[]

Tekellerle rekabet etmek niye bu kadar zor?

Özellikle bu internet/yazılım firmalarını soruyorum.

Yani yemeksepeti'nin ya da ekşi sözlüğün aynısını yapmakta, teknik olarak, hiçbir sorun yok. Zaten bir sürü yemeksepeti/sözlük klonu da var. Ama hiçbiri yeterince büyüyemiyor.

Şimdi network effect falan olsa diye düşünüyorum, ama örneğin pazaryerleri coşmuş durumda, tam bir tekel yok sanırım orada, benzer boyutlarda 50 tane firma var. Global bir whatsapp competitor çıkamamasını anlıyorum, ama bazı sektörlerde birileri sonradan piyasaya girebilirken aynı olay niye başka sektörlerde gerçekleşemiyor anlayamadım.

Aşırı sektör spesifik bir şey mi yoksa başka bir olayı mı var? Niye böyle?

 
Siteler için isim çok önemli. Ben itü sözlük yazarıydım bir zamanlar. Şimdi instela oldu. İkisi de kötü isim. İtü deyince kitleyi direkt sınırlamış oluyorsun isimle aslında herkese açık olmasına rağmen, instela deyince de kimse ne olduğunu anlamıyor. Ekşi Sözlük güzel bir isme sahip. Okuyan insan sözlük olduğunu adından anlıyor, hem de ekşi belirli bir kesime ait olan bir isim değil, kısa, akılda kalıcı bir isim.

Yemek Sepeti de aynı şekilde adında yemek geçiyor, insanlar ne olduğunu anlıyor.

WhatsApp da isim olarak çok başarılı.

Bunları üretebilmek lazım en başta.
  • dissendium  (06.10.20 22:09:23) 
80/20 kuralı iktisattan


  • fempusay  (06.10.20 23:03:02) 
(bkz: network effect) diyecektim ama yazmışsın, bence başka bir sebebi yok...

Pazar yeri daha farklı bir kategoride incelenebilir. Orada alacağın şeyi arıyorsun, ucuza bulma motivasyonun var. Satıcılar da bir şekilde ürün satma umuduyla gelmişlerdir ama hiç girdi olmayan bir sözlük düşün, yazanın da, okuyucunun da oraya girme motivasyonu olmaz çünkü içerik yok.
  • hayirsiz  (06.10.20 23:09:58 ~ 23:12:53) 
demek ki yeterince para kazanmıyorlar, demek ki pasta o kadar büyük değil. eğer yeterince para kazanıyor olsalardı birisi çıkar bir sürü yere 2534636 tane reklam verir, popülerleşir, pastayı paylaşırdı. demek ki o reklam harcamasına değecek bir pasta yok.


  • nickini degistiren yazar  (07.10.20 09:57:43 ~ 10:00:51) 
Yemeksepeti de, ekşi de o kadar tekel değil. Getir Yemek gibi bir çok alternatif mevcut, aktif olarak kullanılıyor. Ekşi, trafiğinin büyük kısmını arama motorlarından gelen trafikten aldığından, ekşi kadar eski ve dolu içerikli bir site olsa onu da alt etmek çok zor değil. Tüm örnekleri spesifik olarak incelemek lazım.


  • roket adam  (07.10.20 10:09:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.