[]

Oto Ekspertiz Hatası Yaşasanız

Selamlar. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Araçta sorun olmadığını tesbit ettim ancak, olsaydı bu gibi durumlarda öfke kontrolü yapamayan biri olarak başıma iş alabilirdim. Siz nasıl davranırdınız bunu merak ediyorum. Öfke kontrolü gerektiren durumlarda önceden insanların davranışlarını kafamda canlandırarak kontrol sağlamak amacıyla soruyorum bu soruyu. (en alttaki editi okuyunuz)

Şu an başta gerçek olarak yaşanmış fakat çözülmüş olayı çözülmemiş bir senaryo ile devam edelim:


Geçen sene eşime otomatik, uygun fiyatlı bir araba bakacaktım. Bir tane toyota yaris buldum. Satıcının dediğine göre komple boyalı (ön direkler dahil), 4-5 parça da değişen var. Motor, şanzıman kusursuz (gerçekten de öyle; zaten aradığım da buydu).

Tavanda da boya olması dolayısıyla zaten uygun fiyat yazılmış olan bu aracı, daha da uygun fiyata almayı düşündüm. Şase vb. yerlerde sorujn var mı diye ekspertize sokacağım dedim. Satıcı istediğim yerde sokalım dedi. Gün içinde de araba alma işini bitirmek istiyordum. Biraz acelem de vardı. Satıcıyla yola çıktık. İstediğim yere doğru gidiyorduk. "Abi yetişsin istiyorsan ta Avrupa yakasına geçmeyelim. Bu bölge e5 üzerinde ekspertizcilerle dolu. Gir istediğine yaptıralım" dedi. Oradan buradan dönerken bak burada ben daha önce birkaç defa yaptırdım. "İstiyorsan buraya girelim fiyatları da makul oluyor, sen bilirsin" dedi.

Girdik, yaptırdık. Araç satıcının dediği gibi çıktı. Bir sene bindik. Araba o kadar sorunsuz ki. Neyse aracı malum siteye bile değil whatsapp durumumuzda satılık olarak paylaştık. Yakın sayılabilecek arkadaşlarımızdan biri hemen alıyorum dedi. Sabah buluştuk. O da ileride satarken elimde evrak olsun, ekspertize sokayım dedi. Aracı bir soktuk eskpertize tavan değişmiş çıktı. O esnada ben yoktum. Eşimin arkadaşı olduğu için beraber gidebilirsiniz demiştim. Neyse eşim itiraz vs. edememiş. Arabayı satma, al gel. Ben çözerim bu işi dedim.

Ertesi gün kendi ekspertizcime gittim. Sert bir giriş yaptım. Başta onlar da sert karşılık verecekken bir sebepten dolayı benden çekinerek hemen ağam paşam durumuna geçtiler. Dedim siz organize misiniz? Bana satan elemana da gideceğim buradan. Benim canım yanarsa çok canlar yanacak diye.

Anlattılar, abi birinden alınacak 3-5 kuruş avanta için 20-30 bayisi olan kurumsal bir şirketi hangi yakın arkaba, arkadaş için riske atarız? En fazla şu olmuştur, sonuçta maaşlı eleman. Aklı bu işe kaydıysa tesbit edelim tüm değer kaybını karşılatalım. Eski sahibini aradım. Abi eksperde çıkacağını bile bile neden gizleyeyim. Ben de bilmiyordum. Öyle olsa, eksper benim tanıdığım olsa tavandaki boyayı da saklardım. Eksper hatası bu dedi.

Eksper inceleme yaptı. Elemanla satıcının arasında herhangi bir iz bulamıyoruz. Kameradan incelediğimiz kadarıyla eleman yorgunluk, bezginlik yahut herhangi bir başka sebepten çok dikkatli incelememiş arabayı. Vermemiz gereken hizmeti verememişiz. Biz ekspertiz ücretini size iade edelim. Zaten zaman eski zaman değil. Araba fiyatları uçtu. 30'a aldığınız araba şu an bu haliyle 60 bin lira. En fazla kardan zararınız olur ama sinir harbi yaşamayın. Bize kalsa size güveniyoruz. Kardan ettiğiniz zararı da verelim ama siz güvenilirsiniz de, bu yolu bir açarsak bu işten bile para kazanmaya çalışacakların önünü açmış oluruz. Bizden hata kollayıp gelip para koparmaya çalışandan tutun, bize getirdiğinde hatasız olup, kendi hasar yaptığında bu zaten vardı, siz görmediniz diyenlere kapı aralamış oluruz. Şirket olarak bunun önüne geçmek için mahkeme yoluna sevk etmek zorundayız sizi. Mahkeme de üzerinden 1 sene geçtiği için bizim kaygılarımızı taşıyacak. Bu tavanın sizde değişmediğini ispatlamanızı isteyecek. Tüm maddi zararınızı karşılamak istiyoruz ama başkalarının suistimaline yol da açamayız dediler ve eskpertiz ücretini iade ettiler.

