[]

bu şekilde bir dolandırıcılığa maruz kalabilir miyim?

arkadaşlar, ben, sahibinden.com üzerinden bir ilan vermiştim.

normalde, amacım, yaşadığım şehirde elden teslimat yapmak ve elden ücreti almaktı.

ancak şehir dışından bir arkadaş, ısrarla iban numarası istiyor ve parayı iban numarama gönderdikten sonra ürünü kargolamamı istiyor.

mantıken bu şekilde bir dolandırıcılığa maruz kalmam gibi görünüyor ama çok garip dolandırıcılık hikayeleri okuduğumuz için benim gözden kaçırdığım bir nokta olabilir mi diye sizlere sormak istedim.

 
karşı tarafla sadece iban numaranızı paylaşacaksınız.
kargoyu da para yattıktan sonra göndereceksiniz dolandırılma riskiniz yok gibi.

he bu ürün hatalı x x diye peşine düşebilirse bilmem ama buna da ihtimal vermiyorum.
  • patronaj1  (07.10.20 16:37:54) 
@patronaj1;

evet hocam, para yattıktan sonra kargolama işlemini yapacağım.

iban numarası ve ad-soyad bilgilerimi paylaşacağım karşı tarafla...
  • istististist  (07.10.20 16:40:23) 
Benzer bir durumda 150lira daha aşağıya, kendi şehrimde birine elden teslim ederek sattım. Hiç de pişman olmadım. Bu tarz siteler dolandırıcı dolu. Fiyatta anlaştığım bir kişi akademisyen olduğunu iddia edip okul sitesinin linkini falan atmıştı. Sanki beni kandırmaya yetecek:)). Yakınlarda arkadaşım olduğunu ve elden teslim edeceğini söyleyince, önce arkadaşı yormayalım vs dedi. Sonra vazgeçtim dedi. Tabi bu süreçte fiyatta anlaşıp sonradan vazgeçen bir sürü kişi oldu. Özeti şu; kimseye güvenme, işini garantiye al.


  • the coon  (07.10.20 16:42:26) 
ben kargolamayı yaptıktan sonra, "kredi kartı harcamasına itiraz" gibi havale yapılan parayı tekrar kendi hesabına aldırma gibi bir dolandırıcılık yöntemi var mı arkadaşlar? eğer varsa, bu dolandırıcılık yöntemine maruz kalma ihtimali geliyor aklıma sadece...


  • istististist  (07.10.20 16:49:09) 
para sizin hesabınıza geçtikten sonra iş biter, artık geriye alamaz. mesai saati dışında ileri tarihli eft falan yapıp onun dekontunu gönderebilirler. o yüzden hesabınıza paranın girişinden emin olun.

özetle parayı hesabınızda gördükten sonra kargoya verebilirsiniz ürünü.
  • hadsafhada  (07.10.20 17:02:45 ~ 17:03:15) 
Son bahsettiğiniz seçenek var ise bana çok lazım olur zira günde en az 10 bin tl eft yapıyorum. Sadece isim ve numara hatasında sistem iade ediyor , yoksa fırt diye gidiyor eft'ler havaleler.Düşünsenize her eft yapanın iptal ettirdiğini :)


  • synax  (07.10.20 17:02:55) 
havale/eft'nin ekran görüntüsünü gönderip, paranızı gönderdim diyebilir. sonra geri çektirebilir.

daha önce sözlükte bir dolandırıcı yapmıştı galiba. milletten annesinin evine kanepe almak üzere para düzelip para toplamıştı. sonra paranızı iade ettim diye ekran görüntüsü göndermiş ama bir şekilde nasıl oluyorsa para iade edilmiyordu. detayları hatırlamıyorum.

siz havale/eft işlemi tamamlanmadan ürünü göndermeyeceğinizi söyleyin. para hesabınıza geçmeden asla ürün göndermeyin.
  • tabudeviren  (07.10.20 17:07:00) 
bir de şöyle bir ihtimal var, sizin ürününüzü alıp içindeki bir parçayı kendi bozuk ürünündeki ile değiştirip sonra iade etmek.

ama satış havale/eft usulü olursa buna imkan olmaz.
  • tabudeviren  (07.10.20 17:07:57) 
Dolap uygulaması var. Dışarıdan sadece kıyafet satışı yapılıyor gibi gözüküyor ama her şey burada satılabiliyor, bilgisayar, bilgisayar için ekipmanlar vs. Buradan satış yapabilirsiniz. Alıcı sadece sizin adınızı-soyadınızı kargo paketi üzerinde yazarsa görüyor. Dolap uygulaması bir şekilde alışveriş için aracı oluyor.


