[]

sorun bende mi

aslında bu olay önemli bir sorun değil ama bu basit olayda bile sorun yaşıyorken daha büyük olaylar daha büyük sorun oluyor.

insanların nezaketsizliğinden çok rahatsızım. ben mi çok hassasım yoksa insanlarda mı sorun? siz ne yapıyorsunuz?

apple servisi aradım. 2012 model bir macbook var ve eski modellere yedek parça sağlanmıyor diye biliyorum. servise götürdüğüm zaman tamir edilip edilmeyeceğini öğrenmek istedim. telefondaki çalışan modelini sordu söyledim. şöyle bir diyalog oldu

-cd rom olan modelden mi?
-bilmiyorum.
-seri numarasını söyleyin.
-(numarayı söyledim)
-retina modellere benziyor. sağ tarafında cd rom var mı?
-hayır retina değil. cd rom var mı yok mu bilmiyorum.
-BEYFENDİ SAĞ TARAFINDA BİR ÇİZGİ VAR MI? (burada sinirlendi ve biraz yükseldi.
-ne bileyim var mı yok mu bir çizgi var ama cd rom mu bilmiyorum. (o sinirlenince ben de yükseldim ve sonra o alttan aldı biraz)

sorun bu. bir sorun olmadığını biliyorum. ancak bir insan bana azıcık bile sinirlenince sinirleniyorum ve sert karşılık veriyorum. sertten kasıt aynı oranda gerçi. bu olayda ben mi gereksiz alınmışım yoksa adam mı gereksiz yükselmiş bana? siz olsanız böyle bir durumda sesini yükselten birine ne tepki verirsiniz?


not : 7-8 yıldır kullandığım bilgisayarda cd rom olduğunu yeni öğrendim kabul. ama cd'ye ihtiyacım olmamıştı ve o çizginin ne işe yaradığını bilmiyordum.

 
Ben servis sağlayacak kişi olsam
1- cd rom denen bir icattan haberdar olmadığını daha önce hayatında hiç karşılaşmadığını düşünürüm
2- İnsan bilgisayarında cd rom olup olmadığını bilmez mi kardeşim derdim.

Bazen öyle şeyler oluyor ki - e yuh artık bunuda nasıl bilmezsin- moduna girip sınırlanıyor insan. Ben bu durumda karşımdakine bir tepki vermez hatta utanç içinde olurdum.
  • paramolacak  (16.10.20 16:35:46 ~ 16:36:52) 
Bambaşka bir durumda aynı sebepten (2014 kasa mı 2012 kasa mı belli olması için) cd rom'u var mı, e hadi onu bilemedin sağ tarafında uzunca bi çizgi boşluk var mı diye sorup bilmiyorum yanıtı aldığımda arkadaş nasıl bilmezsin diye kendi kendime hayretler etmiştim :D (seri no ya da part no belirttiğinizde hangi yıl hangi kasa ne olduğu belli olması gerekiyor çalışan da ilginç miymiş acaba azcık)

Ama kimseye hizmet vermiyordum günlük yaşantıda alakasız bir şeydi. Call center'daki kimsenin sesini yükseltmesi deli saçması öyle şey olmaz ama sizden önce bambaşka götün teki ona çemkirdiyse hali hazırdaki gerginliğiyle saçmalamış da olabilir. Azıcık ama çok çok azıcık sesini yükseltmiş olabilir siz alınganlık ediyor olabilirsiniz.

Duyuruyu açtığınıza göre bu tarz şeyleri takıyor olma ihtimaliniz var. Telefondaki çalışan denyolaştıysa bile kafaya takıp saatlerce bu konuda düşünmek gerçekten sağlıksız zararlı bişey (ben de yapıyorum oradan biliyorum) Hayatı gamsızlar yaşıyor sanki, böyle ufak şeyler için şeffaf olup içimizden geçip gitmesini sağlayabilmeliyiz bence.
  • hedep  (16.10.20 16:40:30 ~ 16:45:56) 
@paramolacak macbooktaki CD ROM farklı. Sağ tarafta sadece çizgi şeklinde bir boşluk var. Dışardan CD ROM olduğunu bilmek zor çünkü diğer laptoplardaki gibi değil. 8 yıldır da CD ile işim olmadığı için bilemedim.

