikayete bakar valla.


  • malheiros  (19.10.20 18:42:53 ~ 18:45:06) 
Sadece işçilik 40.000 tl. Malzemeleri sen mi alacaksın? Malzemeleri o alacak parasını senden isteyecekse asıl oradan kazanır parayı. İşçilik 150-200 tl civarı normalde 250 çok demiş bence ama çanakkale ufak yer piyasası daha pahalı olabilir.


  • benim adim kerim hepinizi severim  (19.10.20 18:55:56) 
Cevap veren herkese teşekkür ederim ortalama bir fikrim oldu. Ev, tek katlı ve 110 m2. İki cephesi taş olacak yalnız uzunluk 3.5 m. diğer iki cephe büyükçe camlardan ibaret. Camlardan geri kalanlar tuğla olabilir diye konuştuk. Evin sadece kabasını yapacak muhtar temel ve kaba inşaat. köy yerinde ruhsat ve izinler konusunda muhtarla çalışmanın avantajı var, sanırım o da bunu sayaraktan fiyatı yüksek tutuyor. Yorumlarınızdan aldığım bilgi ile harmanlayıp fiyatta orta yolda buluşup muhtara yaptırmaya karar verdim insallah bir an once bitirir.Yazılı sözleşme fikrini öne sürenlere teşekkür ederim, yapacağım "Verilen para dışında hiçbir ek ücret istenmeyecektir(yemek yol vs gibi) ve şu tarihte bitirilecektir." şeklinde yazacağım.


  • rumpleteazer  (19.10.20 19:04:30) 
Temel ve kaba inşaat dediğin temel, tavan, kolon kiriş duvarlar vs. Sıva boya tesisat elektrik hiçbirşey yok. 40.000 fazla. Şöyle söyleyeyeyim, 1800 metrekare falan 100.000 liraya yaptırdım işçilik 2017'de. Çok da artmadı işçilik fiyatları. Şimdi yaptırsam 150.000 olsun hadi. Ufak iş tabi daha pahalı olacak ama tek katlı binaya kaba inşaatı 20.000e de yaptırırsın muhtemelen. Zaten temel inşaatın en az işçilik isteyen kısmı.

Bi de malzeme kim alacak nasıl yapacaksın onu iyi konuş. Bir o kadar da malzemeden giydirir sana çivisi bağ teli demiri kalıbı vs kim karşılayacak iyi konuş.
  • benim adim kerim hepinizi severim  (19.10.20 19:08:42 ~ 19:11:23) 
Şu son yazdığından sonra sadece kaba inşaat(kalıp imalatı+beton dökümü+demir imalatı+duvar örülmesi varsa hafriyat kazısı) için yüksek bir rakam çatı imalatı yapılmayacağını, çalışanlara sigorta yapmayacağını, fatura kesmeyeceğini varsayarak söylüyorum , bunları göz önünde tutarak iyi pazarlık yapın.

tüm projelerini çizdir, tüm izinlerini belediyeden al ve proje harici bir imalat yaptırma sakın en azından iskanı alana kadar.

Genel olarak malheiros +1 ödeme konusunda kesin %50 ister hiçbir şekilde verme en fazla %15 ver, ödemeleri hak ediş tarzında yapacağını söyle,işi üçe böl temel bitince, evin betonu dökülünce, duvarlar bitince gibi.

Sözleşme yapacaksan önden projeleri çizdir, izinlerini al, sözleşmeye projelere göre imalat yapılacaktır yaz , ödeme planını sözleşmede yazın, malzeme alımı konusunu önden konuşup netleştirin.

Not:Genel olarak bir tavsiye vereyim; bu süreçte muhattab olacağın hemen hemen herkes işi,parayı alana kadar söz konusu işi en iyi, en düzgün, en ucuz şekilde yapacağını, senin duymak istediklerini söylerler hiç birine inanma alayını yalancı kabul et.
  • sealth  (19.10.20 22:09:46 ~ 22:22:20) 
Arkadaslar bilgi vermek icin yaziyorum. Dun ayvaciktaydik, 40 bin iscilikte anlastik maalesef. 60 bin de malzeme tutarmis, o mali aldikca faturayi bize gonderecek biz oduycez. Ayvacik merkezde insaat malzemeleri satan firmaya m2 basina isciligi sorduk, 110 m2 ev toplam iscilik icin 25 bin diyor, ama muhtar bu fiyattan asagi yapmam diye tutturdu. Yarida birakmasin diye kabul ettik.tum izinleri o hallettigi icin, bastan yazili anlasmamiz olmadigi icin, bu oldu
Evin betonunu cok iyi atmis. Isini iyi yapan bir adam orasi zaten belli idi. Cok tas villar yapmis, ve halihazirda devam ettikleri de var, inceledik. Bizim ev tugla olacak, tas ev icin iscilik de, malzeme de artiyor. Bu arada kaba sekilde birakacak, sivasi, pencereler, elektirik,su tesisati, islak zeminler bize ait. Iki ay icinde teslim. Koy dag koyu, isci bulmak zor, muhtarin kendi koyu, ekiptekiler de koyden, ssk yoktur buyuk ihtimal, kalacak yer, yemek evlerinden. Evi teskim alalim mutlu olacagiz. Tavsiye verenlere tesekkur ederim.

  • rumpleteazer  (12.11.20 05:46:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.