[]

Fiber internet modem

2001 yılından beri aktif internet kullanıcısı olarak daha önce oturduğumuz hiç bir evde fiber altyapısı bulunmadı, şu an nasıl akıllarına estiyse mahalleye fiber altyapısı kurmaya başladılar. 2020 itibariyle ilk defa fiberle tanışacak birisi olarak sizlerden modem konusunda yardım almak isterim. Sanırım ADSL modemimiz zaten artık kullanılamayacak. Telekom’un yanında getirmeyi önereceği modemler nasıldır arkadaşlar? Ev 140 m2. O modem yerine kendim alacağım bir başka modemi kurmak için telekom görevlilerine ihtiyacım olur mu? Nasıl bir model alırsam f/p olarak verimli olur. 400-500 liraya bişey almak ile telekomunkileri kullanmak arasında fark olur mu? Evde internete bağlı olan yaklaşık 15 cihaz var, bunların genelde 10u filan aynı anda bağlı oluyor.




 
Ben de daha yeni fiberi olan siteye taşındım. Bizim evde bir fiber sonlandırıcı, media converter gibi bir cihaz var. Aynen modem büyüklüğünde ve fiber kablo ona gidiyor, ondan da modemin WAN portuna cat6 kablo ile bağlantı yapılıyor. Hem fiber sonlandırıcı, hem de modemi TTnet getirdi (daha doğrusu, sadece modemi getirdi, fiber sonlandırıcıyı da herhalde önceden getirip bırakmışlar) ve sonra da götürecek. Üzerinde satılamaz ibareleri mevcut. Modem Tp-Link Archer C5v. Güzel, 5ghz wireless'ı da mevcut falan. Tekrar modem almaya falan gerek yok bence.

Fakat, bizim evde şöyle bir durum oldu ve belki sende benzerini yaparsın: TTnet'in getirdiği modem aynı zamanda VOIP yapıyor, yani telefonu da modem üzerinden alıyorsun. Güzel bir şey ama kötü yanı modemi nereye götürürsen telefon da oraya gidecek. Ayrıca modemi salona koyunca uç odalara wireless zor gidiyor. Ben o yüzden modemi tesisat odasında bıraktım, orada her odaya çekilmiş cat 6 kablo var, bendeki mevcut eski modemleri access point yapıp içeride interneti dağıttım, telefonu da salona verdim. Kısaca modem alma ama evinin durumuna göre access point veya bridge, repeater, powerline falan al. Telekom gelsin kurulumunu yapsın sen sonra ayarlarsın.
  • malheiros  (03.10.20 21:19:06 ~ 21:19:56) 
@konetsu zaten kaçamayıp alacaksın diyorsunuz yani. Peki bu modeme router alıp bağlasam ( genelde evin belirli bölgelerinde internete bağlıyım aslında, mesh biraz gereksiz kaçabilir) gereksiz yatırım mı olur yoksa bu modemi söküp kendim bir modem alıp mı kurmalıyım? Ya da hiç bir şey yapmaya gerek yok, herkes Telekom’un modeminden memnun diyebilir miyiz?


  • eksisozlukokuryazari  (03.10.20 21:20:20) 
@malheiros uzun süredir internet kullanıcısıyım ama teknik bilgim en azından bu konuda zayıf. Anlattıklarınız benim mevcut bilgimle kendi kendime yapamayacağım şeyler gibi. Olmazsa bu konuyu daha da derinlemesine araştırıp dediğinizi yaparım, fiber bağlandıktan sonra. Teknik bilgisi ortalama olan biri için bu dediklerinizi yapamayacaksa modem/ Router almak mantıklı mıdır yoksa hiç gerek yok mu? 5ghz olsa aslında iyi olur dediğiniz gibi.


  • eksisozlukokuryazari  (03.10.20 21:26:28) 
Hiçbir şey alma. Telekom sana modemi bağlayıp gitsin bi. Masraf etme. Ayrıca o modemler sanırım uzaktan yönetiliyor, yani klasik ADSL/VDSL gibi olsa, girer PPPOE denilen, sana verilen telekom kullanıcı adı ve şifresini yeni modeme girip bağlantı yapabilirsin. Ama bu fiberinki pasif optik ağ dedikleri bir şey. Yeni modem alsan ayarını sen yapabilir misin garantisi yok. Belki telekom o ciha zuyumsuz der elinde kalır.

Dediğim gibi modem almayı unut. Sonra belki access point, repeater, bridge veya powerline alır eve dağıtırsın. Senin durumunda, hani anlamam diyorsun ama çok kolay işler aslında, herhalde repeater almak en kolayı olabilir...
  • malheiros  (03.10.20 21:31:54) 
@konetsu kapsama alanını bir kenara bırakırsak benim sorum aslında kapsama alanından çok ağ kararlılığı, aynı anda cihazlara bağlantı verebilme ve hattan gelen hızı cihazlara düzgün yansıtabilme ile ilgiliydi. Piyasada bu konularda başarılı bir marka öneriniz var mı? Gerekirse sadece 2 odada çeksin ama gerçekten teknik olarak yeterli ve günceli yakalayan bir modem olsun. Şimdi piyasada wifi 6 gibi şeyler duyuyorum, tabi bunlar daha sanırım çok pahalı şeyler ama, en azından standart bir kullanıcıya en iyi deneyimi uygun sayılabilecek bir fiyatla önerebileceğiniz cihazlar var mı?


  • eksisozlukokuryazari  (03.10.20 21:36:56) 
@ malheiros sanırım bir süre kullanıp öyle karar vermek daha mantıklı.


  • eksisozlukokuryazari  (03.10.20 21:39:24) 
@konetsu başka fiber altyapı yok henüz çevremizde


  • eksisozlukokuryazari  (03.10.20 21:40:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.