Sorun bu da değil aslında basit bir nedenden ötürü birinin sesini yükseltip, sinirlenmesi. Ben olsam salağa anlatır gibi anlatırdım.
  • black mamba  (16.10.20 16:41:21) 
Ben burada sana hak veriyorum, karşıdaki çalışanın işi bu süreci düzgün yürütmek. Süreci düzgün yürütmek sizin işiniz değil. O sorusunu sakince sorabilir, açıklama yapabilir, bir sürü yolu var bunun. Alakasız atar yapmış, profesyonel değil.

Ha bu hatadan dolayı arayıp bir yere şikayet etmem, insanlık hali der geçerim. Ama sonuçta haklısınız.
  • plutongezegendegilmi  (16.10.20 16:41:50) 
Bu konu özelinde sen haklısın. Karşındaki kişi bir profesyonel, yanlış anlama sözüm meclisten dışarı, karşısında "Bilal" de olabilir, izah ederken her şeyi hesap etmeli, küçük bir anlaşmazlıkta çıkışmak doğru değil.


  • angelus  (16.10.20 16:44:31) 
sorun aslında bu değil. bu olayı sadece örnek olarak anlattım. asıl sorun insanların en ufak bir hatada karşıdakini azarlaması ve benim de buna tahamülümün olmaması ve aynı şekilde karşılık vermem. birçok böyle olay oluyor ve açıkcası bu yüzden pek kimseyle muhattap olmak istemiyorum. bu olaya takılmayın bu sadece bir örnek.

mesela askerlik şubesinde bir işim vardı. şöyle bir olay oldu. sırada bekliyordum bankoda numaram yandı ve kalktım gittim. memur kadın "hadi kardeşim hadi sizin yüzünüzden sıradakine basıyorum" dedi. halbuki oyalandığım yoktu. numaram yanınca kalktım ve yanına gittim. bu sözüne karşılık bir şey demedim. sonra sorunu anlatırken saçma sapan sorular sorup azarlarvari bir tavır takındı. sonra ben de sesimi yükseltim ve "benimle düzgün konuş çocuk yok karşında" falan dedim. sonra kadın üslubunu düzeltti.

ya da başka bir olay. geçende arkadşımla arabada gidiyorduk. polist durdurdu. ruhsatı, ehliyeti vs. unutmuş arabadan indi polislerle konuşuyor. ben de tek başıma arabadayım. sonra arkadaşım bana "evdekileri arasana orada mı unutmuşum" falan dedi. ben de kardeşini aradım. telefonla konuşmak için maskeyi indirmiştim ve çenemde kalmış sonra. oradan bir polis bağırdı "TAK KARDEŞİM MASKENİ" diye. acayip uyuz oldum. polis olmasaydı ve arabada olmasaydım bu ufak olayı büyütürdüm. bu konuya acayip takığım. hatta üstelerse bilmiyorum polis molis dinlemem saldırma ihtimalim var ve başım belaya girebilir.

sorun nezaket yani. bir şekilde bir insanın sinirli bir tonda konuştuğunu hissedersem sinirleniyorum ve üzülüyorum.
  • black mamba  (16.10.20 16:50:18 ~ 16:52:16) 
@black lamba hayatımda mac dışında bir ürün kullanmadım o nedenle bana tarif etme bire :) nersinde ne olduğunu biliyorum yine de ilk bakışta herkesin anlayabileceği bir çizik o


  • paramolacak  (16.10.20 16:53:43) 
@param olacak ben anlamadım :D hatta bunun ne işe yaradığını uzun süredir düşünüyordum. sonra kağıt soktum az bir şey girince anladım cd rom olduğunu. ama dışardan benzemiyor gerçekten.


  • black mamba  (16.10.20 16:57:27) 
Hayatın her alanında böyle oluyorsa sorun sende demeyelim ama senin için sorun olur bu diyelim, bazen soğukkanlılığı korumak kontrolü çabuk kaybetmemek haklı bir pozisyonda da olsan daha iyi olabilir senin için.


