[]

ikinci el güneş gözlüğü...

türkiye sıfır fiyatı ile arasında 150-250 lira bir fark olsa ikinci el güneş satın alır mıydınız?

gözlük retro olmasa da eski model bir gözlük ve türkiye'de pek bulunmuyor. sıfırı 660 şu anda (şimdi alsam uzakta olduğum için ancak dönünce elime geçecek). ikinci el de 400 civarı. ulan biraz daha uygun sıfırını bulmuştum burada. şimdi baktım. o da bitmiş.


 
Fark o kadar da fiyatin kendisi ne mesela? Ornegin ikinci eli 1000, sifiri 1250 ise sifir alirdim.


  • invictae  (15.10.20 22:23:53) 
Retro gözlük olursa düşünürüm. Ama yeni sezonlardan olursa @invictae'ye katılıyorum.


  • 1917  (15.10.20 22:39:13) 
alınır, ama gözlüğü görmeden değer mi değmez mi karar vermek güç.

gözlüğü almadan önce inceleme şansınız var mı? Eğer varsa en çok dikkat etmeniz gereken şeyler:

 • Camları:
  • Çizik ve eğer kaplamalıysa kaplama kontrolü.
   • Eski gözlükte çok titiz birinden almıyorsanız illa ki vardır ufak tefek çizikler. Eğer görüşünüzü engellemiyorsa veya gözlüğü taktığınızda gözünüz görmüyorsa ve dışarıdan gözükmüyorsa problem değil. Çizik ve kaplamayı en kolay ve iyi şekilde kontrol edebilmek için camları tercihen bir floresan ışığa tutun. Kaplamasız yüzeyde ışığın yansımasını herhangi bir renk değişimi olmadan beyaz, kaplamalı olanda kaplama rengine göre yeşil, mavi veya başka bir renkte görürsünüz. Gözlüğü oynatarak o yansımayı camın her iki tarafının tüm yüzeyinde gezdirin ve dikkatlice inceleyin. (not: kaplamasız yüzeyde floresanın yansıması ışıkla aynı renk beyaz, kaplamalı yüzeyde kaplama rengine göre yeşil, mavi, mor, vs. olacaktır.)
  • Gözlük polarize ise polarize testi. Bunu yapmanın 2 yolu var:
   • Halihazırda polarize güneş gözlüğünüz varsa alacağınız gözlüğün camının üzerine kendi gözlüğünüzün camı denk gelecek şekilde 2 gözlüğü üst üste koyun. Gözlüklerden birini 90 derece çevirdiğinizde (yani gözlüklerden biri dik, biri yatay duracak) üst üste gelen iki camdan arkayı göremiyorsanız camlar polarizedir.
   • Eğer polarize gözlüğünüz yoksa yerden yansıyan güneş ışığı, ışık vuran camın arkasında duran herhangi bir cismin camdaki yansımasına çıplak gözle ve gözlükle bakın. Polarize ise bu yansımaları (özellikle camdaki obje yansımasını) çok büyük oranda ortadan kaldırması lazım.
  • Polarize camlarda bir de polarize filminin durumunu nispeten kontrol edebilirsiniz:
   • Polarize camlar büyük oranda iki cam katmanını arasında çok ince jaluzi gibi düşünebileceğiniz bir filmin sıkıştırılmasıyla üretilir. zamanla bu iki cam katmanı birbirinden ayrılabilir. Camların çerçeveyle birleştiği yerlere bakın. tarif etmesi zor ama polarize katmanı ayrılmaya başladıysa zaten fark edersiniz.

• Çerçeve üzerindeki çizikler

• Çerçeve aksamlarının durumları:
 • Eğer yaylı sap ise (yani gözlüğün saplarını elinizle açtığınızda iki sap paralel konumu da geçip iyice dışarı doğru açılıyor, bıraktığınızda kendiliğinden kapanıyor ise) bu kendiliğinden kapanma özelliğini kontrol edin. kapanıyor mu? herhangi bir zorlanma, vs. var mı?
 • Kulaklarınıza denk gelen kısımda (buna sapçık denir) özellikle lastik, kauçuk, vs. gibi malzemeler varsa bunların durumu. uzun süre kullanımda bunlar yaşa bağlı olarak sertleşip dökülebilir.
 • Plaket (burnunuza temas eden plastik veya silikon pad'ler) durumu. Bunlar da zamanla sararıyor, sertleşiyor ama önemli bir şey değil, herhangi bir gözlükçüden değiştirtebilirsiniz, genelde para istemezler veya fiyatı siz belirlersiniz, verin 5 lira 10 lira.

ilk etapta aklıma gelenleri yazdım. Özellikle soracağınız bir şey olursa mesaj atabilirsiniz. Bir de sizin avantajınıza olan bir durum, hâlâ sıfırı bulunabiliyorsa muhtemelen eski bir model de olsa yedek parçası bulunuyordur. yukarıda yazdıklarıma problem olsa bile değiştirilebilir.
  • kalifiye balta sapi  (15.10.20 23:33:39 ~ 16.10.20 17:59:31) 
çakma olma ihtimaline karşılık üzülmeyeceğim bir rakamdan fazlasını vermezdim (100-150 lira falan)


  • roket adam  (15.10.20 23:57:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.