[]

pizza hamuru tarifi (taş gibi olmaması için)

daha önce google'dan bakarak evde iki kez pizza yaptım.
malzemeler neyse de ikisinde de hamuru çelik gibi oldu.
neyi yanlış yaptım bilemiyorum, oysa tam denilenleri yapmıştım.
sizin bildiğiniz, sonucu yumuşak olacak bir pizza hamuru tarifi var mı?

 
2.5 bardak un
yarım paket toz maya
1 çay bard ılık süt
1 yumurta
yarım çay bard sıvı yağ
yarım tk tuz
1 silme yk toz şeker

unu kaba aldıktan sonra ortasını açıp mayayı koyuyoruz,sonra süt ve diğer malzemeleri ekleyip yumuşak bi hamur elde ediyoruz. 45 dk dinlendiriyoruz. sonra tepsiye koymadan önce bi daha yoğuruyoruz.

kesin tarif, hep bunu kullanıyorum.
bu arada fırında pişme süresi de önemli, bu hamuru 12-13 dk pişiriyorum.
  • aynenbencede  (13.10.20 07:59:17 ~ 08:00:13) 
5 su bardağı un
1 paket instant maya (ya da yarım paket yaş maya)
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı ılık su

kuru malzemeleri kaba koyduktan sonra ortasını açıp sıvıları koyuyorsun ve üstünü kapata kapata karıştırıp yoğuruyorsun. ele yapışmaz hale gelince üstünü kapatıp yarım saat mayalıyorsun. 3 tane ince hamur pizza çıkıyor bundan. sonra çıkarıp bir daha yoğurduktan sonra üç parçaya bölüp, tezgahı unlayıp her birini açıyorsun. tepsiye koyup üstünü çatalla delik delik yapıp bi 10 dakika ön pişirme yapıyorsun. ön pişirmeden yapınca malzemeler pişiyor ama hamur pişmiyor. delik delik yapmak da kabarıp ekmeğe dönmesin diye. pizza fırınlarında pizzayı doğrudan sıcak taşa koydukları için alttan da hemen pişiyor. evdeki fırınlar öyle olmadığı için hamur geç pişiyor. eğer pizza taşınız varsa, tepsiye değil de pizzacı/pideci gibi doğrudan sıcak taşın üstüne koyacaksanız ön pişirmeye gerek yok.
  • kibritsuyu  (13.10.20 08:33:09) 
işin sırrı minimum 24 saat mayalamaktır.


  • exitmusic  (13.10.20 09:16:00) 
fırına giren küçük bir kaba pizzanın yanına su koymayı deneyebilirsin. Bir de çok fazla pişirip kurutuyor olabilirsin hamuru. Tariflerdeki fark fırınından kaynaklanıyor olabilir.


  • onkiloversemtamamım  (13.10.20 09:34:37) 
Hamur tarifini degistirmeden once.. tepsiye ne kadar ince yayiyorsunuz arti ne kadar sure pisiriyorsunuz bunu bilmek lazim. cok ince hamuru cok uzun sure firinda tutarsaniz gevreklesir.


  • 2oda1salon  (13.10.20 10:16:56) 
hamuru mayaladıktan sonra pizza için açarken çok bastırmadan iterek çekerek açmak lazım, yoksa güzel kabarmıyor.

mayalama süresi önemli gerçekten, www.youtube.com belki görmediğiniz bilmediğiniz bir şeye denk gelirsiniz diye link'i veriyorum (çok sanmıyorum bilmediğin bişi olacağını ama olsun) birde yine aynı kişinin pizza yaparkenki videosu var. o da belki ilginizi çeker.


normal şartlarda pizza 420 derecelerde 30sn/1dk arasında pişer, ancak ev fırınları max 320 dereceye kadar çıkar (o da her fırın değil, büyük çoğunluğıu 280 derecedir), düşük ısıda uzun süre pişirmek hamurun içindeki suyun buharlaşmasına ve kurulaşmasına neden olabilir. ev fırınında yapacaksanız küçük bir fırında yapmanızı ve tepsinizi ısı kaynaklarına yakın olmasını sağlayın, böylece pişirme sürenizi biraz daha kısaltırsınız ve kurumayı engellersiniz.

ben evde bir iki deneme yapmıştım, minik set üstü fırın ile, 5dk ile 10 dakika arasında pişirmiştim pizzayı, hamur kabarıp sosu ve peynirleri fokurdamaya başlayınca çıkarttım fena da olmadı. (sosunu daha çok çalışmam lazım)
  • selam  (13.10.20 10:56:18 ~ 10:57:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.