[]

türkiye amazonda güvenlik boşluğu buldum sanki

üst edit: sorunun kaynağı amazonu güvenilir kabul edip, bütün ortadoğulu satıcıları istisnasız güvenmemek. güvendiğim firma ile güvenmediğim firmaların yorumlarının birleşmesi beni rahatsız ediyor.
amerikada yada avrupada yaşasam rahatsız etmezdi tabiki.
amerikada çakma ürünü abd amazondan satsın amazon ayrı öper, abd mahkemeleri ayrı öper. ülkemizde satıcı parayı cukkalar gider, birşeyde olmaz adama.

amazon türkiyede aynı ürünü hem amazon'un kendisi hemde ortadoğulu yerli esnaf sattığı zaman müşteri yorumlarını ortak görüyorsunuz.
yani amazonun sattığı ürüne 5 puan verdiğiniz yorum,
türk esnafın sattığı ve kargoladığı ürün sayfasındada gözüküyor.

peki bizim çakal esnaf bunu nasıl kullanır ?
amazon'un kendi sattığı 5 puan almış ürünün çakmasını amazona koyar.
saftirik amazon çakma ürünle orjinal ürünün yorumlarını birleştirir.
bizde çakma ürünü 45 yorum var, ortalama puan 5 diye satın alırız.

TP-Link TL-PA4010P için satıcı amazon linki
www.amazon.com.tr

TP-Link TL-PA4010P için satıcı ortadoğulu yerli esnaf linki

www.amazon.com.tr

gördüğünüz gibi yorumlar ortak (yorumlar birleştirilip iki üründede gösterilmiş gibi)
şimdi amazon müşteri hizmetlerine mail atıp "norveçmi lan burası" diye fırça atıyorum.
sizcede bir sorun yokmu ?

 
Bi sorun yok mu derken? Eğer öyleyse çok büyük bir sorun! Ama iyice araştırmak bakmak gerekiyor. Örmeğin Satıcılardan önceden amazon var ve artık yoksa stok sadece ortadoğulu kardeşimizde var ve satışı ordan yapıyorsa biz de ortak yorum görüyorsak çok büyük sorun.


  • avatar is back  (09.10.20 00:43:15) 
aynı ürünü amazon satıyorken ve aynı anda ortadoğulu türk esnaf satıyorkende sorun var.

mesela duyuruda linkini verdiğim, ortadoğulu esnafın sattığı ürün amazon günün indirimleri sayfasında ilk sayfada listeleniyor.
giriyorsun bakıyorsun 19 yorum ve puan 4,5.

ee ben nasıl anlayacam hangi puanlar amazonun kargoladığına, hangileri ortadoğulunun kargoladığına ait ?

ayrıca ortadoğulu satıcının profiline girdiğinizde sadece %76 pozitif yorum var.
  • aslindasorunumpsikolojik  (09.10.20 00:47:22 ~ 00:56:30) 
@aslindasorunum

Ortadoğulu'nun kargoladığı demişsiniz. Fakat amazon'un çalışma sisteminde ürünleri kendi deposundan gönderiyor diye biliyorum. Online ürün satmak isteyen bir arkadaşım söylemişti, kargo ve depolama masrafın olmuyor diye. Ürünün çakma olduğundan emin misiniz?
  • the coon  (09.10.20 00:56:12) 
@the coon
amazondaki ortadoğulu satıcılar amazon depoyada gönderebilir, kendileride kargoya verebilir. bu bir opsiyon. çoğu satıcı kendisi kargoluyor
(2020 senesinde 75 tane siparişim var amazon türkiyede)

ürünün çakma olduğunu iddia etmiyorum, bu konuda hiçbir bilgim yok.
ürünüde bilmem satıcıyıda tanımam.

sadece ürün çakma olduğunu varsayarsak (herhangi bir üründe), çakma ürünün sayfasına girdiğimizde amazon için verilmiş yüksek puanlı yorumları görmemiz bir güvenlik boşluğu.
  • aslindasorunumpsikolojik  (09.10.20 00:59:27) 
trendyol'da da millet yorumlara kimden aldığınızı yazın falan diyor. amazona özgü değil. ama karışıklık yaratıyor güvenlik sorunu olmasa da. satıcı sayfasına ayrıca bakmalı.