Neyse ben emin olamadım. Başka yerlere gösterdim tavan değişmemiş. Fakat değişmiş olsaydı ve ben şu an 60 bine satacağım arabayı mecburen 40-50 bine satsaydım kardan zararım olacaktı. İstesem kendimi ve ailemi riske atıp pislikleşebilir, hem ekspertiz şirketini hem eski satıcıyı bir şekilde kardan zararımı tazmin edecek notkaya getirebilirdim. Ama çoluk çocuk sahibi insanız ve 3-5 kuruş için mafyacılık oynamak işime gelmezdi. Ama kardan zarar da olsa sebepsiz bu zararı da sindiremezdim. Yani yeni alacağım arabaya 10-20 bin daha cebimden az para çıkma imkanını elimden almış olacaklardı. (Hatta paranın değerini düşünürsek kardan zarar bile değil. Direkt zarar...)

Siz olsanız ne yapardınız böyle bir durumda?


Edit:daha önce açtığım duyuruda senaryo gereği yazdığım şeyler yanlış anlaşılabileceği için bazı kısımlaro düzelterek tekrar açmam icap etti duyuruyu.

 
1. kendi seçmediğim yere gitmem.
2. satıcının dediği yere hiç gitmem.
3. kendi seçtiğim exper ile sorun olursa ve kesme tavanı anlamadı ise onu üzebilrim :) ama daha gizli bir kusur için daha ılıman olabilirim.
4. bence o tavan değişmiştir.
  • helenart  (16.10.20 09:55:05) 
memlekette güvenilecek adam kalmadı arkadaş yaa.şaka gibi.uzman bilirkişi diye gidiyorsun onlar bile yalan söylüyor.kazandıkları kuruş haram zıkkım olsun.


  • since1907  (16.10.20 10:14:37) 
1. eğer aldığınız aracın sahibi ilk sahibi ise ve el değiştirmemişse
2. ilan vermiş ve ilan içinde tavan veya hangi hasarsa işte onunla ilgili bilgi vermemişse

dava açardım

yoksa, mesela aracın ikinci sahibi ise, ben de böyle aldım der ve belki de gerçekten öyle almıştır, hasardan haberi yoktur bilemezsiniz ki. veya ilan vb. mahkemede delil olarak sunulacak bir belge yoksa, "ben tavan değiştir demiştim, öyle kabul etti" der ve olay biter.
  • malheiros  (16.10.20 10:46:12 ~ 10:47:20) 
1) Ekspertize çok anlam yüklüyorsun, o kadar profesyonel değiller, gözden kaçan çok noktaları oluyor, hukuk da tamamen onların yanında. Ben ekspertiz şirketinin yerinde olsam aradan 1 sene geçmiş kardeş, tavanı senin değiştirmediğin ne malum derdim.
2) İkinci el araç almanın riskleri bunlar. Bunun hiç bir garantisi yok maalesef. Ekspertizde asgari ücretle çalışan çocuklar bu işi nasıl hakkıyla çözebilirler.
3) Öfke kontrolü başına kötü şeyler gelmemiş insanlar içindir. Kendinizin ve ailenizin başına gerçekten bir şeyler getirecek şeyleri bi kere deneseniz, öfkenizi çok güzel kontrol edebilecek noktaya gelirsiniz diye düşünüyorum allah korusun.
  • roket adam  (16.10.20 13:04:00 ~ 13:06:16) 
eksperden önce tanıdığım kaportacıya daha sonrada motor kontrolü için tanıdığım yere giderim. eğer bunlar yoksa tabi ki ekspere giderim.

@roket adam +1 2. el her zaman risktir.
  • mikahakkinen  (16.10.20 15:03:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.