  • angelus  (16.10.20 16:58:12) 
aslında soruyu şöyle sorarsam daha doğru sormuş olurum. yukarda anlattığım saygısızlıklarla herkes muhattap oluyor mu? bu tarz üslupla siz de muhattap oluyorsanız önemsemeyip geçiyor musunuz yoksa tepki mi veriyorsunuz?

bu tarz şeyler yüzünden gerekli olmadıkça insanlarla muhattap olmuyorum. ancak bu şekilde yaşamak da mümkün değil sonuçta. bundan dolayı ne zaman bir işim olsa, devlet dairesine gitsem, bir görevliyle muhattap olmak zorunda kalsam sürekli tetikteyim. bir şey söylerse cevap vereyim vs. diye.
  • black mamba  (16.10.20 17:54:52) 
son mesajdaki sorulara bakıyorum. evet, ben de bunlara sık sık maruz kaldığımı hissediyorum ve anlık bir tepkiyle en azından aynı seviyede ses çıkaramazsam o rahatsız olduğum ton devam etme eğilimine giriyor ve sonra bunu dert de ediyorum kendime. hatta artık özellikle resmi kurumlar ya da bazen özel kurumlarda, evrak işlerinin döndüğü yerlerde laflardan değil, gözlerin gidip gelmesinden, hal, hareket ve tavırlardan bile nem kapmaya başladım (işin kötü tarafı buna diyecek bir şey de yok elde kanıt olmadığından). bu gibi durumlara maruz kalmazsam şaşırıyorum ve kafada "ulan yine nasıl bir hırbolukla karşı kalacağım acaba?" sorusuyla gidiyorum oraya.

birkaç tane örnek gelecek buraya.

geldi.

(internet kafe)
- mailden çıktı almak istiyorum.
- tamam. fiş al. şunu şunu yap. bilmem ne.
- nasıl?
- sen buraya hiç gelmedin mi?
- gelmedim.
- sen nerelisin???????
- ???? buralıyım?
- sen nasıl buralısın? buralı değilsin bence sen. buranın sistemini bilmiyorsun. 20 yıldır var burası.
- iyi hadi eyvallah.

(iki kafede de çıktı alamayıp eve geri döndüm)

(ptt)
güvenlik: tamam siz şu gişeye geçin.
gişedeki görevli: (ilgilenmiyor)
güvenlik: bilmem ne hanım müşteri var.
gişedeki görevli: (ilgilenmiyor. ben hala bir şey demiyorum ve az sonra laf dalaşına giriyorlar. benim işi zar zor yapmaya başlıyor. sonra işi halledemeyince başka gişeye gönderiyor)
diğer gişedeki görevli: aaaa siz niye buraya geldiniz, kapattık!
(ben artık patlıyorum.)
diğer gişedeki görevli: arkadaşlar gişe kapalı, buraya göndermeyin!

(verdiğim belgeleri aldım, çıktım gittim. bizim iş yine olmadı.)
  • sanat guresi  (16.10.20 19:52:37 ~ 20:23:08) 
tam ben sinirlenmiştim ki baktım adam da aynı yerde sinirlenmiş asdfgh

bu olay özelinde konuşursam adam öğrenmeye çalışıyor sen kayıtsız kalmışın, bilmiyorum deyip geçmişin gibi bi havan var ama tonlamalar da önemli tabi.

ama senin söylediğine göre bu hep başına geliyor sanırım. türkiyede işler böyle yürüyor biraz. herkes sinirli, saygısız, kaba... bağırmadan işini yaptıramıyorsun. herkes her şeyi yokuşa sürüyor, başından savmaya çalışıyor. bence sana düşen kafayı değiştirmek. evet huzur kalmıyor insanda ama anladıkları dilden konuşmak gerek. işin bitince de hadi eyvallah deyip konuyu kapatıyorsun, alınganlık etmiyorsun.

en nihayetinde iyi yapmışsın. adamlar cd karanlık çağ teknolojisi diye laptoplarına bile koymuyorlar. sen ihtiyaç duymamış, bilmemişin çok mu.
  • olutaklidi  (16.10.20 19:54:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.