[]

Derin kapanış ve diş teli tedavisini yarıda bırakmak

Selamlar.

Aşağı yukarı 1 senedir üst çenemde telle yaşıyorum. Tedavinin başlangıcından beri geçen bunca zamana karşın henüz alt çeneye tel takılamadı, çünkü son derece ileri düzeyde bir derin kapanış sorunum var. Yani, ağzım kapalı durumdayken üst çenemdeki dişler alt çenemdeki dişleri tümüyle örtüyor, bu yüzden alt çenenin tedavisine geçmeden önce üsttekilerin toparlanmasını bekliyoruz. Bekliyoruz beklemesine de aradan geçen bir senede alttaki dişlerin dipleri bile gün yüzüne çıkmadı, üst dişler alttakileri boylu boyunca örtmeye devam ediyor. Doktor tedavinin altıncı ayı gibi üst çenemin kalıbını çıkartıp bir damaklık yaptırttı, bu damaklık sayesinde çenemin bir miktar aralık kalması sağlanacak ve alt dişlerin tedavisine geçilecekti. Ancak bu damak eklentisiyle ne konuşmak ne de yemek yemek mümkündü, çenemin aralık kalmasıyla ortaya çıkan ebleh yüz ifadesi de cabasıydı. Ben de takmayı reddettim. Aradan bir 6 ay daha geçtikten sonra, yani dün, damaklıkla aynı işlevi görmek üzere üst çenemdeki dişlerin soluna ve sağına birer dolgu yapıldı fakat telleri yine takamadık. Çünkü dolgular telin takılması için gereken çene açıklığını sağlamaya yetmiyordu. Ortodontist her zamanki gibi çaresizce "üstlerin açılmasını bekleyeceğiz" dedi. Dolgular ise öylece kaldı ağzımda, alttakilere tel takılmadığı için bana işkence yaşatmak dışında hiçbir amaca hizmet etmiyorlar şu an.

Lafı uzattım. Sadede gelirsek, alt çeneme yakın gelecekte tel takılabileceğine olan ümidimi kaybettim, dolgu veya damaklık gibi ağzımı tam kapatmamı engelleyen bir tedavi yöntemine sabredebilecek kadar ağız estetiğine düşkün biri olmadığımı anladım. Bir sonraki randevuda tellerin sökülmesini isteyeceğim sanırım. Evet, ödenen para boşa gidecek, ailem bana bozuk atacak (benden çok onlar istiyordu dişlerimin düzelmesini), çevremdekiler garipseyecek filan... Üst çenede oluşan kısmi düzelme de teller çıktıktan sonra muhtemelen gerisin geri eski çirkin haline dönecek. Ama ne bileyim, bunaldım artık, çirkin görünümlü ama rahat halimi özlüyorum.

 
33 yaşında yaptırdım. 3 yıldır ağzımda ve en az çok iyi giderse garanti 1 yıl daha ağzımda kalacak teller.

2 hafta önce çırptığım cevizleri kırıp yiyorum. 15 sene evvel önce rahmetli babamla evi yaptırırken bahçesine bir ceviz tanesinden dikip kocaman yaptığımız ağaçtan çırptığım cevizleri. 4 sene evvel diktiğim zeytin fidesi bu sene zeytin verdi ve çok güzel çekiçte yaptık yiyoruz. babam göremedi. kıssadan hisse; bazı şeyler zaman alır. emin ol beklediğin zamana değecektir.
  • phonex  (16.10.20 17:07:35 ~ 17:08:20) 
tel ne kadar uzun ve zorlu bir süreç. gerçekten invisalign denen nimet varken dönüp bakılmayacak bir şey. dişlerin arkasından tel taktırma niyetiyle gittiğim doktor da tel takarsak önce üst açılacak bekleyeceksin sonra alta takılacak vs. demişti. internette okuyorum yorumlarını ha 6 ay ha 3 ay ha bugün ha yarın diye diye 2 3 seneyi deviriyor insanlar. gerçekten her çıkarttırmak için gittiğimde hayal kırıklığı yaşardım senin gibi. ama dişler güzel olunca insanın çehresi de gerçekten değişiyor.

kendi ortodonti tedavimde 5 ayda değişimi çok net görüyorum ve dişler ve tedavi planım umut vaat ediyor. iyi ki başlamışım diyorum. ama senin durumunda olsaydım ciddi ciddi başka bir doktora da görünmeyi aklımdan geçirirdim. resmen deneysel ilerliyorlar dişlerinde.
  • olutaklidi  (16.10.20 19:39:18) 
Hahaha. Yine bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunan cevap.

Invisalign ile derin kapanış falan tedavi olmaz. Ne alakaysa. Yükseltici denen o plak ya da dolgu olmadan da o tedavi yürümez.

Malesef derin kapanış çok zorlu bir süreç. Sabretmeniz ve sonucunda çok mutlu olmanızı tavsiye ederim. Gerçekten uzun bir süreç ama daha yolun başında motivasyonu kaybetmişsiniz. Umarım motive olur devam edersiniz.

Ömrünüz çok uzun olsun, yıllarca” iyi ki “deyin.
  • bir ileti paylastim  (17.10.20 01:12:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.