[]

bu oled fetişi neden?

daha önce nokia n9, samsung galaxy s7 edge, sonrasında da iphone x kullanırken oled ekrandan nefret etmiştim. karanlık ekranda saçma sapan çizgiler, gölgeler, kutu kutu şekiller, titremeler, yanmalar vs. bana kalırsa illa ki bir defo var bu ekranlarda.

eğer son bir iki yılda değişmediyse evet, bu ekranlar bildiğiniz defolu. renkleri birazcık daha iyi göreceğim, siyahı accık daha koyu göreceğim, pil tüketimi acıcık daha az olacak diye neden defolu, titrek, kafasına göre şekiller oluşturan bir ekrana sahip bir telefon alayım ki? gerçekten anlamadığım için soruyorum, bu oled aşkı neden?

şu anda iphone 6 kullanıyorum, canavar gibi ekranı var. olmaz ya, param olsa gider iphone 11 alırım 12 yerine sırf bu oled muhabbeti yüzünden. ama millet tutturmuş bir oled de oled.

neden?

 
Olay response time. Yani film izlerken de oyun oynarken de çok daha az "blurry" bir görüntü oluyor. Uzun süredir LCD kullanıyorsanız belki unutmuşsunuzdur ama eski CRT ekranlar bile daha iyiydi bu açıdan. Bahsettiğiniz "titrek" görüntü de bundan kaynaklanıyor olabilir, titrek değil aslında işte çok net olduğu için öyle o. Ben seviyorum OLED'i, keşke ucuzlayıp daha çok yaygınlaşsa.


  • plutongezegendegilmi  (14.10.20 13:17:04) 
bu arada televizyonlara falan bir lafım yok, o başka bir konu. benim derdim telefondaki oled ekranlarla.

o blurry görüntü çok eski lcd'lerde kaldı bana kalırsa. ipad pro'nun ekranı da lcd, müthiş görüntü verebiliyor mesela. üzerine bir de 120hz. ya da benzer şekilde oyuncu monitörleri de tepkime süreleriyle olsun, yüksek hz oranlarıyla olsun canavar gibiler.
  • avianthem  (14.10.20 13:24:27 ~ 13:29:05) 
Daha az pil harciyor


  • summatinyourteeth  (14.10.20 13:30:20) 
Tecrübelerim:
Xiaomi mi 6, lcd ekran : iyi ama parlaklığı kısınca olayı bitiyor.
Lenovo moto z : amoled, ekran bayağı kötü. Bol gölgeli.
Samsung Galaxy S3 mini, amoled, kullandığım en iyi ekran idi. Gölge falan yok, cam gibi.
  • prizmatik  (14.10.20 13:40:41) 
lcd gelişti diyorsun da, oled de gelişti; titremeler saçma sapan çizgiler kaliteli ekranlarda yok. orta seviye bir xiaomi kullanıyorum oled'li, power user'ım ve bir sorun yaşamıyorum. yanma muhabbeti ise abartılı durumlar haricinde telefonlar için artık bir sorun değil. telefonlarda yanmaya sebep olacak, hareketsiz bir görüntü yok ki, dürekli dinamik olarak değişiyor ekrandaki imgeler. 2-3 sene önceki oled'lerde yaşanan problemler devam etmiyor şu anda.

iphone'u bilmem ama android'deki oled ekranın pile katkısı azıcıktan daha fazla. hele ki karanlık modda kullanınca ben %20'ye yakın pil tasarrufu tecrübe ettim.

bunları geçtim, ben siyahları tam siyah görücem, telefonda hdr içerik yüksek kaliteli video tüketiyorum diyen insan için oled vazgeçilmez. yukarıdakilerin hiçbiri olmasa bile sırf keyif yüzünden alınabilir. mesela ben fotoğraflarım neredeyse çoğunu telefonda düzenliyorum, benim için oled'in renk doğruluğu ve kontrast oranı önemli.

tüm bunları geçsek bile, teknoloji böyle bir şey; oled lcd'den daha iyiyken yakında her ekran oled olacak. bunun önünde durmak ya da "fetiş" diye nitelendirmek teknolojinin doğasına aykırı. oled'in maliyeti azalsın, 2 sene sonra piyasada lcd telefon kalmayacak mesela, o zaman da lcd mi arayacaksın? ortada bir fetiş yok, teknolojik ilerleme var. sırf oled için 5 bin tl fazla vermem diyorsan anlarım ama bunun sebebini oled fetişinde değil apple'ın artık kıçı kırık xioami'lerde bile bulunan bir özelliği segmentasyon için kullanmasında aramak lazım.
  • Jux  (14.10.20 13:41:04 ~ 13:42:12) 
İlk çıktığından beri X kullanıyorum, siyahların gerçekten siyaha yakın olması çok hoşuma gidiyor. Kutu kutu şekiller, çizgiler, gölgeler, titremeler hiç birini kesinlikle yaşamadım. Bir de mesela XS-XR, 11-11Pro kasalarını yan yana koyarsan, LCD kullananların daha ağır olduğunu ve çerçevenin daha geniş olduğunu görüyorsun.


  • roket adam  (14.10.20 13:55:37 ~ 14:00:25) 
apple yıllarca oled koymadı teelfonlara ve eleştirildi. halbuki sizin dediğiniz gibi (diğer kullanım alanları bir kenara) telefonda gereksizdi oled ekran. kimsenin telefonda film izlediğini falan da düşünmüyorum. telefondan film izleyen biri varsa zaten oled ve lcd nin arasındaki farkı sallamayan biridir veya çıtır çerez bir şey izliyordur ona da oled lazım değil. ayrıca çok pahalı. apple'ın ekranları zaten pahalıydı, şimdi oled'i değiştir hadi bakalım kim bilir ne kadar isteyecekler, muhtemelen android telefon parası isterler.

özetle oled daha iyi olabilir ama telefonda gereksiz +1
  • jamiro  (14.10.20 15:28:33) 
6 yıllık telefon, sanırım en sevdiğim özelliği samoled ekranı. Zaten tüm gün bilgisayar ekranına baktığım için gözler pert, telefonun siyah için pixelleri tamamen kapaması rahatlatıyor gözleri. Mesela benzer şekilde oled ekranlı tablette dizi film izlemek, kimi zaman 4k lcd monitörde izlemekten daha hoş oluyor özellikle karanlık sahneler bolsa.


  • reactionic  (14.10.20 18:05:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.