  • GoodMorningTeacher  (07.10.20 17:21:40) 
bi dolandırıcılık haberi geldi aklıma. internet üzerinden laptop satıyorlar. alan kişi meğerse kargocuyla anlaşmış. ürünü teslim almadım ayağına iade falan istiyordu kargo şirketi de biz teslim ettik falan diyor. adamın laptopunu hiç etmişlerdi öylece. ama bu durum parayı kendi havuzunda tutan alışveriş siteleri için geçerli olduğu kadar eft/havalede de geçerli mi bilemiyorum. bu durumu bi nebze önlemek için alıcı, hangi kargoyla gönderilmesini istiyorsa onunla göndermeyebilirsiniz :)


  • olutaklidi  (07.10.20 17:35:22 ~ 17:35:59) 
Para hesabınıza düştükten sonra geri cekemezler. Gönderin gitsin. O bahsedilen eft iptali olayı başka birşey. Tam garantici olmak istiyorsanız eğer, hesabınıza para yatıran kişinin adına yollayın kargoyu sadece. O da tabi en az onbinlerce liralık çok kıymetli birşeyse eğer. Değilse, bu detayda önemsiz.


  • nhtzmc  (07.10.20 17:35:54) 
Eğer bir dolandırıcılık yöntemiyse bile şu şekilde olabilir;

Size eft yi sadece kargoya verme aşamasında yapmak ister, siz de kargoyu hazırlar şubeye gidersiniz ama yollamazsınız, karşılıklı güven için öne eft yapmasını bekler sonra kargo yapmak istersiniz.

Eleman eft yaptığına dair dekontu sizinle paylaşır, siz de kargoyu verirsiniz. Ama eft'yi yarına emir oalrak vermiştir mesela, siz kargoya verdikten sonra emri geri çeker.

Anlamsız bir dekont görüntüsü ile kala kalırsınız.

Bu yüzden eft yapılsın, parayı hesapta görüp sonra kargolamanızda bir sakınca yok.

Değerli bir ürünse eft açıklaması, gönderen adı ile kargo alıcı adı aynı olmasına dikkat edin.
  • John Bloor  (07.10.20 17:59:25) 
internette bir eşya vb satacaksam elden teslim ediyorum. Tel no vb. vermiyorum. Alırken iyice kontrol etmesini söylüyorum. Herşey tamamsa parayı bankamatikte kontrol eder ürünü veririm.


  • insomniac  (07.10.20 18:02:29) 
Önceden yazılmış ama bir de ben yazayım.

Parayı hesapta gözlerinizle görmeden hiçbir şey göndermeyin.
  • hayirsiz  (07.10.20 18:26:16) 
Parayi havale etsin. Hesabina para gelsin. Sonra yolla gitsin


  • optimistbakunin  (07.10.20 18:46:37) 
Baştan geri iade almayacağını söyle. Sonra parça değiştirir bişeyler yapar iade etmek ister. Acayip çirkef insanlar var.


  • insomniac  (07.10.20 18:49:10) 
parayı hesabında gördükten sonra kargola bir daha da muhattap olma.

buradaki arkadaşların çoğuna -1. bir defasında adamın birinden bişey alacaktım normalde yapmam ama ürünün tipinden dolayı "bunu satan da sıkıntı olmaz" deyip parayı önce göndereyim sen de kargola dedim, adam korktu kargolamadı ya. ısrarla telefonunu alıp arayarak zor ikna ettim. ahaha abi para gönderecem alooo diyordum hah.a
  • avatar is back  (07.10.20 19:05:10) 
10 senedir bu yöntemle internetten ikinci el alışveriş yapıyorum, donanımhaber-sahibinden-technofi vs. çoğu siteyi kullanırım, hiç böyle bi işlem yaparken dolandırılmadım. bence sıradanbir alışveriş olacak fazla takılmayın :)
aradığım bir ürünse bende mesaj atıyorum sadece elden satarım diyenlere.

  • birfincankahvedahaisteyenadam  (07.10.20 19:10:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.