  • not dark yet  (09.10.20 01:03:57) 
hocam sorunu ya ben anlayamadım ya da siz ilk defa e-ticaret alışverişi yapıyorsunuz.
bir ürüne ait yorumların o ürünü satan tüm satıcılar için aynı olmasını kastediyorsanız hepsiburada ve trendyol a bakmadınız sanıyorum.

www.hepsiburada.com

www.trendyol.com

yukarıdaki adreslere bakarsan hb de ?magaza=magazaAdi ve digerinde de boutiqueid gibi magazayı belirleyici parametreler gelir ve ürün yorumları ortaktır.

Satıcı puanı bu yüzden vardır.
Sanıyorum n11 de var bu her satıcının ürünü için ayrı sayfa ve ayrı katalog olayı orası da çöplüğe dönmüş durumda zaten.
Bir ürünün barkodu tektir ve tek bir katalog üzerinden satılır. hb yorumların altına bu urunu xxx satıcısından aldı diye bir not düşer mesela bu güzel bir şeydir. ama dediğiniz şey çoğu büyük sistemlerde aynı.
  • melancholia  (09.10.20 01:06:32) 
ürün yorumu onlar satıcı yorumu değil. satıcı yorumları satıcı sayfasında...
ürün tekse kalabalığa gerek yok, doğru algılamak alıcının sorumluluğu biraz. bilinçli olmak lazım.
"kendim satmıyorsam diğer satıcılarda ürün yorumlarını gizliyeyim ki onlardan almayıp sadece beni tercih etsinler" demiyor amazon işte, haksız rekabete girmiyor. başka satıcıdan da alsan ürün hakkında bilgi edinme imkanın oluyor.
şuan sistemi değiştirse tonla satıcı şikayetçi olur yasal olarak bile haksız rekabet davalarına boğulur bence amerika'da. ülkeden ülkeye sistemin farklı olması da mantıklı olmaz.
  • ucan spagetticanavari  (09.10.20 01:12:45) 
@melancholia

diğer sitelerde böyle olması beni rahatsız etmiyor çünkü n11/hepsiburada/gittigidiyor/trendyol vb ortadoğulu sitelerdeki tüm satıcıları kafadan dolandırıcı kabul ediyorum. o yüzden ortak yorumlar sıkıntı değil.

ama satıcı ve kargoya veren amazonsa güveniyorum ve beni dolandırmayacağından eminim. amazon üstünde ürünü satıyor/kargoluyor olsada güvenmediğim ortadoğulu bir esnafla amazonun puan ve yorumlarının birleştirilmesi benim için ciddi güvenlik sorunu.

amazon türkiyede amazonun satmadığı ürünü önce abd amazona bakıp bulamazsam elim mecbur ortadoğulu esnaftan satın alıyorum. bu düzeyde bir güvensizlik benimkisi.

ha dersenki ortadoğulu satıcılara önyargılı yaklaşıyorsun, evet aynen istisnasız hepsine önyargılı yaklaşıyorum.
  • aslindasorunumpsikolojik  (09.10.20 01:14:16) 
@aslindasorunumpsikolojik abd amazonu da kullanıyorsan başlığı neden türkiye amazon diye açıyorsun ki bu durum türkiyeye özgü degil, ingilizcenin oldugunu varsayarak göz atman için amazon 101:
www.quora.com

onyargılı olmak iyidir, sen yine de amazon abd de olsa fazla güvenme, kötü niyetli bir satıcı her yerde bu işi yasalarına uygun yapacak bir yol bulur:
www.which.co.uk

bazı satıcıların ürün görselinin köşesine Amazon's Choice iconunu ekleyip satış yaptığına şahit olmuşlugum var.
  • melancholia  (09.10.20 01:29:01 ~ 01:34:56) 
yorumların ortak görülmesi buybox sisteminden kaynaklanıyor.


  • scudman1  (09.10.20 07:41:28) 
e-ticaret ile ugrastim. bu bir guvenlik acigi degil. pazaryeri mantigi ile calisan e-ticaret sitelerinin hepsinde (n11, amazon, hepsiburada vs) yorumlar urune yapilir. satici puani baska bir sey.

ikincisi, bu gibi web siteleri onune gelene urun sattirmiyor. problemlerden bu siteler sorumlu. dikkat ederseniz ucuncu taraf saticilarla ilgili amazon'un soyle bir garantisi var:

"Amazon A’dan Z’ye Garantisi Hakkında

Amazon A’dan Z’ye Garantisi, üçüncü taraf bir satıcı tarafından satılan ürünleri satın aldığınızda sizi korur. Garantimiz, ürünlerinizin hem zamanında teslimini hem durumunu kapsamaktadır."

musteri olarak siteye ve saticiya guvenmek sizin tasarrufunuzda. ancak sorumluluk siteye ait.
  • uuth  (09.10.20 10:23:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.