[]

Akp ve ekonomi

Bu ali babacan falan konuşuyor ya arada.
Hiç açıkladı mı. Ben şunu merak ediyorum.
Akp nin ekonomi politikasının çökeceği ilk yıllarından beri belli değil miydi ?
Devlet kurumlarını sat, yol ve inşaata gelen paraları göm.
Üretime hiç destek verme. Sürdürülebilir bir ekonomi olmadığı çok açık değil mi yahu ?

* Benim tahminimden çok bile dayandı. (Gerçi ab ve abd politik çıkarları nedeniyle ekonomimizin tamamen çökmemesi için desteklediğini de düşünüyorum)

 
ekonomi babacan'dan sonra deneme yanılma ve günü ve götü kurtarma üzerine kuruldu.

o gün gündemi kurtarmak için ne gerekiyorsa onu yaptılar, yarını düşünmediler. yurtiçinde fiyatlar mı arttı, ithalat yaptılar, geleceği düşünüp üretime destek vermediler. dolar mı yükseliyor, 120 milyar doları şakkadanak bozdular.

bunlar çok önceden beri dile getiriliyordu.

ekonominin son 2 yıldır tepetaklak olmasının iktisadi olarak temelinde faiz ve enflasyon üzerine haşmetlimizin kaynağı belirsiz ifadesi ve bunun üzerine yapılan aksiyonlar yer alıyor. bir ülkede eksi reel faiz varsa oraya para gelmez. eskiden cari açığımızı gelen sıcak parayla karşılıyorduk, şimdi onu da yapamıyoruz, çünkü yatırımcı gelmiyor. faiz enflasyonun sebebidir diyip faizi düşürdüler. enflasyonu da baskıyla gerçekten daha düşük göstermeye çalıştılar. bir yerde borç alamadığında, ödemeler dengesi gereği birinden birini bırakmak zorunda kaldı. ya faizi yükselteceksin, ya doları serbest bırakacaksın. önce doları sabit tutmaya çalıştılar, rezervler eridi. yetmeyince enflasyon artışını dizginlemeye çalıştılar. hani faiz sebepti, enflasyon sonuçtu? neden enflasyonu zorla düşük göstermeye çalışıyorsun? faizi daha da düşür, enflasyon kendi kendine düşer? olmadı.

şimdi mecbur faizi yükselttiler ama sonuçta yine eksi reel faiz durumunu koruyor. ve tüm bu yaşananlardan sonra kamu kurumlarına güven de kalmadı. bu kurumların bağımsızlığı, devlete güvenin temeliydi.
  • stewie  (07.10.20 11:44:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.