[]

Neden çam ormanı?

Ağaç dikmenin her türlüsüne varım eyvallah da çam’daki ısrar neden?

Her yer zeytin de olabilir, meyve ağaçları da alabilir, portakal olur limon olur. Başka türlü bitkiler olur neden sadece çam? Tabi ki her ağaç her yerde yetişmez fakat bu yine de çam ısrarının nedeni olamaz.


 
  • winston  (12.10.20 12:48:50) 
Odunu kullaniliyor, Satılıyor. Para ediyor. Daha çabuk büyüyor diğer ağaçlara göre. Ve daha çabuk çoğalıyor.

Meyve ağacı diksen 2 senede kurur. Hem bakımsızlık, hem hastalık, hem susuzluk sebebiyle.
  • westblack  (12.10.20 12:54:30) 
Bakımı en az maliyetli olduğu, çam türleri için Trükiye'nin çoğu yeri doğal yetişme ortamı olduğu, ömrünün uzun olduğu, odun vb. ürünlerinin çokça kullanılabilir olduğu ve üretim maliyetinin en az olduğunu düşünürsek çam ağacı ile yapılan ağaçlandırmaların nedenini anlayabiliriz.
saydığınız diğer ağaçlar meyve ağacı olup yıllık bakım, gübre, ilaç ve budama gibi işlemler olmadan doğada tek başına bırakıldığında yok olup gitmekte ve/veya kısa ömürlü olması sebebi ile yeniden ağaçlandırma çalışmasına gerek duyulmaktadır.

Çam ağaçlandırmasının bir alanda doğru yapılması sonucunda yüzyıllar boyunca o ormana müdahale yapmasanız da çam ormanı olarak hayatını devam ettirecektir.

bazı bölgelerde örn doğu karadenize bakarsak orada da kayın ormanlarına rastlarsınız. batı karadeniz bölgesinde yine çam ve göknar ve sedir ormanlarını göreceksiniz. bu arada lafı açılmışken her iğne yapraklı ağaç çam değildir ya da her çam aynı değildir diye eklemeliyim. dünyada 20 türden fazla çam türü bulunmakta ve türkiye'de de bu tür çeşitliliği oldukça fazladır.

tamamen ekonomik, ekolojik ve uzun vade planlarına göre hareket edilmesi sonucu çam türünün türkiye'ye en uygunu olduğunu söyleyebiliriz.
  • erty_ksk  (12.10.20 13:20:55) 
@winston'a bir ilave yapayım.
Kızılçam ormanını yangından sonra yeniden ağaçlandırmaya gerek yoktur.
Tohumlarının yangından etkilenmeme ve yangın külüyle beslenip yeşerme özelliği vardır.
Yeter ki yanan yere otel falan inşa etmeyin. Kendini yeniler o.
  • Mirket  (12.10.20 13:30:48) 
Ben de ekleyeyim su istemez.


  • iddaaci  (12.10.20 13:57:21) 
Orman dediğin şey büyük çoğunlukla bulunduğu şartlarda kendi tabiatıyla ayakta duran bir ekosistemdir. Her tür iklim ve doğa koşullarına destek almadan ayakta durur. Yani biz 322345 milyar tane ağaç diktik diyenler o an bir orman oluşturamaz. Onlara yürü git burdan çomarlarını eyle diyebilirsiniz. Endüstriyel olarak yetiştirilenler haricinde bir orman ekosistemine gübre veremezsiniz, bakım yapamazsınız, budama yapamazsınız, sulama yapamazsınız, ilaçlama yapamazsınız. Toprağın, havanın, hayvanların ve hatta ağaçların şartları neyse ona uygun ağaçlar ayakta kalır. Bir çam ağacının altında başka bir bitki yetiştiremezsiniz.

Türkiye'deki iklim koşullarına en uygun olan ağaçlar ladinler ve çamlardır. Kızılçam, Sarıçam, Fıstık çamı, Ladin, Köknar, Sedir gibi ağaçlar...

Senin bölgende çam ağacı ısrar ediyorsa buyur sen onun yerine zeytin portakal salatalık patlıcan ağacı falan dik yüz binlerce dönüm araziye.
  • pass  (12.10.20 14:15:59 ~ 14:23:36) 
Dağ başını ağaçlandırmaniz lazımsa.
Su ve çapa istemeyen. Bir ağaç seçmeniz lazım. Çam buna uygun.
Yerel meyve ağaçları susuz yaşarsa oda dikilir.
Ege'de mezarlıklara bile zeytin ağacı dikiyor insanlar .
  • ycaycayca  (12.10.20 15:55:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.