[]

Ofsayt kuralı ilk olarak hangi sporda icat edildi?

Ofsayt kurali diye arama yapinca sadece futboldan bahsediliyor. Oysa ki rugby'de var galiba benim bildigim.

Aklima takilan şu: modern (dersek) futbola gecilir gecilmez (1863'de) ofsayt kuraliyla gecilmesi bunun bir tarihinin olmasi gerektigini dusunduruyor bana. Sahaya cikar cikmaz "boyle olmuyor, ofsayt kurali koyalim" demeleri pek dogal degil sanki. Ya baska bir spordan dolayi ofsayt kurali zaten biliniyordu ve o spordan uyarladilar ya da 1863'e kadar gelinen surecte bu ofsayt kurali futbolda kullanilagelmisti.

1863'de topun onundeki herkesin ofsayt olmasi garipmis ama hemen 1866'da onunde 3 rakip oyuncusu yoksa ofsaytsin diye guncellemisler. Herhalde bambaska bir oyuna evrilmistir bu dakikadan sonra futbol.

Ek sorular: futbol ne zaman ayakla oynanir hale geldi bilen var mi? (Foot zaten ayak demek diyeceksiniz, evet biliyorum) ve de bir kose yazisinda kabaca "ust tabaka kendisone has bir oyun yaratmak istedi ve alt tabaka ayakla oynayamaz, ayakla oynamak daha zor diye el ile oynanirken ayakla oynanmaya basladi" diye yaziyordu ama her yazilana inanmiyorum, temkinli yaklasiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mi?

 
Offside rule diye aratınca wikide çıkıyor.

History
Before 1863
Traditional games
A law similar to offside was used in the game of hurling to goals played in Cornwall in the early seventeenth century:[15][16]

[H]ee who hath the ball [...] must deale no Fore-ball, viz. he may not throw it to any of his mates, standing neerer the goale, then himselfe.
  • anonim yazar  (08.10.20 16:44:41) 
Hicbir sey anlamadim ki bundan.


  • ahm1  (08.10.20 19:30:53) 
On yedinci yüzyılın başlarında Cornwall'da ofsayt benzeri bir yasa kullanıldı gibi bir şeyler anlatıyor.

game of hurling to goals tam çeviremedim. Hatta hiç çeviremedim.

İkinci cümle ise allaha emanet.


en.wikipedia.org(sport)

Bu sayfada ise 19.yüzyılın başlarında İngiliz Devlet Okullarında futbolun kuralları gelişirken ortaya çıktığını ve kelimin askeri bir terimden geldiğini yazıyor.

Kısaca sanırım Ofsayt futboldan ortaya çıkan bir tabir.
  • put it in your appropriate place  (08.10.20 20:22:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.